ZIUA CULTURII NATIONALE | Lansare de carte "Vietile paralele", Florina Ilis

LANSARE DE CARTECu ocazia Zilei Culturii Nationale

Vineri 16 ianuarie, 19:00

Florina Ilis, Vietile paralele[franceza] Les Vies parallèles, Editions des Syrtes, 2014Traducere Marily Le Nir

Intâlnire moderata de Thomas Stélandre, Le Magazine LittéraireIn prezenta autoarei, Florina Ilis, a traducatoarei, Marily Le Nir, si a unui reprezentant al editurii Syrtes.

Intâlnirea va fi urmata de o sesiune de semnatura de carte.

Florina Ilis (Cluj, 1968) face parte din autorii care s-au afirmat în ultimii ani, atât în România cât si pe plan international. Laureata a prestigiosului premiu Courrier International pentru cel mai bun roman strain al anului (2010), pentru Cruciada copiilor (La croisade des enfants, Editions des Syrtes, 2010. Trad. Marily le Nir), Florina Ilis este deja un nume consacrat în Franta.Vietile paralele, ultimul sau roman (editura Cartea Românesca, 2012 ; Editions des Syrtes pentru traducerea în limba franceza, 2014), laureat a numeroase premii literare (Premiul "Liviu Rebreanu" pentru proza, decernat de USR, filiala Cluj ; Premiul pentru cel mai bun roman românesc al anului 2012, acordat in cadrul Colocviilor Romanului Romanesc Contemporan, editia a VI-a, etc.), este o opera monumentala consacrata mitului reprezentat de marele poet national Mihai Eminescu.
"Aceasta carte monumentala va bulversa in totalitate orizontul de asteptare al cititorului. Romanul Vietile paralele debuteaza la 28 iunie 1883 si se incheie la 15 iunie 1889. Doua date inregistrate in memoria colectiva, care consolideaza si, deopotriva, submineaza mitul Poetului national. Florina Ilis reconstituie, intr-un roman-document care sfideaza legile timpului, mai mult de 150 de ani din existenta lui Mihai Eminescu – antuma si postuma –, din secolul al XIX-lea pina in prezent, asa cum a fost ea traita, consemnata, idealizata, maculata, imaginata." (Cartea Româneasca).


Rezervare obligatorie : resa@institut-roumain.org sau 01 47 05 15 31.