Bursa "Nicolae Iorga"

Bursa de cercetare şi formare postuniversitară şi postdoctorală „Nicolae Iorga"

„Ai noştri vor veni aici, vor sta în aceste încăperi pline de amintiri, vor contempla de la ferestrele largi întinderea roşie a acoperişurilor şi întinsele orizonturi. Vor coborî apoi pe cele mai frumoase străzi din lume şi vor rămâne ore îndelungi în faţa pietrelor în care e întruchipat Dumnezeul frumuseţii eterne. Iar când vor reveni în patrie ceva din Veneţia îi va însoţi." Nicolae Iorga



Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia a fost fondat în 1930 de marele istoric român Nicolae Iorga. Încă de la început, dorinţa sa a fost aceea de a da posibilitatea tinerilor români să studieze şi să se formeze în acest fertil mediu cultural atât de apropiat spiritualităţii româneşti.

Bursa „Nicolae Iorga" instituită în 1998 ca omagiu adus ilustrului fondator al „Casei române din Veneţia", după cum este denumită de veneţieni, presupune o perioadă de cercetare cu durata de doi ani în diferite domenii umanistice. Tot în această perioadă bursierii organizează şi participă la diverse activităţi ştiinţifico-culturale şi la acţiunile derulate atât în cadrul Institutului precum şi la diferitele manifestări desfăşurate în colaborare cu alte instituţii italiene şi europene.

Totodată bursierii „Nicolae Iorga" participă activ la organizarea bibliotecii Institutului, la publicaţiile acestuia (Annuario şi Quaderni), la realizarea cursurilor de limbă şi literatură română în acord cu Universitatea Ca' Foscari din Veneţia şi la diferitele evenimente culturale care deja prin tradiţie le revin.


https://roburse.ro/burse-de-studii/bursa-v-parvan-si-n-iorga/