„Spre Est: 100 de ani de artă în capodopere” la ICR Londra

Ca o prefaţă la Centenarul Marii Uniri, privim în urmă la 100 de ani de triumfuri artistice printr-o impresionantă colecţie de lucrări semnate de câţiva dintre marii maeştri ai artei vizuale româneşti. Organizată de Lavacow București, cu susținerea Institutului Cultural Român și a Ambasadei României la Londra, „Spre Est”, prima dintr-o serie de expoziţii curatoriate realizate de Ioana Ciocan, reuneşte nume sonore ale artei româneşti: Corneliu Baba, Sabin Bălașa, Gheorghe Berindei, Horia Bernea, Ion Biţan, Geta Brătescu, Ștefan Câlția, Codruţa Cernea, Răzvan Cornici, Horia Damian, Constantin Flondor, Adrian Ghenie, Marin Gherasim, Ion Grigorescu, Octav Grigorescu, Iulian Iftodiu, Răzvan Ion, Sergiu Laslo, Gili Mocanu, Răzvan Năstase, Paul Neagu, Mircea-Maurice Novac, Jules Perahim, Beniamin Popescu, Radu Rodideal, Mihai Rusu, Mircea Suciu, Roman Tolici, Napoleon Tiron, Bogdan Vlăduţă și Dan Voinea.

Vernisajul expoziției are loc joi, 26 octombrie 2017, ora 19.00, la Institutul Cultural Român din Londra (1 Belgrave Square, London SW1X8PH).

Cu alocuţiuni introductive din partea E.S. dl Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra şi a directorului ICR Londra, dl. Dorian Branea. În seara vernisajului, curatoarea Ioana Ciocan va oferi celor prezenţi o prezentare a expoziţiei.

Lavacow este una dintre cele mai îndrăznețe inițiative româneşti de promovare a artei europene, cu accent pe cei mai valoroşi artiști contemporani români și est-europeni. O selecție vastă de lucrări semnate de artişti noi, în curs de afirmare, este prezentată alături de opere ale unor artişti consacraţi.

Ioana Ciocan este curator independent. În 2015-2016, a făcut parte din echipa Curatoriumului care a dezvoltat dosarul de candidatură București 2021 – Capitală Culturală Europeană. A inițiat și coordonat programele de artă în spațiul public: “Keep the change”, Lea Rasovszky, sculptură în spațiul public, Londra 2016 și Leicester 2015, UK; “Proiect 1990”, SPAM și a fost curator al programelor „Din Dragoste. Fapte morale”; „După 25 de ani” și „Sculptură en plein air-ul Aiurart”. Ține regulat conferințe pe teme legate de artă în spațiul public și politici curatoriale în Europa de est. Este editor asociat al Revistei Arta și publică la Editura Vellant. Ioana Ciocan s-a remarcat prin proiecte de aducere a artei în spațiul public (NL), „Transformarea. Sculptura românească la 25 de ani de la Revoluție” la Muzeul Beelde Ann Zee din Haga. Ea a susținut o serie de prelegeri despre arta în spațiile publice și practica curatorie în România și în întreaga lume. Din 2011, Ioana Ciocan este redactor asociat la Arta Magazine. Printre publicațiile sale, de către editura Vellant, se află a + b (2016), „Transformarea. Sculptura românească de 25 de ani după Revoluție” (2015) și „Proiect 1990 – arta în spații publice, București 2010-2014” (2014). Ioana Ciocan este, de asemenea, jurat pentru diverse proiecte precum Logo-ul orașului București (2017), Festivalul de diplome (2016) și Statuia ecvestră - un subiect contemporan, lansat de Art Encounters, ca parte a Bienalei de Arhitectură de la Timișoara (2016).

Intrarea la eveniment este liberă. Vă rugăm să confirmaţi prezenţa pe Eventbrite.

Expoziţia este deschisă până în data de 1 noiembrie 2017, de luni până vineri între orele 10.00 şi 17.00.