România participă la Festivalul Internațional de Carte TÜYAP 2017

Romania participa la Festivalul International de Carte TuYAP 2017

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” Istanbul împreună cu Ministerul Culturii și Identității Naționale susțin participarea scriitorilor români Svetlana Cârstean, Marcel Vișa, Tudor Ganea și Radu Nițescu la cea de-a 36-a ediție a Târgului Internațional de Carte TÜYAP de la Istanbul. Evenimentul se va desfășura în perioada 3-7 noiembrie 2017.

Ca în fiecare an, ICR Istanbul se va asocia cu Ministerului Culturii și Identității Naționale, principalul organizator al standului național, în vederea asigurării unei optime reprezentări a țării noastre.

Pe agenda programului sunt incluse următoarele acțiuni:

Sîmbătă, 4 noiembrie 2017 - Tudor Ganea, despre proza contemporană ca hobby de succes. Moderare și traducere: Leila Unal; Teme și tendințe în literatura română actuală. Participă: Svetlana Cârstean, Radu Nițescu, Tudor Ganea, Marcel Vișa. Moderare și traducere: Leila Unal; Poezia ca mod de existență. Svetlana Cârstean în dialog cu Radu Nițescu. Moderare și traducere: Leila Unal. Duminică, 5 noiembrie 2017 programul continuă cu - Lectură de poezie și discuție cu Radu Nițescu, unul din cei mai apreciați tineri poeți contemporani. Moderare și traducere: Leila Unal și Lectură de poezie și discuție cu Marcel Vișa. Moderare și traducere: Alina Feiruz Gerez.

Svetlana Cârstean a debutat în 1995, în cadrul volumului colectiv Tablou de familie, alături de T. O. Bobe, Răzvan Rădulescu, Mihai Ignat, Sorin Gherguț și Cezar Paul-Bădescu. Volumul de debut individual, Floarea de menghină (2008) a fost recompensat cu Premiul pentru Debut în Poezie al Uniunii Scriitorilor, Premiul pentru Debut al revistei România literară, Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu și Premiul Radio România Cultural pentru Poezie. Floarea de menghină a fost publicată în Suedia la editura Rámus, în 2013, în traducerea poetei suedeze Athena Farrokhzad. Poemele sale au fost traduse în germană, franceză, engleză, italiană, catalană, cehă, iar parte din acestea pot fi lecturate pe site-u lwww.lyrikline.org. Svetlana Cârstean a lansat în 2015 volumul Gravitație, la Editura Trei, recompensat cu Premiul pentru Poezie în 2015, al revistei Ateneu. Gravitație a fost publicată în Norvegia, în august 2017, de către Editura Audiatur Bokhandel AS. În aprilie 2016, împreună cu Athena Farrokhzad, scriitoarea a lansat în Suedia un volum comun de poezie, Trado, publicat la Editura Albert Bonnier, în colaborare cu editura Ramus. Trado a apărut în limba română la Editura Nemira, în toamna anului trecut, și a primit Premiul Radio România Cultural pentru Poezie pentru 2016. A coordonat, timp de cinci ani, la Editura Pandora M (Grupul Editorial Trei), propria colecție de poezie, Cercul Poeților Apăruți. Din toamna lui 2016, coordonează o nouă colecție de poezie, Vorpal, la editura Nemira.

Poetul Marcel Vișa este născutîn anul 1983 înorașul Abrud. A absolvit Facultatea de Drept, iar în prezent locuiește în Alba Iulia.Poeziile sale au apărut în luna septembrie a acestui an în numerele 41 și 42 ale revistei România Literară. Al doilea grupaj de poeme publicat în această prestigioasă revistă a apărut în urma participării la Casa de Creație a U.S.R., la un maraton de lecturi din propria creație, iar un juriu prestigios (Nicolae Manolescu, Gabriel Chifu, Ioan Es Pop, Daniel Cristea-Enache, Mircea Mihăieș, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Simona Vasilache, Răzvan Voncu) a acordat Premiul Maratonului celor mai buni tineri poeți participanți. Astfel, Marcel Vișa a obținut unul din cele patru premii acordate.În anul 2016, scriitorul a participat la maratonul de poezie organizat de revista Familia cu ocazia aniversării a 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în paginile ei. Cu această ocazie, lui Marcel Vișa i-au fost publicate câteva poeme în antologia poetică a revistei. Scriitorul a mai publicat poeme și în revistele Steaua și Discobolul. În 2013 el a fost invitat să recite din poemele proprii la Roșia Montană, în cadrul Fân-Fest, care este cel mai mare eveniment cultural activist din România, început din dorința unei comunități de a-și apăra moștenirea culturală și naturală.

Prezenţa aproape an de an la Târgul Internațional de Carte de la Istanbul, cel mai mare târg de carte din Republica Turcia, oferă o vizibilitate deosebită literaturii române, brandului ICR şi programelor CENNAC.

Târgul este organizat de Tüyap Fairs and Exhibitions Organization Inc., companie fondată în 1979, cu experiență bogată în organizarea de târguri și expoziții cu tematică diversă, atât pentru un public local, cât și pentru unul internațional. Târgul oferă o ocazie excelentă de introducere a artiștilor români și a produselor culturale românești într-un context internațional și facilitarea creării unor legături de durată între instituții/profesioniști din România și Turcia, dar și o bună promovare a scriitorilor români şi a literaturii române contemporane. De asemenea, oferă un bun context pentru încurajarea mobilității între scriitori și a traducerilor literare.