Spoke’n Word, Festival de slam poetry la Varşovia

Institutul Cultural Român de la Varşovia participă la Festivalul de poezie scandată Spoke’n’Word (a 13a ediţie), alături de Austria, Israel şi Portugalia. Festivalul va avea loc în perioada 13-17 decembrie 2017, la Varşovia, unde România va fi reprezentată de Vlad Pojoga, doctorand al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și redactor șef al revistei „Zona Nouă”.

În vârstă de 24 de ani, Vlad Pojoga a publicat poezie în majoritatea revistelor de profil din România, de la Poesis Internațional la Timpul și a participat la mai multe festivaluri internaționale, precum Cosmopoética, 89plus, FILIT sau Poets in Transylvania.  A tradus cinci romane din limba engleză și poezie pentru diverse publicații, din autori ca Frank O’Hara, W.S. Graham sau W.D. Snodgrass. Textele sale au fost publicate în limbile engleză, spaniolăși chineză. Coordonează Festivalul Internațional de Literatură tânără Z9Festival de la Sibiu. Vlad Pojoga va participa în Festival cu creaţii proprii, care vor fi traduse în limba polonă.

Spoke’n’Word este un spectacol anual de poezie scandată adresat tinerilor, organizat de EUNIC Varşovia, în colaborare cu prestigioși parteneri locali. Festivalul oferă artiștilor tineri din diferite țări posibilitatea de a se cunoaște si de a lucra împreuna în cadrul unor ateliere, conduse de un slammer polonez, ce se întind pe durata a trei zile. Atelierul presupune combinarea creațiilor personale cu elemente de teatru, muzică și lumină, produsul final fiind prezentat audienței în ultima seară a atelierelor. Fiecare atelier este constituit din 2-3 artiști polonezi și 4-5 artiști invitați dețările EUNIC participante. Seara de gală începe cu un concurs de poezie scandată, adresat artiștilor polonezi, încheiat cu un premiu și continuă cu spectacolul construit în cadrul atelierelor, în care artiștii își prezintă creațiile.