Regizoarea Leontina Vatamanu jurizează competiția internațională a Festivalului de Film Documentar Millenium

ICR Bruxelles susține participarea regizoarei Leontina Vatamanu în juriul internațional prezidat de francezul Jacques Bidou la cea de-a X- a ediție a Festivalului International al Filmului Documentar Millenium de la Bruxelles (20-30 martie 2018).


Aceasta ediție aniversară tratează teme importante precum locul femeilor în societate, calitatea și manipularea informațiilor, provocările legate de protejarea mediul încojurător și viitorul pe piața muncii.

„Am plăcerea de a face parte anul acesta din juriul internațional al competiției oficiale a Festivalului Internațional al Filmului Documentar Millenium la Bruxelles, grație susținerii oferite de Institutul Cultural Român Bruxelles, cu care am o colaborare constantă și foarte bună. Anul trecut, tot cu susținerea institutului, Zlatina Rousseva, directoarea artistică a Millenium a făcut parte din juriul internațional al festivalului Cronograf din Chișinău, pentru care asigur direcția artistică. Este o frumoasă reciprocitate și un schimb de experiență bogat.“, a declarat Leontina Vatamanu pentru ICR Bruxelles.

Leontina Vatamanu este regizoare, scenaristă și directorul artistic al Festivalului internațional de film documentar CRONOGRAF, singura manifestare de gen din Republica Moldova. Fiica renumitului scriitor Ion Vatamanu a făcut din sudioul OWH un success, alături de Virgiliu Mărgineanu, directorul Festivalului CRONOGRAF. Leontina Vatamanu a primit, în august 2016, Premiul Național pentru Cultură și Artă al Republicii Moldova.

Înființat în 2009, festivalul Millenium are ca politică promovarea documentarelor care tratează subiecte de actualitate, a documentarelor angajante, precum și promovarea cinematografiei independente. Festivalul numără patru competiții oficiale, și în acest an, prezintă peste 80 de filme din întreaga lume în cadrul Compétition Internationale, Compétition „Travailleurs du Monde“, Compétition „Vision Jeunes“, Compétition „Cinéma Belge“.

În 2018, Millenium sărbătorește 10 ani de la înființare, prin organizarea, în perioada 25 ianuarie – 30 martie la Cinema Galeries din Bruxelles, a unei serii de proiecții speciale a filmelor „Coup de Coeur“, câștigătoarele marelui trofeu Objectif D’Or al festivalului, la edițiile anterioare. Coproducţia româno-ungaro-germană Toto și surorile lui r.: Alexandru Nanău a obținut marele premiu al festivalului în 2015, și a fost proiectat în seria omagială „Coup de Coeur“ în data de 1 martie a.c.

Proiectul se încadrează în strategia ICR Bruxelles de promovare a cinematografiei românești în Benelux și de susținere a industriei cinematografice din Republica Moldova.


Data: 20-30 martie 2018

Loc: BOZAR, Cinema Aventure, Cinema Galleries, Cimena Palace, Actor’s Studio

Pentru program și bilete click aici.