Festivalul Internațional SuperCello

În perioada 27 aprilie – 1 mai 2018, Orchestra Română de Tineret, susținută de ICR Beijing, va participa la Festivalul Internațional SuperCello. Cu această ocazie va susține două concerte la Sala de concerte a Centrului de Artă a Bibliotecii Naționale din Beijing. În cadrul celor două concerte, Orchestra Română de Tineret va aborda un repertoriu variat, de la A. Dvorak, P.I. Ceaikovski, R. Shumann, C. Saint Saens la E.Lalo, R. Strauss, D. Șostakovici, prezentând astfel cele mai reprezentative concerte pentru violoncel și orchestră. Soliști vor fi atât tineri violonceliști, cât și nume consacrate, precum Claudio Bohorguez, Frans Helmenson, Denis Severin, Wen-Sinn Yang, Anne Gastinel, Martti Rousi. Maestrul francez Philippe de Chalendar va dirija cele două concerte. De-a lungul bogatei sale cariere artistice, menționăm doar câteva dintre cele mai importante orchestre cu care a colaborat, precum Orchestra Națională a Franței, Opera Națională din Paris, Metropolitan Opera (New York).

Orchestra Română de Tineret este parte a Centrului Național de Artă Tinerimea Română, alături de Corul de cameră Preludiu, Ansamblul Cununa Carpaților, Ansamblul Archaeus, Cvartetul Arcadia, Orchestra Junior și Romanian Sinfonietta Orchestra.

Orchestra Română de Tineret înființată de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu este mai mult decât o orchestră. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din țară din ultimii ani, care s-a remarcat în scurt timp și pe plan muzical internațional. Orchestra este apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume.

De la început, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistică, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. Prin perfomanța de a transforma fiecare concert într-un eveniment memorabil, dăruiește astfel țării o orchestră de nivel internațional care impune un standard prin excelență.

Rezultatul – o orchestră unică care este aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internațional „George Enescu” și pe scene intenaționale precum: l’Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul Mahler de la Toblach – Italia, March Music Day de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Ravello, Konzerthaus Berlin și Filarmonica din Berlin.

Din noiembrie 2011, ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO. În cadrul acestui organism internațional Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului EXchange, menit să asigure o cât mai bună circulație a celor mai valoroși tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.