Săptămâna culturală românească la Universitatea din Lisabona

În perioada 7-11 mai 2018, la Universitatea din Lisabona s-a desfășurat Săptămâna culturală românească,program organizatde Lectoratul de Limba Română (LLRL) din cadrul Universităţii din Lisabona, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Lisabona și cu Ambasada României în Republica Portugheză, în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri. Pe parcursul a 5 zile, au avut loc o serie de activități de promovare a limbii și culturii române în mediul academic portughez şi de consolidare a imaginii lor. Săptămâna culturală românească a debutat în data de 7 mai 2018, cu o oră deschisă de limba română, susținută de Roxana Ciolăneanu, lector de limba română la Universitatea din Lisabona, și cu un atelier de traduceri, organizat în parteneriat cuLectoratul de limba română de la Universitatea Sapienza, Roma, urmate de proiecțiile documentarului Wild Carphatia (I) și a 15 scurtmetraje românești de animație „Best of Anim'Est”.

În zilele de 8 și 9 mai, s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție a conferinței dedicate studiilor românești la Universitatea din Lisabona, a cărei temă centrală a fost Mituri, legende și basme în traducere. La deschidere au luat cuvântul E.S. doamna Ioana Bivolaru, Ambasadorul României în Republica Portugheză, domnul João Manuel Pardal Barreiros, prorector al Universității din Lisabona, domnul José Damião Rodrigues, prodecan al Facultății de Litere, doamna Ana Maria Martins, director al Departamentului de Lingvistică din cadrul Facultății de Litere, domnul Rui Marques, director al Departamentului de Limbi Romanice din cadrul Facultății de Litere, și doamna Roxana Ciolăneanu. Institutul Cultural Român de la Lisabona a susținut participarea a doi specialiști prestigioși din România, din cadrul Universității București, Prof. univ. Radu Toma și Conf. univ. Ioana Fruntelată, prezentați în mediul universitar de Daniel Nicolescu și Gelu Savonea, director adjunct ICR Lisabona.

Momentul central al săptămânii culturale românești a avut loc în data de 10 mai, prin proiectul lansat anul trecut de ICR Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză – maratonul de lectură, intitulat Lisabona citește românește. În acest an, maratonul de lectură a fost organizat la Biblioteca Facultății de Litere (FLUL), sub semnul personalității reputatului profesor și filolog Victor Buescu, exilat în Portugalia după instaurarea regimului comunist în România. Amfitrionul evenimentului a fost însăși fiica acestuia, doamnaHelena Carvalhão Buescu, profesor de literatură comparată în cadrul FLUL. Trebuie menționat că în ziua precedentă, în contextul celebrării Zilei Europei, doamna Helena Carvalhão Buescu a fost invitată în cadrul unei ample ceremonii desfășurate la Palatul regal din Lisabona (Ajuda) să prezinte monumentala Antologie de literatură universală, în 2 volume, pe care domnia sa a și coordonat-o. Discursul acesteia în decursul maratonului a fost desigur folosit și pentru evocarea secțiunii de literatură română din cadrul pomenitei antologii. Alături de studenții și profesorii Universității din Lisabona, timp de aproximativ 4 ore, au citit/ recitat din autorii români clasici, moderni sau contemporani, peste 50 de persoane, între care E.S. doamna Ioana Bivolaru, Ambasadorul României în Republica Portugheză, scriitorul Rui Zink, interpretul de fado Paulo Bragança, vice-primarul orașului Cascais - Maria do Céu Garcia, membri ai Ambasadei României, traducători, membri ai diasporei românești, public amator de literatură, membrii echipei Bibliotecii FLUL.Pe parcursul maratonului, tânărul interpret de origine română stabilit în Portugalia, Titus Isfan, a acompaniat lecturile cu fragmente muzicale de chitară clasică. Pentru amatorii de gastronomie, tot în cadrul Bibliotecii FLUL, a fost amenajat un stand cupreparate tradiționale românești.

Săptămâna culturală românească s-a încheiat în data de 11 mai 2018, cu vernisajul expoziției „România nobilă și regală”, a fotografului portughez José Luís Jorge, fiind aşadar un prilej de a face cunoscută studenților portughezi o importantă pagină a istoriei României. Vernisajul a fost urmat de o conferință despre „Occidentul și orientul european al universului lingvistic romanic” (O occidente e o oriente europeu do universo linguístico românico), susținută de profesorul Daniel Silva Perdigão, în Sala Lambrino-Buescu,un spațiu dedicat studiilor românești, inaugurat în anul 2016, în memoria profesorilor Scarlat Lambrino și Victor Buescu.