„Lungul drum al Unirii”. Conferinţe şi concerte folk, la Gyula în Ungaria şi la Satu Nou în Serbia

Lungul drum al Unirii Conferinte si concerte folk, la Gyula in Ungaria si la Satu Nou in Serbia

 Compartimentul Comunităţi Istorice din cadrul Direcției Generale Programe prin Reprezentanțe și în Comunitățile Istorice a organizat, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Arad şi cu Biblioteca Judeţeană „A.D. Xenopol” din Arad,în datele de 6 și 8 iulie 2018, la Gyula şi la Satu Nou, o serie de conferințe cu titlul„Lungul drum al Unirii”, dedicate celor mai importante momente istorice care au condus la Marea Unire din 1918. Conferinţele au fost urmate de concerte susținute de interpreta de muzică folk Maria Gheorghiu.

Prima dintre conferinţe a avut loc vineri, 6 iulie 2018, în Ungaria, la Gyula, la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria şi a cuprins următoarele prelegeri: Dr. Dorel Sinaci, Directorul Bibliotecii Județene Arad –„Vormärtz-ul românilor ortodocși din Banat și Crișana” (despre o perioadă din istoria Germaniei care precede Revoluția de la 1848, din martie; prelegerea a făcut legătura şi cu biografiile câtorva membri de seamă ai comunităţii româneşti din Ungaria, cum au fost Moise Nicoară, născut la Jula, sau Andrei Şaguna, născut la Mişcolţ, personalităţi care au luptat pentru drepturile lingvistice, culturale şi religioase ale românilor din Ungaria şi Transilvania); Părintele Aurel Becan, paroh la Cenadul Unguresc – „Români din Ungaria, participanți la făurirea Marii Uniri”; Dr. Adrian Şimon – „Ruptură totală, negocierile dintre Consiliul Național Român și ministrul pentru minorități Oszkar Jaszi”; Prof. univ. dr. Corneliu Pădurean – „Ștefan Cicio-Pop - părinte al patriei” (despre rolul foarte important al acestuia în evenimentele premergătoare Adunării de la Alba Iulia. Omul politic şi avocatul Ştefan Cicio-Pop a fost cel care şi-a pus la dispoziţie casa lui din Arad, pentru lucrările comitetului care pregătea unirea românilor). Evenimentul s-a bucurat de participarea Preasfinţitului Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a domnului Florin Trandafir Vasiloni, Consul General al României la Gyula (Jula) şi a domnului Cristian Daniel, Consul la Consulatul General al României la Szeged (Seghedin).

A doua conferinţă a avut loc duminică, 8 iulie 2018, în Serbia, la Satu Nou. Prelegerilor susţinute de Dr. Dorel Sinaci, Dr. Adrian Şimon şi Prof. univ. dr. Corneliu Pădurean li s-a alăturat Stevan Mihailov, cu prelegerea „Români din Serbia, participanți la făurirea Marii Uniri”.

În public s-au aflat diplomaţi şi preoţi români, profesori de istorie, români din Ungaria, Serbia şi România.