MARIA, REGINA SOLDAT - serie de evenimente dedicate personalității Reginei Maria și rolului său în Primul Război Mondial

MARIA, REGINA SOLDAT - serie de evenimente dedicate personalitatii Reginei Maria si rolului sau in Primul Razboi Mondial

În vederea marcării Centenarului Marii Unirii, Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin organizează la sediul său trei evenimente dedicate personalității Reginei Maria.

  • 6 septembrie, ora 19.00│ Galeria ICR Berlin / Expoziția fotografica „Regina Soldat“, vernisaj în prezența curatoarei Beatrice Todireanu și prezentarea albumului fotografic „Regina și frontul”.
  • 14 septembrie, ora 19.30 (acces la ora 19.00)│Sala mare ICR Berlin│În dialog cu A.S. Principesa Maria a României, nepoata reginei Maria și fiica ultimului rege al României.
  • 21 septembrie, ora 19.00│Galeria ICR Berlin / Finisajul expoziției „Maria, Regina Soldat”

Expoziția „Maria, Regina soldat“ reunește panouri fotografice în care este înfățișată suverana României în timpul Primului Război Mondial, unde s-a implicat intens în serviciul sanitar, organizând spitale de campanie, cantine sociale, adăposturi pentru sărmani, depozite de alimente etc. Pentru atitudinea ei curajoasă, înfruntând gloanțe, bombe și epidemii, fiind prezentă zilnic în spitalele de campanie spre a-i alina pe cei suferinzi, spre a împărți medicamente, mâncare şi pături soldaților răniți sau bolnavilor de tifos, a fost decorată cu medalia românească Virtutea Militară, clasa I, și Crucea de Război franceză.„Regina – soldat” a fost şi un excelent diplomat, prin vizitele în străinătate făcând cunoscută România, ţara ei de adopţie. La sfârşitul Primului Război Mondial a promovat cu succes interesele României la Paris, în timpul Conferinţei de Pace, după retragerea delegaţiei române, reamintind aliaţilor occidentali sacrificiile armatei române în timpul războiului.

Vernisajul expoziției „Maria, Regina soldat“ are loc pe 6 septembrie 2018, în spațiile Galeriei ICR Berlin.

Beatrice Todireanu este membru fondator și președinte al Asociației România Culturală. De profesie istoric, în prezent doctorand în istorie, are o bogată activitate culturală, fiind câștigătoare a Premiului Național Centenar 2017. A publicat numeroase articole și studii istorice în reviste de specialitate românești și străine, inclusiv în calitate de colaborator al Revistei Forbes. A coordonat lucrări de anvergură, unul din albumele de istorie, „Mânăstirea Văcărești”, fiind finalist la Gala Premiilor Bun de Tipar, categoria Carte de știință - Carte de specialitate. A organizat numeroase expoziții în țară și străinătate.

Asociația România Culturală, fondată în 2015, promovează cultura română prin organizarea de evenimente culturale cu tematici dedicate istoriei, artei (pictură, sculptură, muzică, literatură, artăfotografică, artă populară) cinematografiei, animației.

Albumul de fotografie „Regina și Frontul”, continuare a proiectului cultural câștigător al Premiul pentru Celebrarea Centenarului 2017, este un album bilingv ce poartă semnături cunoscute: ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, șeful Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciucă, secretarul de stat dr. Raed Arafat, fostul ministru al Culturii, Lucian Romașcanu, profesori universitari și reputați specialiști.

Mai multe informații aici:www.rki-berlin.de