România – prezență consistentă la Salonul Internațional al Cărții de la Paris

Standul Romaniei (P78)
Salon du Livre
Paris Porte de Versailles - Pavillon 1
Boulevard Victor 75015 Paris

La litérature féminine, le féminin de la littérature20-23 mars 2015

România va fi prezentă la Salon du Livre, desfășurat la Paris în perioada 20-23 martie 2015, cu un stand național și un program de evenimente organizate de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Ministerul Culturii și Asociația Editorilor din România. Tema programului românesc de la această ediție a Salonului Cărții este La litérature féminine, le féminin de la littérature. Sponsor al participării românești din acest an la Salon du Livre este SC Kandia Dulce S.A.

La stand (situat în spațiul P78) vor fi disponibile volume apărute la peste 30 de edituri din România. Programul cuprinde lansări, dezbateri, întâlniri, expoziţii, cu participarea unor scriitori, editori, traducători și jurnaliști români și francezi. Vor fi prezentate volume de autori români apărute în ultimul an în limba franceză, printre care Sara de Ștefan Agopian, în traducerea lui Laure Hinkel (Editions Actes Sud) și Le Levant de Mircea Cărtărescu, în traducerea lui Nicolas Cavaillès (Editions POL). Pavilionul României va găzdui mese rotunde pe teme precum receptarea cărților lui Mircea Cărtărescu în Franța, traducerea și marketingul ș.a. Programul include, de asemenea, o retrospectivă a istoriei Casei Regale (pornind de la volumul Marie, Reine de Roumanie, de Marie-Victoire Nantet), o rememorare a comunismului şi a Revoluţiei române văzute de jurnaliştii francezi (Journalistes français dans la Roumanie communiste, volum coordonat de Radu Ciobotea), relansarea revistei Seine et Danube, editată de Virgil Tănase şi Dumitru Ţepeneag. O dezbatere pe marginea cărților Grandes dames de la culture roumaine et leur parcours français – Marie, Reine de Roumanie (Editions Lacurne, 2014) și Anna de Noailles au bord du Léman (auteur Marie-Victoire Nantet, Editions Bleulefit, 2014), moderată de scriitorul și istoricul Matei Cazacu, îi va avea ca invitați pe A.S.R. Principesa Maria, Mihai Brancovan și Gabriel Badea-Păun.

Au fost invitate peste 30 de personalități literare – autori din România, din Republica Moldova, precum și scriitori români din diaspora: George Arion, George Banu, Linda Maria Baros, Nicolae Breban, Bianca Burța-Cernat, Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci, Nina Corcinschi, Aurora Cornu, Ioana Crăciunescu, Margareta Curtescu, Dumitru Crudu, Rodica Draghincescu, Marina Dumitrescu, Dinu Flămând, Victoria Fonari, Bogdan Ghiu, Florina Ilis, Miron Kiropol, Nicolae Manolescu, Basarab Nicolescu, Simona Popescu, Radmila Popovici, Sébastian Reichmann, Selyem Zsuzsa, Victoria Sicorschi, Claudiu Soare, Simona Sora, Daniela Șontica, Virgil Tănase, Dumitru Tsepeneag, Irina Teodorescu, Nicolae Tzone, Aïda Vâlceanu, Andrei Vieru, Eugen Uricaru. La evenimente vor lua parte, de asemenea, traducători cunoscuți: Sylvain Audet, Nicolas Cavaillès, Jean-Louis Courriol, Florica Courriol, Laure Hinkel, Fanny Chartres, Jan H. Mysjkin, Mariana Cojan Negulescu.

Conex programului de la Salon du Livre, la sediul ICR Paris va avea loc vernisajul expoziției de design „Tică, Ceaușescu a căzut“ a artistei Andreea Dobrin, urmat de un concert de jazz susținut de Mircea Tiberian & invitații săi.
Grafica standului României este realizată de graficianul Răzvan Luscov.

Organizat începând din 1981, Salonul Internațional de Carte de la Paris este dedicat atât profesioniştilor din domeniul editorial – editori, agenţi literari, distribuitori şi vânzători de carte din Franța şi din peste 50 de ţări – cât și publicului larg. Țara invitată de onoare a ediției din acest an este Brazilia.