Trei filme româneşti în selecţia CROSSING EUROPE - Festivalul Internațional de Film de la Linz

Producătoarea Andra Popescu şi regizorul Imam Hasanov vor fi prezenţi la Linz cu ocazia celei de-a XIII-a ediţii a festivalului internaţional de film CROSSING EUROPE ce va avea loc la Linz în perioada 20-25 aprilie. Deschiderea oficială are loc miercuri, 20 aprilie, de la ora 18.00 în Ursulinensaal, Kulturquartier, Linz.

Pentru ediţia din acest an selecţionerii CROSSING EUROPE au ales în cadrul competiției dedicate filmelor documentare filmul Holy Cow (coproducţie România, Germania, Azerbaidjan; 2015) în regia lui Imam Hasanov, producător Andra Popescu. Filmul Muntele magic (coproducţie România, Franţa, Polonia; 2015) în regia Ancăi Damian este prezentat în cadrul secţiunii Panorama Documentary, iar filmul Sfârşitul verii (România, 2015) în regia Alinei Manolache este prezentat în cadrul secţiunii CINEMA NEXT EUROPE.

Protagonistul filmului Holy Cow (r. Imam Hasanov, 2015), Tapdig îşi împlineşte visul de a aduce o vacă din Europa în satul său natal din Azerbaidjan, pentru a îmbunătăţi condiţia materială a familiei sale. Acţiunea sa nelinişteşte comunitatea tradiţională, bătrânii satului interpretând prezenţa unei vaci străine ca pe o ameninţare, afirmând că laptele acesteia ar fi conţine substanţe chimice. Până şi soţia protagonistului, Vafa, se opune acţiunilor sale şi refuză să îngrijească animalul. Tapdig este hotărât să confrunte sistemul conservativ, rigid şi să schimbe atitudinea comunităţii faţă de schimbare.

Documentarul Sfârşitul verii (r. Alina Manolache, 2015) urmărește un grup de băieți de liceu dintr-un mic sat românesc pe parcursul ultimelor nopți din vacanța de vară. În ciuda bravadei, a atitudinii îndrăznețe sau chiar a obrăzniciei lor afișată după lăsarea întunericului, trecerea lor la maturitate este marcată de nesiguranță și de multiple întrebări despre viitor, despre dragoste, bărbăție sau identitate.

Docudrama animată Muntele magic (r. Anca Damian, 2015) prezintă povestea lui Adam Jacek Winker care călătoreşte prin aproape o jumătate de secol de istorie. Refugiat polonez la Paris, Adam a trăit cu ideea de a schimba lumea. Viaţa sa plină de aventură a luat o cotitură radicală în anii '80 când se închipuie cavaler al secolului 20 şi părăseşte Franţa pentru a lupta cu naivitate şi curaj împotriva sovieticilor din Afganistan. Producţia a deschis ediţia din anul 2015 a festivalului de film Anim'est de la Bucureşti (2-10 octombrie), a fost selectată în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary 2015 unde a primit Mențiunea Specială a Juriului şi la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian din 2015. Animaţia a fost distinsă cu Premiul Animaficx pentru cel mai bun film de animație la Festivalul Internațional de Film de la Gijon 2015.

Pe durata festivalului vor fi prezentate 160 de producţii (film artistic, documentar şi scurtmetraj), care vor fi proiectate în cinematografele Moviemento (OK-Platz 1, 4020 Linz), City-Kino, (Graben 30, 4020 Linz) şi Ursulinensaal (OK-Platz 1, 4020 Linz).

Aflat la cea de-a XIII-a ediţie, CROSSING EUROPE Linz reprezintă un proiect transfrontalier. Programul festivalului îmbină aspecte ale istoriei şi culturii europene văzute prin prisma observatorilor multipli: cei care privesc Europa din afară, ca pe o cetate, şi observatorii interni care se confruntă, la rândul lor, cu propriile provocări.

Programul proiecţiilor filmelor româneşti în cadrul festivalului CROSSING EUROPE:

Holy Cow (r. Imam Hasanov, 2015)

  • Joi, 21 aprilie, ora 11.00, cinema Movie 2, Moviemento (OK-Platz 1, 4020 Linz)
  • Vineri, 22 aprilie, ora 18.30, cinema Movie 2, Moviemento (OK-Platz 1, 4020 Linz)

Proiecțiile vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri la care vor participa regizorul Imam Hasanov şi producătoarea Andra Popescu.

Sfârşitul verii (r. Alina Manolache, 2015)

  • Vineri, 22 aprilie, ora 21.00, cinema City 2, City-Kino, (Graben 30, 4020 Linz)
  • Sâmbătă, 23 aprilie, ora 14.00, cinema Movie 3, Moviemento (OK-Platz 1, 4020 Linz)

Muntele magic (r. Anca Damian, 2015)

  • Duminică, 24 aprilie, ora 17.45, cinema City 1, City-Kino, (Graben 30, 4020 Linz)

Detalii despre festival, programul complet al proiecţiilor de filme şi detalii despre accesul la evenimente pot fi găsite pe pagina de web CROSSING EUROPE Linz (www.crossingeurope.at). Puteți viziona un trailer al festivalului la acest link.

CROSSING EUROPE Linz 2016 se bucură de sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena, al Institutului Polonez de la Viena, al Centrului Ceh de la Viena, al Ambasadei Elveției în Austria, membri EUNIC Austria.


Institutul Cultural Român de la Viena

Argentinierstr. 39, 1040

Tel.: +431 319 10 81

office@rkiwien.at

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena