România la Târgul Cărţilor Bune de la Wrocław

România va fi prezentă pentru al doilea an consecutiv la Târgul Cărţilor Bune de la Wrocław, cu un stand național, organizat de Institutul Cultural Român de la Varșovia. Ediţia din acest an, a XXVI-a, se desfășoară în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie 2017, la Hala Stulecia (Centennial Hall), una dintre capodoperele arhitecturii secolului al XX-lea şi cea mai faimoasă lucrare a modernismului din Wrocław.

La standul românesc vor fi expuse şi oferite spre vânzare publicului numeroase volume și publicații apărute în Polonia în ultimii ani, de asemenea dicționare și albume despre România. Astfel, publicul va putea cumpăra volume de autori români, traduși în limba polonă, un loc aparte avându-l volumele recompensate anul trecut cu numeroase premii: Patria mea A4, de Ana Blandiana, laureata Premiului Poetul European al Libertății 2016,Cartea şoaptelor, de Varujan Vosganian, câştigătoare în 2016 a Marelui Premiu, a Premiului Cititorilor şi a Premiului pentru cea mai bună traducere, în cadrul Galei Premiilor Literare ale Europei Centrale ANGELUS, Medgidia, oraşul de apoi, de Cristian Teodorescu şi Zilele regelui de Filip Florian, cărţi finaliste ale Premiilor ANGELUS în 2016, respectiv 2017. Nu vor lipsi noutățile toamnei: volume de Lucian Dan Teodorovici, Emil Cioran, Dan Lungu, Adrian Cioroianu.

Sâmbătă, 2 decembrie 2017, în cadrul târgului, scriitorul Dan Lungu se va întâlni cu publicul polonez pentru a lansa volumul Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu, apărut recent în traducere poloneză. După lansare, autorul va oferi autografe la standul românesc.

Literatura română va fi promovată şi printr-o serie de broşuri şi alte materiale promoționale în limba polonă, pregătite de ICR Varşovia, prin care se fac cunoscute publicului noile apariții de carte românească pe piața poloneză şi se anunță volumele aflate în pregătire pentru acest an. În ultimii ani s-a înregistrat un adevărat record publicistic românesc în Polonia, apărând în traducere poloneză peste 30 de volume ale unor autori români.

Standul românesc, care va beneficia de o grafică special concepută, atractivă și puternică vizual, a fost gândit ca un spațiu deschis, amenajat confortabil, în care publicul să poată intra, răsfoi publicații, cere și căpăta informații şi achiziționa cărți la prețuri atractive. În plus, vizitatorii standului românesc vor putea degusta dulciuri oferite de firma Heidi, care susţine participarea ICR Varşovia în 2017 la cele mai importante târguri de carte din Polonia.

Târgul Cărţilor Bune de la Wrocław este, alături de Târgurile de Carte de la Cracovia şi Varşovia, unul dintre cele mai importante şi apreciate evenimente de acest fel din Polonia.

Târgul este deschis publicului larg, prezentând o amplă ofertă de carte poloneză, oferind în program întâlniri cu scriitori, dezbateri, prelegeri, expoziții, precum şi un bogat program de ateliere de creaţie pentru tineri şi copii.Elementul constant al Târgului este prestigiosul concurs şi premiu „Pióro Fredry” acordat editorilor pentru cea mai bună carte a anului.