Zona Imaginarium - concert instalație interactivă

Zona Imaginarium - concert instalatie interactiva

„Zona Imaginarium” reprezintă o serie de spectacole realizate prin colaborarea dintre muzicieni români de prim rang, precum Mihaela Anica, Horia Maxim, Laura Buruiană, Cătălin Creţu şi artiştii vizuali contemporani – artişti invitaţi în proiect. În acest mod, proiectul readuce în actualitate compoziţia românească, în particular şi muzica de cameră, în general prin fuziunea dintre arte şi tehnici – sunet, imagine, mixaj – formând astfel conceptul de „concert instalaţie”.

MIHAELA ANICA (flaut), HORIA MAXIM (pian), LAURA BURUIANĂ (violoncel) şi CĂTĂLIN CREŢU (multimedia) se întâlnesc pentru a crea momente unice, prin interpretări şi fuziuni spectaculoase, într-o serie de concerte-spectacol care aduc în prim-plan muzica de cameră - compoziţii româneşti autentice şi partituri clasice, într-o atmosferă învăluită de misterul imaginarului uman... Iar provocarea apare atunci când această complicitate artistică îndreaptă fluxul fanteziei – prin formă, sunet şi culoare – în direcţia, irezistibilă a transformărilor continue şi a legăturilor neaşteptate.

http://zona-imaginarium.ro/echipa-2/

Programul evenimentului

14 oct - Zona Imaginarium la Iași - Biblioteca Centrală Universitară - „Mihai Eminescu" Iaşi

16 oct - Zona Imaginarium la Pitești – Filarmonica Pitești

18 oct - Zona Imaginarium la Craiova – Filarmonica „Oltenia” Craiova

20 oct - Zona Imaginarium la Oradea – Filarmonica de Stat Oradea

22 oct - Zona Imaginarium la București – Filarmonica „George Enescu” București

Originalitatea proiectului constă în extinderea virtuală, îmbogăţirea prin medierea noilor tehnologii a spaţiului „clasic” în care se plasează ansamblul instrumental în timpul recitalului. În acest scop vor fi folosite tehnici vizuale moderne, procesări ale unor imagini mixate cu capturi în timp real ale muzicienilor şi spectatorilor, toate transformate interactiv prin intermediul gesturilor şi sunetelor datorate instrumentiştilor şi proiectate pe medii neconvenţionale: pânză, pereţi deformaţi, oglinzi, perdele / draperii, în funcţie de context.

Ceea ce face ca întreaga experienţă să fie unică este chiar esenţa proiectului: ansamblul instrumental care ajunge să devină parte din instalaţia video şi trăieşte odată cu aceasta; instalaţia se contopeşte cu întreg concertul – şi impreună transpun spectatorul într-o altă dimensiune artistică.

Aceștia sunt toți absolvenți ai UNARTE București, ai Universității de Vest– Facultatea de Arte Plasticeși Designși ai Universitătii de Arteși Design din Cluj-Napoca.Împreună vor lucra alături de artistul multimedia Cătălin Crețu (compozitorși artist) pentru a transforma spațiul din cadrul concertului-instalație The Zone of Sound Fiction promovat anul acesta de Zona Imaginarium. Lucrările artiștilor vizuali vor fi descompuseși recompuseîn cadrul proiecțiilor, alături de cadre cu muzicienii care vor cânta pe scenă și vor fi astfel incluseîntr-un ansamblu multimedia semnat de catre Cătălin Crețu - artistul multimedia din proiect. Proiecțiile au un caracter unic, fiind diferite de la o reprezentație la alta.

Participarea cunoscutului pictorul Sorin Ilfoveanu este un privilegiuși o onoare pentru toți artiștii implicați. Născutîn 1946 la Câmpulung-Muscel, Sorin Ilfoveanu este unul dintre cei mai importanți pictori români contemporani, cu o reputată activitate de profesorși rector al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. Elev al maestrului Corneliu Baba, Ilfoveanu practică o artă recognoscibilă, desenși pictură, într-un stil personal care explorează teme existențiale, simbolic-criptate la nivelul personajelor sale deja iconice, cu surse vizuale bizantineși un subtil orizont stilistic primitiv. Are lucrări în expoziţii, muzee şi colecţii private importante ale lumii, de la Paris la Tokyo, de la Bucureşti la Oslo şi Perugia. A participat la Bienala de la Veneţia în 1987, este decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţerși laureat al Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Omnia în 2011. Este primul artist din portofoliul galeriei AnnArt, care îl reprezintă din 2011, cu două expoziții personale (Desene 2008– 2011în 2011și Albîn 2013)șișase participări în expoziții de grup.Trăieşte şi lucrează în Bucureşti şi Rădeşti. (http://annartgallery.ro/artist.php?prodid=47)

Livia Mateiaș - este artist vizual român, interesată de arta new mediași arta postgravitațională.În 2013și-a dat doctoratulîn arte vizuale, la Facultatea de Arteși Design din Timișoara. Creațiile sale au fost expuseîn evenimente precum: File Festival, São Paulo, BR; Contemporary Art Ruhr, Essen, DE; Art Encounters, Timișoara, RO; Media Art Festival, Arad, RO; Art Safari, București, RO; Banat Pavilion, Pancevo, RS; X Platform, București, RO; Artists’ Books on Tour, Viena, AT / Praga, CZ / Ljubljana, SI etc. Livia a primitși câteva premii la diferite concursuri de creațieîn Viena, Hamburg, Timișoara, București, Piatra Neamț, Bârlad etc. Este cofondator al studioului de artă și design - artouching.

Tudor Marinescu – absolvent al UNARTE București, la clasa profesorului Vladimir Zamfirescuși membru al UAP din 1996. Artist vizual complex, el deține o impresionantă listă de participare la diverse expoziții pe plan național și internațional. Lucrările propuse pentru Zona Imaginarium fac parte dintr-o serie de compoziții ce pot fiîncadrate în zona picturii abstracte, dar cu o permanentă trimitere către lumea reală a formelor. Acesta pleacă fie de la harta unui oraș, fie de la constructia unui spațiu,înîncercarea de a evidenția prin transformări picturale, conținuturiși sensuri noi: imaginea unor trepte care te pot trimiteîn spatele ei sau te mențin în acest labirint pictural, prin care un pianist a rătăcit căutându-și pianul.

Petrică Ștefan – absolvent al Facultății de Arte Plasticeși Design, din cadrul Universității de Vest din Timișoara, în perioada 2007-2010.În anul 2012 finalizează masteratulîn pictură – Surseși resurse ale imagini,în cadrul aceleiași facultăți.În 2011, are loc expoziția personală Evolution la Galeria Triade din Timișoara, urmată de expoziții personale,în 2012, la Galerie 3 din Klagenfurt, Austria, apoi,în 2013, la Galeria Calina din Timișoara,împreună cu expoziții de grup din Timișoara, București, Roma, Hamburg, Budapestași ulterior expoziții personale la Bucureștiși Cetate. Conceptul lucrărilor constă în explorarea modalităților de a reprezenta materiaîn variile sale forme, surprinzând-o atât în consistențe telurice onctuoase la vibrații aerieneşi paralelisme ce devin,în ansamblul lor, adevărate reţele de comunicareîntre tipurile de spaţiuși mișcare.

Marius Strugariu a absolvit Universitatea Națională de Arte București în 2006 la secția Modă. Secția Modă a fost probabil o cale prin care a descoperitși explorat posibilitatea de a desena oriceși nu neapărat desținatia a ceea ce dorea cu adevărat să realizeze. După ce a terminatșcoala, a plecatîn lume să o exploreze liber, ajungând maiîntâiîn Olanda, Amsterdam, unde a avut o expoziție personalăîntr-un bar„Siberie -The Coffeshop”în 2008, cu titlul„Show, be, it” .În 2012 a participat la o expoziție de grup organizată de CHEAPART European Network în Loads 6, Amsterdam cu o serie de 6 picturi, intitulată„Tabula Rasa” .În 2013, s-a mutatîn Maastricht, unde a obținut posibilitatea unui proiect de rezidență artistică, fiind prezentat în 2015, în Galeria B32, intitulat Ab Origine. În 2015 a participat la Street Art - Sibiu, unde a realizat o lucrare de artă murală „Cuib de Soare cu patru Păsări. Tablourile sale evocă panorame arhitecturale universale care au la bază principii primordialeși eterneîntruchipate de elemente arhaice.