Ziua Universală a Iei celebrată în reprezentanțele Institutului Cultural Român

Ziua Universală a Iei a debutat la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine“, fiind preluată cu succes de comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe, din 48 de ţări. Urmare a acestei inițiative, începând cu anul 2013, Ziua Iei este sărbătorită la data de 24 iunie, odată cu sărbătoarea Sânzienelor. Ia, simbol al portului tradițional românesc, reprezintă un etalon al tezaurului etno-folcloric, fapt ce înscrie Ziua Universală a Iei în strategia multianuală a Institutului Cultural Român. Ziua Iei este sărbătorită și în anul 2018, în mai multe reprezentanțe din rețeaua Institututului Cultural Român.

Institutul Cultural Român de la Beijing a organizat expoziția intitulată „Ia, element central al portului popular românesc, de Centenarul Marii Uniri“, cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Iei, la sediul institutului,  iar vernisajul a avut loc în data de 18 iunie 2018. Deschiderea evenimentului a inclus o prezentare despre ie și portul popular românesc, susținută de Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing și conferința „Valoare patrimonială şi spirituală: portul popular românesc“, citită în limba chineză de către Xu Wei, reprezentanta ICR Beijing.

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” de la Berlin, în colaborare cu Ambasada României la Berlin,organizează spectacolul „Rădăcini românești oglindite în folclor“ - cu ocazia Zilei Iei, în spațiile de reprezentare ale Ambasada României de la Berlin, în data de 5 iulie 2018. Concertul propune un dialog viu între cântecul popular din zona marilor regiuni folclorice ale României – Transilvania, Banat, Muntenia, Oltenia, dar și Basarabia (aducând laolată cântecul de dragoste, doina, învârtita – cântece din repertoriul unor mari interpreți ai folclorului românesc, precum Maria Tănase, Maria Lătărețu, Gheorghe Palcu, Maria Butaciu, dar și din repertoriul tinerei interprete Ioana Maria Ardelean) și miniaturile vocal-instrumentale culte inspirate de muzica folclorului românesc create de compozitorii și culegătorii de folclor George Enescu, Tiberiu Brediceanu, Sabin Drăgoi, Constantin Brăiloiu, George Stephănescu, Achim Stoia, Emil Monția și Aurel Mustățea.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău, în colaborare cuMinisterul Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova, organizează a treia ediţie a Zilei Naţionale a Portului Popular, în data de 24 iunie 2018, la Palatul Republicii din Chișinău. În cadrul evenimentului vor fi expuse ii şi costume tradiţionale din Republica Moldova şi România - adevărate valori din patrimoniul muzeal, precum şi din colecţii private. Colecţionarii vor povesti istoria costumelor şi vor descifra semnificaţia simbolurilor cusute, iar vizitatorii vor putea să observe şi să înţeleagă particularităţile şi frumuseţea portului popular românesc. Vor fi prezentate colecțiile COSTUMUL TEZAUR - costume din colecţia Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei şi a altor muzee de profil din Republica Moldova; COSTUMUL OASPETE - costume româneşti de secol XVIII-XIX din colecţia privată a Danielei Toma (Buzău); COSTUMUL MODERNITATE – expoziție și prezentare a colecțiilor create de designerii moldoveni contemporani în stil etnofolcloric; CUFĂRUL NEAMULUI - piese din lăzile de zestre ale unor personalităţi cunoscute din Republica Moldova ce vor fi comentate de către proprietari.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul a organizat un concert de muzică populară românească pe Bosfor, în data de 20 iunie 2018. Evenimentul, propus, în premieră, pentru marcarea atât a Centenarului Marii Uniri, cât și a Zilei Universale a Iei, cu titlul 100 de ani de muzică românească,a fostorganizat sub forma unei croaziere pe Bosfor și a cuprins două părți: muzică interbelică din repertoriul Iancu Marinescu și Zavaidoc și muzică folclorică.

Institutul Cultural Român de la Londra, la propunerea Ambasadei României, celebrează Ziua Universală a Iei în data de 25 iunie 2018, cu o expoziţie inedită, alcătuită din panouri descriptive, ii, film de prezentare, precum și cu o componentă tehnologică, de scanare a codurilor QR. Proiectul, curatoriat de Ioana Corduneanu, iniţiatoarea „Semne Cusute“ cuprinde 15 panouri care explică arta textilă tradițională (concept, croi, compoziție și broderie). Pentru a afla mai multe informaţii despre acestea, vizitatorii pot scana, cu ajutorul telefonului mobil, codurile QR ce sunt integrate în simbolurile de pe panouri. Expoziţia cuprinde şi patru ii tradiţionale. Proiectul va avea şi o componentă video, prin filmul realizat de Ioana Corduneanu, ce prezintă broderia în timpul lucrului și doamne care cos. „Semne Cusute“ a luat parte din dorinţa de a face cunoscut limbajul vizual universal ce se regăseşte pe costul tradiţional românesc, limbaj inspirat de univers, folosit de femei pentru a reda ordinea firească a lumii precum și locul lor în ea. Acesta este primul proiect menit să educe publicul larg în recuperarea şi transmiterea patrimoniului imaterial privind realizarea cămășilor tradiţionale.

Institutul Cultural Român de la Paris organizează, cu ocazia Zilei Internaţionale a Iei, un concert excepţional de lieduri, inspirate din folclorul românesc. Evenimentul are loc vineri,  22 iunie 2018, în Sala Bizantină a Hôtel de Béhague, reşedinţa Ambasadorului României în Republica Franceză.  Solista Ioana Maria Ardelean şi pianistul Aurel Mustăţea, propun publicului un repertoriu din mai multe zone tradiționale românești: Câte frunză îs în nuc – Maramureș, Victoria Darvai, Trandafir cu creanga-n apă – repertoriu Maria Butaciu, Ară badea sus pe coastă - repertoriu Ioana Maria Ardelean, Suită de învârtite din Transilvania – Bistrița-Năsăud, Maramureș, Cluj, Haida, bădiță, la noi – Ardeal, culegere, La izvor, la izvorele – doină, Banat, Bage, gura ta-i izvor – Banat, Cât îi cerul plin de stele – repertoriu Gheorghe Palcu, Aseară vântul bătea, Mărioară de la Gorj - repertoriu Maria Tănase, Oltenia, Gorj, De ce n-ai venit aseară – Oltenia, repertoriu Maria Ciobanu, Doină din Maramureș – repertoriu Maria Tănase, Leliță Mărie, Cine-aude gura mea - Moldova, Basarabia, repertoriu Zinaida Bolboceanu, Săracă inima me’ – Maramureș, Mândră, floare de bujor– repertoriu Gheorghe Palcu.

Accademia di Romania din Roma a prezentat publicului, joi, 21 iunie 2018, concertul Orchestrei Națională „Valahia“ la Sărbătoarea Muzicii de la Roma / Festa della Musica di Roma 2018, alături de Primăria orașului Roma, Ministerul pentru Bunuri și Activități Culturale al Republicii Italiene, Accademia di Romania din Roma, Ambasada României în Republica Italiană și Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București. Tot Accademia di Romania din Roma organizează o expoziție intitulată „Feminitate și împodobire“ din colecțiile Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti“ din București, cu ocazia sărbătoririi Zilei Universale a Iei 2018, dar și a Centenarului Marii Uniri (24 iunie – 24 iulie 2018). După succesul înregistrat de prezentarea expoziției în programul oficial al Carnavalului de la Veneția 2016, la MUDEC – Museo delle Culture din Milano (cu ocazia Mărțișorului 2016) și la Biblioteca Nazionale Universitaria din Torino (cu ocazia participării la Salonul Internațional de Carte de la Torino 2016), Accademia di Romania din Roma și-a propus să prezinte expoziția „Feminitate și împodobire“, în colaborare cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“ din București, Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Ambasada României în Republica Italiană, Asociația Culturală Italo-Română Propatria din Roma și Radio România. Deschiderea expoziției include și un moment muzical susținut de Orchestra Națională „Valahia“, dirijată de Marius Zorilă, alături de solista Lavinia Goste.

Institutul Cultural Român de la Varşovia a dedicat Zilei Internaționale a Iei, o serie de ateliere practice pentru copii, în data de 20 iunie 2018. Atelierele, destinate copiilor cu vârste şcolare, au avut loc în spaţiul special amenajat al Muzeului Copiilor din incinta Muzeului de Etnografie din Varşovia, şi au cuprins lecţii de brodat motive specifice iilor, precum şi de împletit coroniţe din flori, marcând astfel şi Sărbătoarea Sânzienelor. În deschiderea atelierelor, participanţilor l-au fost prezentate informaţii generale despre România, despre tradiţiile legate de Sânziene, iar la final toţi copiii au primit un cadou-surpriză cu tematică românească: un puzzle reprezentând harta României, pe care sunt marcate locuri şi simboluri reprezentative pentru cultura și tradițiile românești. Evenimentul face parte din suita de manifestări organizate de ICR Varşovia în cadrul Anului European al Patrimoniului, desfăşurat sub egida UNESCO.

Institutul Cultural Român de la Viena a organizat proiectul „ROmânIA și EU“ propus de Muzeul Județean Satu Mare şi dedicat Centenarului Marii Uniri, Anului European al Patrimoniului Cultural şi Zilei Internaționale a Iei, în data de 17 iunie 2018. În aceeași zi a avut loc vernisajul expoziției foto-documentare CENTENARUL în imagini identitare, cu prezentarea catalogului său multilingv. Proiectul propus de Muzeul Județean Satu Mare include şi promovarea activităților dedicate Centenarului organizate de Consiliul Județean Satu Mare și de instituțiile de cultură sătmărene: prezentări de cărți, reviste, albume cu tematica: Primul Război Mondial, personalități sătmărene implicate în realizarea Marii Uniri, revista „Eroii Neamului“, albumele pictorului Aurel Popp, broșura multilingvă Satu Mare – 100 de ani în 100 de imagini, monografia monumentelor și operelor comemorative de război de pe teritoriul județului Satu Mare. În cadrul evenimentului, pianista Alexandra Prodaniuc a susţinut un recital, alături de Bataclana Quintet.