Eminescu în China

În data de 15 iunie 2018, ICR Beijing l-a omagiat pe Mihai Eminescu împreună cu studenții și profesorii din cadrul Catedrei de Limba Română a Universității de Studii Străine din Beijing, anul acesta împlinindu-se 129 de ani de la plecarea spre eternitate a marelui poet român. Universitatea de Studii Străine din Beijing - Institutul de Limbi Central Europene este cea de-a doua instituție chineză în cadrul căreia se predă limba română în China, introducând în anul universitar 2016 - 2017 o grupă de limba română. La această universitate lucrează doi profesori români, domnul Dumitru Sorin Enea și doamna Luminița Fodor.

În cadrul evenimentului dedicat lui Mihai Eminescu, domnul Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing, a luat cuvântul și a dăruit studenților un număr de 39 de cărți în limba română și despre România, albume de artă, literatură și poezie. Profesoara Liu Jiang Rong (Flora) a susținut o interesantă conferință despre Mihai Eminescu privind viața și locul său în literatura română.

Studenții chinezi, sub îndrumarea profesorilor Liu Jian Rong, Dumitru Sorin Enea și Luminița Fodor, au prezentat un frumos recital de poezie eminesciană (Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, Floare albastră, O, rămâi, De câte ori, iubito, Mai am un singur dor, Mama și altele), iar la final trei cântece pe versurile lui Mihai Eminescu (Mai am un singur dor, Sara pe deal și Pe lângă plopii fără soț).

Domnul Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing, a primit din partea Universității de Studii Străine din Beijing - Institutul de Limbi Central Europene o diplomă de mulțumire pentru cărțile dăruite studenților acesteia.

ICR Beijing a marcat în fiecare an de la deschiderea sa, atât data de 15 ianuarie - aniversarea nașterii lui Mihai Eminescu și „Ziua Culturii Române”, cât și data de 15 iunie - comemorarea morții poetului național, aceste având deja o tradiție în calendarul evenimentelor noastre.

Prin puterea versurilor sale și a geniului său, Mihai Eminescu a ajuns să devină cel mai cunoscut poet român în străinătate, înclusiv în China, unde a fost tradus de câteva ori.

Cel mai recent volum de poezii de Mihai Eminescu a fost editat de Editura Universității de Limbi Străine din Beijing, urmarea parteneriatului cu ICR Beijing din 2017, care a înlesnit această publicare, a treia în limba chineză. Cartea a fost lansată la Târgul Internațional de Carte de la Beijing din august 2017. Anul acesta va fi editată a doua ediție a acestui volum de poezii.