Laboratorul mobil pentru restaurarea și conservarea monumentelor brâncușiene ajunge în Spania

Laboratorul mobil pentru restaurarea si conservarea monumentelor brancusiene ajunge in Spania

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000, în parteneriat cu Universitatea „Pablo de Olavide" - Departamentul de Științe Naturale, din Sevilia, Spania, va demara sâmbătă, 1 octombrie 2016, campania internațională de investigații fizico-chimice cu mijloace optoelectronice de cercetare avansate, găzduită în perioada 5-15 octombrie 2016 în Cordoba, Sevilia și Valencia.

Din partea României, echipa din cadrul Institutului Național pentru Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronică - Centrul de Restaurare prin Tehnici Optoelectronice (CERTO-INOE), coordonată de Roxana Rădvan, utilizează tehnici de investigare, caracterizare și digitizare multistrat, disponibile în autolaboratorul mobil ART4ART.

Aceleași tehnologii au fost utilizate pentru restaurarea și conservare monumentelor brâncușiene și vor fi de asemenea folosite în punctele de lucru ale campaniei: Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Cordoba - 1492 (Mezquita - fosta moschee din Cordoba, 711), Poarta Apostolilor în stil gotic - Valencia (secolul XIV), Biserica Sfânta Marina - Sevilia (1265).

„Experiența pe care am trăit-o noi în ultimii ani în preajma operei lui Brâncuși ne-a oferit încredere, curaj, ne-a validat profesionalismul și ne trimite acum în Europa". - Roxana Rădvan

INOE oferă publicului cea mai spectaculoasă și trainică dovadă a performanțelor la care au ajuns aplicațiile optoelectronicii în domeniul investigării și prezervării patrimoniului cultural, materializată prin reconstrucția fidelă a unuia dintre monumentele cercetate în zona Dobrogei.

Datorită metodelor optoelectronice care permit astăzi analize fizico-chimice non-contact, ne-invazive, cu răspuns rapid și perfect funcționale pe șantiere arheologice, de restaurare sau în muzee și galerii, INOE a realizat și perfecționat în ultimul deceniu cel mai complex laborator mobil pentru investigații științifice cu aplicabilitate în restaurare-conservare. Rezultatele remarcabile au fost obținute prin directa utilizare a autolaboratorului ART4ART, realizat în 2007 și permanent îmbunătățit de cercetătorii de la INOE.

Gândit să ajute restauratorul și arheologul în luarea deciziilor și în aplicarea procedurilor optime, autolaboratorul ART4ART poate acționa precum o ambulanță pentru patrimoniu, acesta demonstrându-și funcționalitatea pe numeroase șantiere din țară și străinătate (Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, Muzeul Național de Istorie a României, mănăstirile Humor, Tismana, dar și șantiere din Bulgaria, Slovenia și India).

De aproape 20 de ani, departamentul CERTO se ocupă de cercetări avansate în domeniul tehnicilor de investigare și caracterizare fizico-chimică pentru restaurarea și conservarea operelor de artă, precum și pentru cercetări arheologice. A acumulat o experiență semnificativă în proiecte multidisciplinare pentru analize de laborator, dar și din lucrări executate in situ, în colaborare cu echipe de restauratori, arheologi, muzee, monumente de cult, experiență care a condus la clădirea reputației sale în țară și în străinătate. Este inițiatorul și coordonatorul primelor proiecte europene propuse de România, în programele Eureka și COST, al primelor laboratoare în programul CULTURA al UE.  Au fost obținute rezultate semnificative prin metode de investigare non-contact, noninvazive sau microinvazive, tehnici de investigare de la distanță, diagnosticare, intervenții ecologice cu control în timp real, prin controlul și monitorizarea de lungă durată ale microclimatului, precum și în ce privește evaluarea comportării materialelor noi pentru artiști și restauratori.

Prin coroborarea unor metode de „interogare inteligentă" a monumentului, INOE îmbunătățește permanent modelul digital multistrat, aspect extrem de util în cadrul documentării științifice, pentru elaborarea strategiilor de restaurare și conservare.

Universitatea „Pablo de Olavide", prin departamentul „Sistemas Físicos, Químicos y Naturales", din Sevilia, Spania, este un participant extrem de apreciat în proiecte europene privind metodele și tehnicile de investigare-diagnosticare pentru restaurare-conservare și totodată recunoscut pentru capacitatea de transfer a rezultatelor în practică.

Coordonatorul Centrului de Excelență pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice este Roxana Rădvan, care, de asemenea, este membră a consiliului științific al Centrului de Cercetare-Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși", coordonatorul proiectului de monitorizare multianuală a ansamblului de la Târgu Jiu, proiect desfășurat în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Cadre didactice și cercetători ai universității - specialiști în restaurarea pietrei și în construcții istorice - au colaborat și în anii trecuți cu INOE și au elaborat proiectul de cercetare și validare a metodelor perfecționate în laborator.