Expoziția „NOIMA (15 anni) sul muro” în Mica Galerie a IRCCU Veneția

Expozitia NOIMA (15 anni) sul muro  in Mica Galerie a IRCCU Venetia

Miercuri, 4 aprilie, ora 18.30, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, va avea loc vernisajul expoziției „NOIMA (15 anni) sul muro” semnată de grupul NOIMA.

Expoziția marchează, alături de alte evenimente anunțate în acest an în Budapesta, Paris și Viena, 15 ani de activitate ai grupării. Lucrările prezente în selecția expoziției „NOIMA (15 anni) sul muro” aduc în atenția publicului secvențe de proiecte personale, cercetări recente alăturate unor lucrări realizate pe parcursul celor 15 ani de când gruparea activează.

„NOIMA (15 anni) sul muro” este rezultatul unui parteneriat între curatorul Cristian A. Damian (IRCCU, Veneția) și curatorul Denise Parizek (12-14 Contemporary, Viena).

Grupul NOIMA este întemeiat în 2003 în zona de vest a României. Fondatorii grupării sunt formați în școala de pictură timișoreană, la finele anilor ’90, în atelierele coordonate de pictorul Constantin Flondor – invitat să expună alături de foștii săi studenți în Veneția. Primele dialoguri se nasc în facultate, în Galleria ’28 (Timișoara) și Cafeneaua Literara Joy's (Arad). Gruparea devine un context necesar spre a evita izolarea, autismul (cultural), un cadru favorabil căutării unor direcții de conținut, un amplificator al unor voci, altfel izolate. NOIMA înseamnă, întâi de toate, un atelier colectiv de pictură, deschis adesea altor medii de exprimare – video, fotografie, instalație sau performance.

Debutul NOIMA, în 2003, este legat de plein air. NOIMA păstrează în ani dialogul cu lucrurile văzute, studiul în natură. Oricare ar fi fost în timp proiectele grupării, lucrul în plein air rămâne sursa de documentare, dar și subiect în sine. Multe dintre acțiunile grupării din ultimii ani se sprijină pe experiența studiului de observație al realității înconjurătoare. Outside in. Cu timpul însă, expozițiile NOIMA devin adesea alcătuiri ce însumează preocupări de atelier ale membrilor grupării sau ale unor colegi invitați, lucrări provenite din căutări mai degrabă personale. NOIMA numește generic aceste compuneri: Inside out.

Cu sprijinul ICR este publicat în 2011 volumul „Adnotări – lecții de pictură”, proiect editorial inițiat și realizat de Constantin Flondor și gruparea NOIMA. Apariția volumului este secondată de colocvii, lansări de carte și expoziții. În 2014, NOIMA devine periodic „loc de joacă”. Un organism, o formă de viață (poate și în sensul în care Wittgenstein definește termenul). Prin intermediul unor acțiuni ale grupării, sesiuni de pictura și desen performativ în contexte și locuri diferite, sunt căutate convenții provizorii ale unei posibile gramatici colective.

NOIMA (15 anni) sul murova include și lucrări din anii 2000 semnate de Sorin Neamțu și Sorin Oncu, doi dintre fondatori ce au părăsit ulterior proiectul NOIMA. Expoziția de față se înscrie în linia Inside Out a grupării, compusă în prezent din cinci membrii activi în Europa și SUA (Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Andrei Rosetti, Sorin Scurtulescu, Dan Gherman).

Grupul este reprezentat de galeria vieneză 12-14 Contemporary (Denise Parizek /CEO / Curator) și de proiectul Schleifmühlgasse 12-14 (artist collective).

Expoziția este organizată de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția în parteneriat cu galeria vieneză 12-14 Contemporary și va putea fi vizitată până pe data de 27 aprilie 2018 în Mica Galerie a IRCCU Veneţia, Cannaregio 2212 – 30121 Veneţia.