Mircea Dinescu în manualele de istorie din Austria

Mircea Dinescu în manualele de istorie din Austria
În Austria, cei 20 de ani de la dispariţia Cortinei de Fier au fost marcaţi pe parcursul întregului an 2009, printr-o serie amplă de evenimente publice de mare anvergură, iniţiate de Ministerul Afacerilor Europene şi Internaţionale al Austriei. Recent, a fost definitivat şi proiectul educaţional "Sus Cortina. De la Războiul Rece la Europa Unită". Este vorba de un volum care face o trecere în revistă a momentelor cheie din istoria recentă a Europei şi care va fi folosit ca material didactic în liceele din Austria. DVD-ul anexat manualului conţine interviuri cu personaje cheie ale momentului 1989 din toate ţările foste comuniste. Urmare a acordului de cooperare dintre ICR Viena şi ministerul austriac de externe, materialul video conţine şi un interviu cu Mircea Dinescu, precum şi secvenţe din decembrie 1989 puse la dispoziţia ICR Viena de către televiziunea română.

Manualul cuprinde 5 capitole care tematizează succint perioadele între 1945 – 2009, menţionând toate marile probleme de natură politică, economică şi socială care au marcat Europa după cel de al doilea război mondial, în perioada războiului rece, la momentul '89 şi în cei douăzeci de ani de tranziţie:
• De la Războiul Mondial la Războiul Rece
• "Dezgheţul": Crize şi şanse
• 1968 şi după: Anii unui nou inceput
• 1989: Annus mirabilis
• Două decenii de la momentul '89: nu sfârşitul istoriei

O listare a instituţiilor europene, precum şi calendarul evenimentelor din 1989-1990 completează informaţia indispensabilă oricărui tânăr european, manualul – redactat cu o rigoare exemplară - putând fi preluat în traducere de către oricare dintre sistemele de învăţământ europene.

ICR Viena a iniţiat încă din vara anului 2008 o linie de programe dedicate prăbuşirii comunismului în România. Iniţiativa, singulară în peisajul reprezentanţelor culturale străine acreditate la Viena a fost extrem de bine primită de către oficialităţi, oameni de cultură, medii universitare şi culturale, ICR Viena reuşind să atragă parteneri pentru programele proprii, precum Ministerul Afacerilor Europene şi Internaţionale al Austriei, Academia Diplomatică din Viena, Institutul pentru Spaţiul Dunărean şi Central-European (IDM), postul de televiziune OKTO TV, cotidianul Die Presse, Forum Alpbach, teatrul Dschungel Wien, postul public de televiziune ORF.

Imagini pe www.kulturraumrumanien.blogspot.com
Informaţii despre programele derulate de ICR Viena în 2009 sub motto-ul ROMANIA 20 YEARS AFTER pe
http://romania-20yearsafter.blogspot.com/ şi http://www.icr.ro/viena/
Informaţii despre programele derulate de Ministerul Afacerilor Europene şi Internaţionale al Austriei în anul 2009
http://en.1989-2009.at/