Turneu polonez al scriitorului Lucian Dan Teodorovici

În perioada 8-11 mai 2018, scriitorul Lucian Dan Teodorovici se va afla în Polonia, într-un turneu de promovare a cărţii Celelalte poveşti de dragoste, apărută în primăvara acestui an în versiune poloneză, la editura Amaltea, în traducerea Radosławei Janowska-Lascar. Turneul polonez, organizat de Institutul Cultural Român de la Varşovia împreună cu Editura Amaltea cuprinde mai multe întâlniri cu publicul în patru oraşe poloneze, cu participarea scriitorului şi a traducătoarei:

- 8 mai, Varşovia, la Librăria „Moda na czytanie”, moderator Piotr Kieżun;

- 9 mai, Legnica, la Teatrul Helena Modrzejewska, dialog între scriitor și traducătoare;

- 10 mai, Wrocław, la Biblioteca „American Corner”, dialog între scriitor și traducătoare;

- 11 mai, Cracovia, două evenimente: la Universitatea Jagiellonă - întâlnire cu studenţii şi profesorii Catedrei de Românistică, şi la Librăria „Pod Globusem”, întâlnire cu publicul larg, într-un eveniment care face parte din programul Festivalului Culturii Române la Cracovia 2018. Întâlnirea de la Librăria „Pod Globusem” va fi moderată de Jarosław Czechowicz.

Lucian Dan Teodorovici este la a doua apariţie editorială în Polonia, după romanul Matei Brunul (Editura Amaltea, 2014, trad. Radosława Janowska-Lascar), care s-a bucurat de un success deosebit, fiind nominalizat la ediţia din 2015 a Premiului Literar al Europei Centrale “ANGELUS”, când a şi fost laureat cu Premiul Publicului „Natalia Gorbaniewska”.

Lucian Dan Teodorovici este coordonator al colecţiei „Ego. Proză” a Editurii Polirom şi senior editor al săptămânalului „Suplimentul de cultură”. Între 2002 şi 2006 a fost redactor-şef al Editurii Polirom. A colaborat cu proză, teatru şi articole la diverse publicaţii din ţară şi străinătate. Din 2017, Lucian Dan Teodorovici este director al Muzeului Literaturii Române din Iaşi, scriitorul fiind totodată şi manager al FILIT, Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi. Volumul Celelalte poveşti de dragoste, apărut în anul 2009 la editura Polirom şi ajuns la cea de-a II ediţie, reunește unsprezece povești în care dragostea e privită din unghiuri surprinzătoare și, în același timp, unsprezece secvențe ale unui roman construit pe o unică poveste, a unei iubiri ce nu-și găsește ritmul. Lipsa comunicării, trădarea, gelozia, angoasele și așteptările, toate aceste stări, puse sub semnul superficialității lumii contemporane, poartă personajele prin întâmplări și evenimente stranii, care își câștigă miza doar prin raportarea la întreaga lor istorie.