Artistul Wajdi Mouwad, premiat de ICR în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu

Şase stele noi au fost acordate, sâmbătă seara, pe Aleea Celebrităților din Parcul Cetății din Sibiu în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru (FITS), desfăşurat în perioada 8-17 iunie 2017. Astfel, Isabelle Huppert, Peter Sellars, Hideki Noda, Ioan Holender, Mikhail Baryshnikov și Wajdi Mouwad sunt cei șase artiști care au fost distinși, la Sibiu, în cadrul ceremoniei, care a fost urmată de Gala Celebrităților, la Filarmonica de Stat (Sala Thalia).

Domnul Horia Barna, director artistic Europalia, a acordat din partea ICR o stea artistului Wajdi Mouwad, în prezenţa E.S. doamna Rana Mokaddem, ambasadoarea Republicii Libaneze în România. "Sunt onorat, ca în numele Institutului Cultural Român, să premiem o personalitate de o asemenea anvergură, deschisă spre problemele lumii înconjurătoare atât în calitatea sa de scriitor, cât şi de regizor", a spus Horia Barna.

Wajdi Mouawad şi-a petrecut copilăria în Liban, adolescenţa în Canada, iar în prezent locuieşte în Franţa. În 1991, a absolvit Facultatea naţională de teatru, iar apoi a adaptat şi a pus în scenă piese contemporane şi clasice, precum şi texte proprii. Între anii 2000 şi 2004, a fost directorul artistic al Quat'Sous Theatre, Montreal, apoi al Teatrului francez din cadrul Centrului naţional de arte din Ottawa până în 2012. Împreună cu companiile sale Abe Carre Ce Carre din Québec şi Au Carré de l'Hypotenuse din Franţa, Wajdi Mouawad a devenit artist asociat al ediţiei din 2009 a Festivalului de la Avignon, pentru care a creat „Le Sang des Promesses”, alcătuit din „Littoral”, „Incendies Forêts” şi “Ciels / Ceruri”.

Isabelle Huppert este o actriţă franceză care a jucat în peste 100 de filme şi în numeroase producţii. A câştigat multiple premii pentru cea mai bună actriţă: la Festivalul de film de la Cannes pentru Violette Nozière şi Pianista, la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova pentru Madame Bovary, la Festivalul de Film de la Veneţia pentru Une affaire de femmes şi La Cérémonie, care i-a adus şi Premiul César.

Mikhail Baryshnikov este considerat unul dintre cei mai importanţi dansatori ai secolului XX, uimind publicul cu aptitudinile sale fizice şi tehnice şi cu expresivitatea sa. Cunoscând faima ca dansator de balet clasic, Baryshnikov şi-a urmat pasiunea pentru dans timp de peste 50 de ani, lucrând cu diverse discipline ale dansului. În continuare, atinge cele mai înalte niveluri de excelenţă artistică în multiple domenii - teatru, televiziune, film şi fotografie. În prezent, realizează un turneu cu producţia Brodsky/Baryshnikov, one-man show regizat de Alvis Hermanis, prezentat şi la FITS 2017.

Peter Sellars a devenit cunoscut la nivel internaţional pentru interpretările sale inedite ale unor capodopere artistice şi pentru proiectele la care a colaborat cu o paletă foarte largă de artişti creatori. Printre proiectele sale recente se numără o producţie apreciată după Clemenţa lui Titus (Festivalul din Salzburg, 2017), concertul Vulpiţa cea isteaţă realizat cu Filarmonica din Berlin şi premiera spectacolului Girls of the Golden West, pus în scenă în colaborare cu John Adams la Opera din San Francisco.

Ioan Holender s-a născut în Timişoara. A fost student al Politehnicii din Timişoara, fiind exmatriculat în timpul celui de-al treilea an de studiu, pentru că a participat la revolta studenţilor din Timişoara din 1956. Din 1959, Ioan Holender s-a stabilit în Austria, unde a studiat canto la Conservatorul din Viena şi a absolvit studiile universitare în 1962. Între 1962 şi 1966, a fost angajat ca prim bariton la Teatrul de Operă din Klagenfurt. În 1966 a devenit agent de impresariat artistic şi manager muzical şi a creat ulterior „Agenţia de impresariat artistic Holender”, devenită faimoasă în lumea artistică şi contribuind la carierele muzicale internaţionale ale multor artişti din Romania. În anul 1988 a fost numit Secretar General al Operei de Stat din Viena şi al Volksoper Viena, iar începând cu 1 aprilie 1992 a fost numit Director al ambelor instituţii.

Hideki Noda e dramaturg, regizor, actor. S-a născut în Nagasaki în 1955; în iulie 2009, a fost numit director artistic al Tokyo Metropolitan Theatre, iar în prezent, predă la Tama Art University. Noda a înfiinţat prima sa companie de teatru, Yume no Yuminsha (Dreaming Bohemian), când încă era student la Universitatea din Tokyo, şi a produs multe spectacole apreciate.

Au fost prezente numeroase personalităţi din lumea culturală şi diplomatică, oficialităţi, printre care s-au numărat Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, George Banu, consilierul artistic al festivalului de la Sibiu, Sergiu Nistor, consilier prezidențial - Departamentul Cultură, Culte şi Centenar, E.S. Hans Klemm, ambasador SUA în România, Michèle Ramis, ambasadoarea Frantei in România, Emil Hurezeanu, ambasadorul Germaniei în România, alături de reprezentanţii unor corporaţii şi bănci importante - sponsori ai evenimentului.

Fotografii: Sebastian Marcovici/ FITS