Filmul "Sieranevada", în regia lui Cristi Puiu, distins cu „Pelicula de Aur” la categoria Cel Mai bun Film Străin în 2017, în Polonia

Filmul Sieranevada, în regia lui Cristi Puiu,  a fost distins cu „Pelicula de Aur” la categoria Cel Mai bun Film Străin distribuit în 2017 în Polonia.

„Pelicula de Aur” este premiul pe care criticii de film din Uniunea Cineaștilor Polonezi, afiliați la Federația Internațională a Criticilor de Film FIPRESCI, le acordă fără întrerupere din anul 1985. În prezent, sunt acordate la două categorii – Cel mai bun film polonez și Cel mai bun film străin. Premiul criticilor și-a câștigat în timp prestigiul incontestabil, un factor decisiv fiind independența față de conjunctura politică.

"Cred că specificul premiilor noastre este faptul că noi nu premiem filme de box office, nu le premiem pe cele care de obicei sunt cele mai răsunătoare. Căutăm creații care au în ele ceva interesant, dar care adesea sunt trecute cu vederea. Menirea noastră este să le facem cunoscute" – a spus criticul Barbara Hollender în timpul Galei care a avut loc în 9 februarie, la Cinematograful Kultura din Varșovia.

Printre peliculele străine premiate până acum se regăsesc creații semnate de Ingmar Bergman, Federico Fellini, Michelangelo Antonioni, Luchino Visconti, Andrei Tarkowski, Luis Bunuel, Jiri Menzel și Peter Weir, iar la cele poloneze, filme semnate de regizori precum Andrzej Wajda, Krzysztof Kieślowski, Wojciech Has, Jerzy Skolimowski, Krzysztof Zanussi, Andrzej Munk sau Kazimierz Kutz.