Karpov not Kasparov în concert la Toruń

Karpov not Kasparov in concert la Torun

Eveniment din programul conex expoziției Komu bije Dada?
 
Karpov not Kasparov este un proiect născut în 2009, ca un joc muzical de acţiune şi reacţiune între sintetizator şi percuţie. Stilul abordat este retro-electro-clash cu influenţe din folclor, jazz şi muzică clasică. Fondatorii proiectului sunt Valeriu Borcoș (voce, sintetizatoare) și Eduard Gabia (baterie). Cei doi artiști, au început să compună muzică pornind de la regulile și strategiile jocului de șah. Sună ca un demers complicat, dar rezultatul este întotdeauna melodios, optimist și foarte dansant. Uneori se simt în muzica celor doi influențe jazz, alteori se întrevăd culori din folclorul oriental (pentru că șahul vine din Orient), dar întotdeauna pulsul este alert și energic, amintind cu nostalgie de sunetul disco analog al anilor '80. Și pentru că nu se reduce totul numai la muzică, deseori la concertele Karpov not Kasparov se pot vedea numere de balet sau de dans contemporan, jocuri de șah pe scenă sau filme mute vechi, a căror coloană sonoră este interpretată live de cei doi muzicieni. Este și cazul concertului de la Toruń, unde muzicienii vor fi însoțiți pe scenă de două performere/backing vocals, Alexandra Andronic și Corina Sucarov.
 
Albumul de debut, Soundtrack for a Game of Chess, a fost nominalizat ca„Albumul Lunii" de revista „Vice", declarat una dintre cele mai bune producții muzicale de Radio România Cultural și Radio Europa Liberă și difuzat la postul de radio WFMU New York. În 2015, albumul apare și pe vinil, la casa de discuri berlineză PolychromeSounds.
 
Următoarea producție, The Vocal Edits, a fost lansată în 2016, la casa de discuri FiverHouse Records. A fost remarcată de „Tsugi Magazine" din Franța, declarată „Cel mai bun album românesc 2016" de revista „Scena 9" și „Probabil cel mai bun album de gen din ultimii 30 de ani (în România)" de jurnaliștii muzicali de la Muzici&Faze.