Programul „Belles Roumanies” continuă cu o seară dedicată poeziei

Marţi, 6 martie 2007, la Esch-sur-Alzette, Luxemburg, va avea loc a doua întâlnire literară (bistrot litteraire) din cadrul programului „Belles Roumanies", organizat de centrul cultural Kulturfabrik în parteneriat cu Institutul Cultural Român. La întâlnire, consacrată poeziei şi moderată de criticul literar Alexandru Călinescu, vor participa Ana Blandiana, Emil Brumaru şi Pierre Joris. Evenimentul din Luxemburg va fi precedat, în aceeaşi zi, de o întâlnire cu cititorii şi o lectură publică la Librăria FNAC din Metz, Franţa, librărie interesată de distribuirea autorilor români.
Ana Blandiana (1942, Timişoara), una dintre cele mai cunoscute autoare din România, s-a remarcat, totodată, printr-o bogată activitate pe tărâm civic. A semnat peste 30 de volume, fiind tradusă în Germania, Franţa, Italia, SUA, Norvegia, Suedia, Albania, Marea Britanie, Rusia, Ungaria, Polonia, Letonia, Estonia, Serbia, Bulgaria. Deţinătoare a numeroase premii literare, printre care Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România (1969), Premiul pentru poezie al Academiei Române (1970), Premiul internaţional Herder, Viena (1982), Premiul "Opera omnia" (1994), Premiul Naţional de Poezie (1997).
Emil Brumaru (n.1939), important poet român contemporan, este autorul a peste 15 volume, printre care Detectivul Arthur (1970), Julien Ospitalierul (1974), Dulapul îndrăgostit (1980), Ruina unui samovar (1983), Dintr-o scorbură de morcov (1998), Infernala comedie (2005). Absolvent al Facultăţii de Medicină de la Iaşi, din 1975 renunţă la medicină pentru a se dedica scrisului. Poemele sale au fost incluse în antologii publicate în Germania, Franţa şi Marea Britanie. Este laureat al Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" (2001) pentru Opera Omnia.
Pierre Joris, născut în Luxemburg, a locuit, începând de la 19 ani, în Anglia, Algeria, Franţa şi Statele Unite. Autor a peste 20 de volume de versuri şi a numeroase traduceri în limbile franceză şi engleză. A editat, în colaborare cu Jérôme Rothenberg, o antologie în două volume a poeziei de avangardă a secolului XX, din toată lumea. Din 1992, predă la Universitatea din New York, Albany.
Alexandru Călinescu (n. 1945) este unul dintre cei mai influenţi critici literari afirmaţi în România în anii 1970-1980. Promotor al unor metode moderne de analiză a operelor literare, a predat, în perioada 1992-1997 la INALCO, Paris, continuându-şi în acelaşi timp cariera publicistică. Din 2000 este director al Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi.
Programul „Belles Roumanies", desfăşurat, pe tot parcursul anului 2007, în localitatea Esch-sur-Alzette din Marele Ducat al Luxemburgului, a fost lansat de centrul cultural Kulturfabrik, cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Proiectul cuprinde opt secţiuni, corespunzând diverselor domenii artistice: jazz, teatru, muzică tradiţională, cinema, fotografie, plastică, literatură, muzică actuală. ICR contribuie la organizarea întâlnirilor literare, a unui festival de film şi a unei seri de teatru.
Seria de întâlniri cu autori români a fost deschisă, la începutul lunii februarie, cu o seară de proză la care au participat Ştefan Agopian, Mircea Cărtărescu, Ion Bogdan Lefter şi Pierre Oster.
Contact media : Serviciul de presă al ICR, tel. 031 7100 622, email : biroul.presa @ icr.ro