ISTORIE | Conferinta "Imperiul otoman si Balcanii si evolutia contextului modern"

Palatul de Béhague
Resedinta Ambasadorului Romaniei la Paris
123 rue Saint Dominique 75007 Paris

Marti 24 februarie ora 19.00

Rezervare necesara - resa@institut-roumain.org ou 01 47 05 15 31

Imperiul otoman, un imperiu imens care a atins apogeul in secolele XVI-XVII, a suscitat din partea natiunilor Occidentului si Orientului fascinatie si groaza in acelasi timp. Tolerant in interior si cuceritor in exterior, el recompensa excelenta, reusita si fidelitatea : oferea, celor care il serveau cu credinta, oportunitati extraordinare de a face cariera, a acumula averi, a se aventura in noi experiente.

In acesta perioada, Balcanii, regiune care facea parte din Imperiul otoman si era denumita Rumelia, erau formati din provincii vasale care au stat sub dominatia Constantinopolului aproape cinci secole. Nu este de mirare ca, in aceste conditii, au avut loc dese revolte, cum este incercarea de lui Mihai Viteazul de a unifica tarile romane si de a obtine independenta acestora.

Mostenitoare a trecutului sau prestigios, care sunt astazi relatiile diplomatice, economice si culturale pe care Turcia le-a pastrat cu Occidentul ? Ce rol joaca ea in contextul geo-politic in care se afla, intr-un Orient mijlociu care este tot timpul in fierbere ?
Acestea sunt temele, de istorie si actualitate in acelasi timp, de cultura si geostrategie, pe care Alain de Savigny le va evoca in conferinta sa.

Alain de Savigny a fost presedintele mai multor multinationale, locuind el insusi in numeroase tari. Este un pasionat al multi-nationalismului, aceasta arta care face ca barbati si femei de etnii, culturi si religii diferite, sa traiasca si sa lucreze impreuna.
Alain de Savigny a devenit specialist al Imperiului otoman, una dintre cele mai mari multinationale ale istoriei umane ; in aceasta calitate a scris patru romane istorice foarte documentate, a caror actiune se petrece intre Turcia si Balcani, pentru care i s-a decernat Premiul Méditerranée : L’Espionne Ottomane [Spionul otoman] ; La Sublime Porte [Sublima Poarta] ; L’Ombre de Dieu [Umbra lui Dumnezeu] si recent Le Sultanat des Femmes [Sultanatul femeilor].