Ziua Națională a României sărbătorită la Torino

Ziua Naţională a României va fi sărbătorită la Torino pe 1 şi 2 decembrie 2011 printr-un spectacol de teatru şi o seară specială de balet, organizate la Teatrul Gobetti de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării.
Joi, 1 decembrie 2011, de la ora 20.30, va avea loc o reprezentaţie cu spectacolul de teatru Măscăriciul, o adaptare după Anton Pavlovici Cehov, în regia şi interpretarea lui Horaţiu Mălăele, avându-l ca partener de scenă pe actorul Nicolae Urs.

Vineri, 2 decembrie 2011, ora 20.00, un spectacol de gală întregește programul printr-o reprezentație de balet, producţie a Operei Naţionale Bucureşti. Prim-balerini ai Operei vor intepreta numere consacrate din repertoriul clasic și neoclasic, o suită de pas de deux-uri din balete renumite, precum Tango. Radio and Juliet (muzica Radiohead, coregrafia Edward Clug), Lacul lebedelor (muzica P. I. Ceaikovski, coregrafia Marius Petipa), Spărgătorul de nuci (muzica P. I. Ceaikovski, coregrafia Alexa Mezincescu), Giselle (muzica A. Ch Adam, coregrafia Marius Petipa), Corsarul (muzica A. Ch. Adam), Don Quijotte (muzica L. Minkus, coregrafia Marius Petipa), Diana şi Acteon (muzica R. Drigo, coregrafia E Vaganova), Flăcările Parisului (muzica B. Asafiev, coregrafia Vasily Vainonen).

Spectacolul Măscăriciul, producţie a Teatrului Bulandra din Bucureşti, s-a bucurat de numeroase cronici pozitive: „Minunat fiecare, minunați ca parteneri unul pentru celălalt, Horațiu Mălăele (…) și Niculae Urs – care face un rol de o mare delicatețe și sensibi¬litate – Actorul și Sufleorul, Svetlovidov și Nikita Ivanîci privesc înapoi când cu mânie, când cu mândrie, când cu melancolie. Se joacă mici scene, bijuterii teatrale, se schimbă replici, lumini, registre poetice, stilistice" – Marina Constantinescu; „Cel mai recent spectacol semnat de Horaţiu Mălăele este un omagiu adus actorului şi artei sale, chiar dacă (sau poate tocmai pentru că) se bazează pe sublinierea derizoriului implicat de condiţia acestuia. Măscăriciul, aşa cum îl vede Mălăele prin lentila lui Cehov, este prototipul artistului dedicat, care şi-a aruncat în aer viaţa personală pentru a da ce e mai bun în el scenei". – Cristina Modreanu.
La evenimentele, organizate cu sprijinul Primăriei din Torino, sunt așteptați românii din oraș și din regiunea Piemonte, dar și publicul larg.
Acces liber.