Oferta Institutului Cultural Român la Salonul European de Bandă Desenată

În cadrul celei de-a treia ediții a Salonului European de Bandă Desenată, desfășurat la București în perioada 7 noiembrie – 5 decembrie 2013, la Victoria Art Center (Calea Victoriei 12C) poate fi vizitată expoziția „Artişti români de bandă desenată publicaţi în străinătate“, organizată de Institutul Cultural Român în colaborare cu proiectul Muzeul Benzii Desenate, coordonat de Alexandru Ciubotariu. În același cadru, cu sprijinul ICR, va fi deschisă mini-expoziţia COMICS, o selecţie a celor mai bune lucrări BD publicate anul acesta în revista omonimă. Oferta ICR la SEBD – 3 mai cuprinde o discuție despre publicarea lucrărilor BD în afara țării și o serie de ateliere.
Numărul lucrărilor publicate de artiști BD români peste hotare – adresate direct publicului străin sau traduceri ale unor lucrări existente, în fanzine, reviste sau albume – este considerabil. Expoziția de la Victoria Art Center, un mozaic variat ca stil și tematică, prezintă lucrări apărute în 15 țări, semnate de 34 de artiști: Şerban Andreescu, Mircea Arapu, Adrian Barbu, Matei Branea, Remus Brezeanu, Burschi Gruder, Alexandru Ciubotariu, Valentin Cristescu, Cristian Dârstar, Victor Drujiniu, Sandu Florea, Cristian Loghin, Traian Marinescu, Marian Mirescu, Andrei Molotiu, Nicolae Nobilescu, Viorel Pîrligras, Augustin Popescu, Dan Popescu, Ionuţ Popescu, Cristian Prandea, Radu Marian, Daniel Rizea, Giorge Roman, Livia Rusz, Veronica Solomon, Călin Stoicănescu, Ileana Surducan, Maria Surducan, Alexandru Talambă, Valentin Tănase, Roman Tolici, Mihai Tymoshenko, Sorina Vasilescu.
Contribuția ICR la Salon este completată de o serie de evenimente. Astfel, sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 17.00, cu prilejul expoziției, va avea loc o discuţie cu artiști români despre publicarea de bandă desenată în afara țării. Dicuția va fi moderată de Igor Mocanu și îl are ca invitat special pe Adrian Barbu. Dialogul va fi ilustrat și exemplificat cu proiecții de lucrări (BD, grafică digitală, concepte de personaje și jocuri, diverse proiecte) realizate pentru edituri și alte companii din străinătate. Absolvent al Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai“ și al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, Facultatea de Grafică, Adrian Barbu a ilustrat, începând din 1999, peste 600 de cărți. Lucrările sale au fost publicate sau prezente în cadrul unor expoziții, festivaluri și concursuri în SUA, Franța, Elveția, Australia, Marea Britanie, Germania, Noua Zeelandă.
Joi, 14 noiembrie, de la ora 19.00, la Saint Ink (str. Doamnei 3), va avea loc vernisajul expozițiilor „Harap Alb continuă“, „Ioniță Tunsu, un haiduc de București“, „Revista Comics și prietenii“ și „Școala de Basm“, în prezența artiștilor.

La Victoria Art Center, sâmbătă, 16 noiembrie, în intervalul 12.00 – 14.00, va avea loc un Atelier interactiv pentru copii susţinut de Octav Ungureanu şi artiştii revistei Comics, iar pe 23 noiembrie, în același interval orar, Valentin Sava va susține atelierul „Creează-ți propriul supererou“ (email pentru înscrierea la ateliere: claudiu.marin@icr.ro).

Programul și informații complete despre eveniment și sunt disponibile pe bandadesenataeuropeana.blogspot.ro sau pe site-urile organizatorilor și partenerilor.

Salonul European de Bandă Desenată este un proiect al clusterului EUNIC București (Rețeaua Europeană a Institutelor Culturale Naționale), organizat de Centrul Ceh, Institutul Maghiar din București, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Goethe-Institut, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Institutul Polonez, în parteneriat cu Victoria Art Center, Asociaţia Jumătatea plină, Editura M.M. Europe și proiectul Muzeul Benzii Desenate.