NEWSLETTER
Dacă doriţi să primiţi newsletter-ul ICR, vă rugăm să introduceţi adresa de e-mail aici:

 
 
  • Istrate MICESCU
    Istrate MICESCU
         22 mai 1881, Ploieşti – 22 mai 1951, penitenciarul Aiud      jurist, om politic şi profesor universitar român, ministru al afacerilor externe      Istrate Micescu s-a născut la data de 22 mai 1881, în oraşul Ploieşti, în familia profesorului Nicolae Micescu....

Istrate MICESCU
    22 mai 1881, Ploieşti – 22 mai 1951, penitenciarul Aiud
    jurist, om politic şi profesor universitar român, ministru al afacerilor externe


     Istrate Micescu s-a născut la data de 22 mai 1881, în oraşul Ploieşti, în familia profesorului Nicolae Micescu. După absolvirea Liceului "I. C. Brătianu" din Piteşti, a urmat cursuri de drept la Paris unde şi-a luat licenţa (1903) şi doctoratul în drept (1906).
     Revenit în România, a profesat ca avocat mai întâi la Baroul Argeş şi apoi la Baroul Ilfov, al cărui decan a fost în două rânduri (1923–1928, 1936). Începând din anul 1912 a predat cursuri de drept civil şi filosofia dreptului la Facultatea de Drept din Bucureşti.
     În anul 1918, prof. Micescu a devenit membru al Partidului Naţional Liberal, fiind ales deputat în trei legislaturi ; în anul 1931 este ales şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. El a intrat în conflict cu conducerea partidului din care făcea parte, creând în ianuarie 1925 un grup disident şi o publicaţie „Răspunderea”, în care cerea vehement „refacerea moralităţii şi credibilităţii partidului”. Odată cu instaurarea domniei regelui Carol al II-lea, Istrate Micescu s-a apropiat de grupul liberal condus de Gheorghe I. Brătianu, dar a revenit curând la PNL. După alegerile din anul 1937, el a făcut parte din guvernarea Goga-Cuza în calitate de ministru de externe (28 decembrie 1937 – 10 februarie 1938). După instaurarea dictaturii regale la 10 februarie 1938, prof. Micescu a fost însărcinat cu elaborarea unei noi Constituţii prin care se intenţiona să se legitimeze noul regim. Proiectul elaborat de el „îngrădeşte puterea regală, toate puterile statului izvorăsc din naţiunea română, iar regele nu este decât primul cetăţean al ţării, dar care se supune legilor acesteia”. Este numit apoi membru al Consiliului Superior Naţional al Frontului Renaşterii Naţionale, senator în noul Parlament şi ministru al justiţiei în guvernul Gheorghe Tătărescu (24 noiembrie 1939 – 10 mai 1940).
În epocă era cunoscut şi pentru pasiunile sale: cărţile, având peste 33.000 de volume şi vânătoarea. În pădurile Budeasa, Trivalea şi Purcăreanca îi avea adesea invitaţi la vânătoare pe zeii timpului, printre care: Liviu Rebreanu, Ion Minulescu, Lucian Blaga, Octavian Goga, Eustaţiu Stoenescu, Dinu Brătianu, Ion V. Perieţeanu şi Pamfil Şeicaru.
     "În toată Facultatea de Drept ne copleşea pe atunci Istrate Micescu - profesorul, nu politicianul. Avea înfăţişarea unui filozof alexandrin. Slab şi rasat purta barba ascuţită. (...) Umbla foarte elegant îmbrăcat şi avea grija ţinutei şi a gesturilor chiar şi atunci când nu se afla la tribună. Era poate puţin prea conştient de valoarea lui, dar acest orgoliu, devenea uneori supărătoare vanitate (...). Era un om de mare cultură. Ştia latineşte şi greceşte cum ştiau puţini (...), nu erau secrete ale discursului care să-i fie străine. I se citau cuvintele de spirit în toate saloanele şi în toate cafenelele." N. Carandino.
În anul 1945, după venirea comuniştilor la putere, prof. Istrate Micescu a fost exclus din barou. A fost apoi arestat, acuzat de „acţiuni de rezistenţă împotriva regimului de democraţie populară” şi condamnat la data de 1 iulie 1948 la sentinţa de 20 de ani temniţă grea. După cum relatează cei prezenţi în sală, în momentul în care şi-a auzit sentinţa, prof. Micescu a replicat judecătorilor astfel: „Mulţumesc generozităţii Înaltei Curţi că mi-a dorit o viaţă atât de lungă în care probabil voi face doi sau trei, iar restul îi veţi face voi!”.
     Istrate Micescu a încetat din viaţă la data de 22 mai 1951, la varsta de 70 de ani, în penitenciarul Aiud.
     În prezent, el este considerat „cel mai mare avocat român…inegalabil în erudiţie şi rigoare profesională”.

     Surse:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Istrate_micescu
http://www.euroavocatura.ro/dictionar/319534/Istrate_Micescu

Vineri, 09 octombrie 2015 22:03
 Română |  Česky |  English
CĂUTARE

NEWSLETTER

Parteneri Parteneri Instituţionali

    SPUNE-I UNUI PRIETEN
Trimite la (e-mail):
*
De la (e-mail):
*
Mesaj (opţional):
Scrieţi în caseta de text codul din imaginea de lângă ea:
 » *