Festival de Jazz Românesc la Budapesta, 24-26 octombrie

Festival de Jazz Romanesc la Budapesta,  24-26 octombrie Festival de Jazz Romanesc la Budapesta,  24-26 octombrie

Institutul Cultural Român Budapesta organizează Festivalul de Jazz Românesc în perioada 24-26 octombrie 2017, la Opus Jazz Club (Str. Mátyás nr. 8, Budapest, 1093). Partenerul evenimentului este Budapest Music Center.

Continuând tradiția concertelor de succes organizate în ultimul deceniu în Budapesta, dar și în alte orașe din Ungaria, anul acesta ICR Budapesta începe un nou proiect prin organizarea Festivalului de Jazz Românesc, care va oferi publicului iubitor de jazz ocazia să se întâlnească cu valorile jazzului românesc.

În prima seară vor urca pe scenă muzicieni de jazz recunoscuți atât în România cât și pe plan internațional, cu o demonstrație de forțe și de abilitate muzicală extraordinară. A doua seară publicul va putea descoperi inventivitatea și spiritul de a experimenta a muzicienilor români iar ultima seară vor fi prezente tinerele talente în ascensiune, care se alătură cu bucurie muzicienilor consacrați din România și din Ungaria, pentru a da un concert incendiar.

Programul Festivalului de Jazz Românesc:

24 octombrie, ora 21:00

Nicolas Simion Group: Romanian Impressions

Nadia Trohin – voce

Nicolas Simion – saxes

Sorin Romanescu – chitară

Martin Gjakonovski – contrabas

Silvio Morger – tobe

Mike Roelofs - pian

Proiectul "Romanian Impressions" este un omagiu adus locurilor natale, oamenilor, folclorului atât de variat și autentic din România. Prin compozițiile inspirate din folclor și prin piesele unor clasici ai jazzului românesc precum Johnny Răducanu, Jancy Körössy sau Richard Oschanitzky, Nicolas Simion, împreună cu invitații săi reușește să îmbine remarcabil sugestii folclorice cu elemente tradiționale ale jazz-ului românesc si ale muzicii contemporane, creând o punte de legătură între vechea tradiție a jazzului românesc și jazzul modern al secolului XXI.


25 octombrie, ora 21:00

Raul KusakScenes from Memory

Raul Kusak – pian, efecte electronice

Compozițiile proiectului Scenes from Memory sunt puternice, de însemnătate simbolică pentru istoria personală și profesională a artistului. Suportul instrumental nu se rezumă la pian ci include o varietate de exerciții de sunete construite și redate în timp real. „Pian preparat” - este referința nouă acordată ansamblului de accesorii tehnice (aparate de procesare a sunetului) sau umane (percuții cu palmele, pocnete din degete, bătăi ritmice cu periuțe sau cu mâinile pe corzi sau placa de rezonanță) utilizate pe și în jurul instrumentului de bază. Orice artificiu, orice accesoriu, orice element de arhitectură a sunetului nu vin decât să completeze muzica amintirilor sale, zburătoare sau tensionate, pasionale sau sedimentate, cu eleganța si cursivitatea definitorie acestui artist.


26 octombrie, ora 21:00

One More Minute featuring Petra Acker Tóth Viktor

Petra Acker – voce

Tóth Viktor – saxofon

Cserkész Norbert – clape

Szerecean Osszián – cajon, percuţie

Szerecean Tihamér – chitară bass


Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Locurile se pot rezerva la Opus Jazz Club la numărul de telefon(+36 1) 216 7894.

www.opusjazzclub.hu


Detalii: 


Nicolas Simion, saxofonist de jazz și improvizator, compozitor și producător s-a născut la Dumbrăvița, jud. Brașov. De la vârsta de zece ani urmează cursurile Școlii de Muzică de la Brașov după care continuă studiile de muzică clasică la Academia de muzică din București. Descoperă înclinația spre improvizație, iar la începutul anilor 80 fondează Opus 4, alături de pianistul Mircea Tiberian şi saxofonistul Dan Mândrilă. După numeroase concerte în țară şi invitații la festivaluri de jazz din Berlinul de Est şi Varșovia, în 1989 emigrează în Germania. Primul său album de autor, Black Sea este lansat în 1992, de atunci continuând periodic să înregistreze și să cânte alături de nume mari precum Graham Haynes, Lonnie Plaxico, Ed Schuller, Peter Perfido, Mal Waldron, Tomasz Stańko, Idris Muhammad, Jim Pepper, Nobuyoshi Ino, Gunther Schuller, Archie Shepp, Lee Konitz,şi Jancsy Kőrössy. În 1998 compune Canzonieri Sacrale, cu motive ale cantatelor bisericeşti. La începutul lui 2001 se bucură de un mare succes cu acest proiect, dar începe şi colaborarea cu marele pianist Jancsy Kőrössy.

Nadia Trohin a crescut într-o atmosferă arhaică, într-un sat din apropierea Chișinăului și a avut harul de a prelua vechea tradiție a cântecului moldovenesc și de a o duce mai departe, în lumea jazzului. Nadia Trohin a studiat chitara și pianul la Școala de Muzică „Alexei Stârcea” din orașul natal. În 2004 a absolvit Colegiul Naţional de Muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău, specializarea pian. În 2004 devine bursieră a statului român, fiind studentă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, în cadrul Secţiei de Jazz, clasa maestrului Mircea Tiberian. Debutează în jazz în 2010, când cu Nadia & Friends obţine Premiul pentru cea mai bună trupă la Festivalul de Jazz de la Târgu Mureş. În 2011 participă, în calitate de solist vocal, la realizarea CD-ului La margine de Bucureşti, album de muzică românească interbelică şi jazz, înregistrat în cvartet cu pianistul Mircea Tiberian, contrabasistul Chris Dahlgren şi percuționistul Maurice de Martin.

Sorin Romanescu s-a format sub îndrumarea lui Marius Popp, urmând cursurile Universității Naționale de Muzică București. Este un apreciat artist de jazz, un improvizator la chitară și câștigător al distincției de Muzicianul Anului la Gala premiilor de jazz din 2008. A obținut premii încă de la debutul său în anii '90 cu trupa Newcomers, după care a activat pentru scurt timp ca basist în formația Sarmalele reci. A colaborat până acum la opt albume, printre artiștii pe care i-a acompaniat numărându-se Maria Răducanu, Aievea sau Mihai Iordache. Este unul din cei mai talentați chitariști români, unul care și-a înțeles cu adevărat instrumentul și rolul lui în muzica contemporană de jazz, utilizând cu mare rafinament efectele electronice și reușind să creeze o stare de spirit care transcende jazzul clasic, jazzul modern și folclorul românesc. Sorin Romanescu transmite muzica prin "ecourile, reverberațiile și întâmplările sonore" pe care le propune.

Basistul Martin Gjakonovski s-a născut în Skopje, Macedonia și trăiește în Germania. Este considerat unul dintre jazziștii proeminenți din Europa. Vine dintr-o familie de muzicieni, a început să studieze vioara la vârsta de șase ani și a trecut la bas la 14 ani. A studiat la Universitatea din Köln, și a cântat cu Paul Kuhn, Lynne Arriale, Olivia Trummer, Paul Shigihara, Nicolas Simion, Bojan Z., Anders Bergcrantz, Omer Klein and the Frankfurt Jazz Big Band, a participat la marile festivaluri de jazz împreună cu Roman Schwaller, Andy Middleton, Tony Lakatos and Charlie Mariano. Are în palmares mai mult de 80 de CD-uri de jazz și world music, în colaborare cu nume importante, printre care, în afară de Nicolas Simion și Ferenc Snétberger.

Silvio Morger s-a născut la Basel și s-a mutat în Germania la vârsta de 10 ani. A studiat percuție jazz la Mainz și Köln. A făcut parte din multe formații încă din perioada de studii, apoi a urmat o bursă la New York, la Queens College. A urcat pe scenă alături de muzicieni de marcă și a primit numeroase premii, printre care Tânărul Jazzist al anului 2004 în Germania, premiul I la Jazzwettbewerb Straubing în 2007, premiul Cel mai bun muzician solo la Tremplin Jazz d'Avignon 2012 și Wilhelm Fabry Förderpreis în 2013, acordat de orașul Hilden.

Pianistul și compozitorul olandez Mike Roelofsse autodenumește aventurier audio, care nu s-a oprit la un singur stil sau gen muzical și căruia îi place să alterneze chiar și rolurile de pe scenă, uneori conducând trupe, alteori acompaniind alți muzicieni. E un muzician inventiv, de avangardă, alteori adaptându-se la ceilalți instrumentiști, reușind mereu să exprime o poveste muzicală unică. Concertează mai ales în Europa, dar și în afara ei și a obținut numeroase premii în țara natală, cum ar fi premiul Festivalului de Jazz Nord Sea, în 2008.

***

Raul Kusak este considerat unul dintre cei mai polivalenți claviaturiști români, iar prezența sa scenică, talentul improvizatoric și sensibilitatea artistică asigură calitățile unui recital de excepție. S-a născut la Zalău în 1974, a absolvit în 2000 Conservatorul din Cluj și a devenit foarte cunoscut pentru colaborările cu cei mai importanți artiști din sfera rock-pop. Dar nu este singurul domeniu în care activează, proiectele sale, extrem de apreciate din zona jazz și blues sunt și cele cu bateristul Liviu Pop în Urban Unit – un proiect duo de improvizație funk, electro, groove, experimental; proiectul BluesCore, alături de Liviu Pop și Hanno Höfer; un duo de blues, deja renumit, cu Vali Răcilă, cu care a și înregistrat, în 2011, albumul Handmade Blues. A mai colaborat cu Tudor Chirilă, Nicu Alifantis, Midnight Express, A.G. Weinberger, Blazzaj, Aievea, Chris Tofield, Corey Harris, Tom Smith, Solomon Burke și mulți alții.

Raul Kusak nu are limitări stilistice, în calitate de pianist și compozitor este cunoscut și respectat în zona muzicală de top. A colaborat cu lumea teatrului și filmului, compunând în ultimii ani muzica unor piese de teatru regizate de Andrei Șerban și fiind coautor al coloanelor sonore ale unor filme coproducții româno-americane.


***

Petra Acker provine dintr-o familie de saşi care i-au inspirat dragostea pentru muzică. Începând cu anul 2003 evoluează într-o serie de formaţii muzicale, mai întâi pe plan local, ulterior naţional. Din 2005, cu o voce şi un stil caracteristic şi inovator, se integrează în diverse proiecte de jazz, funk, electro şi alternativ, ca The Others, Tzuc & Petzi şi colaborează cu muzicieni ca Michael Acker, Johnny King, Jimmy Cserkész, Nicolas Simion, Jak Neumann, Luiza Zan şi mulţi alţii. Concentrându-se în special pe compoziție, Petra trăieşte prin muzică, fie inspirându-se din cultura altor popoare, fie din cele mai diverse experienţe de viaţă sau pur şi simplu din întâlniri cu oameni. Astfel s-au născut colaborări cu muzicieni consacrați din ţară şi din străinătate, cum ar fi: Thomas Siffling Trio din Mannheim, Elly Wright sau Joel Holmes, un important pianist american de jazz și gospel.

Tóth Viktor este personajul cel mai versatil al comunității de jazz din Ungaria. Personalitatea lui muzicală se manifestă cu același efect electrizant fie cântând cu virtuozitate post-bop, în formația Viktor Tóth Tercett, fie interpretând muzică de suflet, spirituală, în proiectul Arura Trió.Albumul, apărut la BMC Records, Climbing with mountains din 2007 şi cel intitulat Szemed Kincse,din 2014, au câştigat premiul Cel mai bun album de jazz al anului. În 2010 a fost ales Personalitatea de jazz al anului, iar în 2014 şi 2015 a fost votat Altsaxofonistul anului. Se autocaracterizează ca fiind un om în căutare continuă, un călător care prin aspiraţiile muzicale îşi doreşte să adere la armonia universală. În anul 2010 i-a apărut albumul Tartim, urmând în următorul an albumul „Popping Bopping”. A cântat cu mari muzicieni precum: Hamid Drake, Henry Franklin, William Parker, Piotr Wojtasik, John Betsch, Mihály Dresch.Cel mai recent album al săueste din 2017, care s-a născut din colaborarea cu pianistul Gareth Williams.Muzicianul consideră aceste concerte comune ocazii excelente pentru dezvoltare personală şi învăţare. Exprimarea muzicală a artistului este dinamică şi totodată sensibilă, încercând de fiecare dată să se folosească de energiile create de moment.

Trupa One More Minute s-a înființat în primăvara anului 2015 din membrii formației DNS din Borsec, unde au cântat împreună timp de cinci ani. Trupa a fost concepută ca o formație de coveruri, dar datorită talentului lor și a dorinței de a explora, repertoriul lor s-a diversificat rapid, conținând prelucrări originale ale standardelor soft jazz și șlagărelor pop-rock din diferite perioade. Începând cu anul 2016 s-au îndreptat mai mult și în mod mai profund spre jazz. Astfel au participat la ateliere și concerte împreună cu Petra Acker, cu Tóth Viktor respectiv cu A.G. Weinberger și au avut parte de band coaching cu Berdisz Tamás. Începând cu anul 2016 au susținut mai multe concerte în București, la Cluj-Napoca și în mai multe orașe din Transilvania, iar în 2017 One More Minute a fost invitat la evenimente și festivaluri ca: Double Rise, Tusványos, Zilele Maghiare din Cluj-Napoca.