Premiere româneşti la Festivalul de Film „Nowe Horyzonty” de la Wrocław

În perioada 26 iulie – 5 august 2018 va avea loc la Wrocław cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film „New Horizons”, cotat ca cel mai bun eveniment cinematografic polonez cu participare internaţională. Capul de afiș al ediției din acest an a Festivalului este filmul Adinei Pintilie, Nu mă atinge-mă, câștigător al Ursului de Aur la Berlinale 2018. Regizoarea este invitat de onoare al Festivalului, iar filmul său, prezentat în deschiderea Festivalului, va avea în total cinci proiecții, primele trei fiind urmate şi de discuţii cu publicul.

Adina Pintilie va fi prezentă la Wrocław împreună cu protagoniștii principali ai filmului: Laura Benson, Hanna Hofmann,Tómas Lemarquis, Christian Bayerlein, Grit Uhlemann, Seani Love. Alături de regizoare, aceștia vor participa la proiectul intitulat Touch Me Not - The Politics of Intimacy, constând în trei ateliere create de cei șase protagoniști, proiecții de film și un eveniment special: dezbaterea deschisă Touch Me Not - The Politics of Intimacy, în cadrul căreia publicul va putea intra în conversație directă cu regizoarea și cei șase protagoniști, pe teme explorate de film.

După prezentarea în premieră națională poloneză la Festivalul de la Wrocław, Nu mă atinge-mă va intra în cinematografele poloneze, distribuit de cea mai importantă companie de profil din Polonia, Gutek Film.

Alte două filme românești prezente la Wrocław vor fi Pororoca, în regia lui Constatin Popescu, și Câteva conversații despre o fată foarte înaltă, în regia lui Bogdan Theodor Olteanu, proiecţiile celui de-al doilea urmând să aibă loc în prezența regizorului şi a producătoarei Crăiţa Nanu.

Unul dintre punctele importante din programul Festivalului este reprezentat de atelierele „Studio Nowe Horyzonty+” , o iniţiativă dedicată tinerilor profesionişti din domeniul cinematografiei, dornici să acumuleze cunoştinţe pe tema funcţionării pieţei internaţionale a filmului (promovare, marketing, vânzări, pitching, networking, organizare de festivaluri etc.). Atelierele sunt susţinute de experţi în domeniu – regizori, producători, agenţi de vânzări, programatori de festivaluri, creatori de renume. Partenerii constanți ai programului sunt EAVE și London Film Academy. La această ediţie, realizatorii români invitaţi de organizatori sunt regizorul Vladimir Dembinski și producătorul Bogdan Crăciun.

O altă contribuţie românească la Wrocław este cea din cadrul întâlnirilor „A Sunday in the Country”, unde ţara noastră va fi reprezentată de Irina Trocan, critic de film freelancerși coordonatoarea revistei online Acoperișul de Sticlă. Scrie pentru publicații precum IstoriaFilmului.ro, Dilema Veche, Photogénie, Sight&Sound, IndieWire. A absolvit UNATC București și este asistent universitar în cadrul Facultății de Film a aceleiași instituții.

Sub îndrumarea criticului Dany Linssen de la Filmkrant şi a reprezentanţilor Academiei Europene de Film şi Asociaţiei Nowe Horyzonty, participanţii la modulul „A Sunday in the Country” vor viziona filme, vor vorbi și scrie despre ele, vor discuta despre viitorul meseriei pe care o practică, despre planurile profesionale şi specificul profesiei în diverse ţări, se vor întâlni cu creatori de film importanţi, invitaţi la Festival, printre care şi cu Adina Pintilie. Scopul atelierelor este facilitarea schimbului de experienţă şi idei, dar şi crearea unor noi contacte internaţionale între participanţi.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Nowe Horyzonty şi Academia Europeană de Film, în colaborare cu membri EUNIC Varşovia, Kino Polska, Kulturbrauerei e.V., Krzysztof Mętrak Film Criticism Contest, cu sprijinul Institutului Polonez al Cinematografiei.

Anul acesta, alături de reprezentanta din România, vor mai participa tineri critici de film din Austria, Danemarca, Italia, Ungaria, Olanda, Polonia, România.

Participarea la Festival a invitaţilor români şi a echipelor care au participat la realizarea filmelor româneşti, este sprijinită de ICR Varşovia, partener de tradiţie al acestei importante manifestări cinematografice poloneze.