Juliette Binoche, invitată în închiderea Festivalului Național de Teatru

Ediţia a 27-a a Festivalului Naţional de Teatru (FNT, 20-30 octombrie 2017) îşi închide luni seară porţile cu un eveniment de excepţie: prezenţa pe scena Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti a cunoscutei actriţe franceze Juliette Binoche, în spectacolul-eveniment,„Vaille Que Vivre/ Să trăieşti orice ar fi (Barbara)”. Institutul Cultural Român a fost, și la această ediție, unul dintre partenerii principali ai acestei importante manifestări teatrale, o adevărată sărbătoare a Thaliei timp de zece zile.

Lansat în această vară la Festivalul Internaţional de Teatru de la Avignon, spectacolul "Vaille Que Vivre/ Să trăieşti orice ar fi (Barbara)” este un rafinat tribut adus unei celebre voci a muzicii franceze: Barbara, la 20 de ani de la dispariţia artistei.

Juliette Binoche este acompaniată pe scenă de renumitul pianist francez Alexandre Tharaud, împreună cu care a creat conceptul şi scenariul, pe baza textelor cântecelor compuse de muziciană, a câtorva poeme şi fragmente din jurnalul său şi, bineînţeles, a muzicii semnate ’Barbara’.

Alexandre Tharaud a venit împreună cu producătorul său să mă consulte pentru acest spectacol, căci aveau nevoie de o actriţă care să citească din textele scrise de Barbara. Şi am zis: OK, hai să citim. Dar mi-am dat seama că aceste cuvinte trebuie să fie cumva integrate...şi până la urmă a trebuit să facem o selecţie, pentru că nu puteam avea un spectacol de şase ore. Am ales anumite cântece, iar spectacolul l-am gândit în felul acesta împreună, urmând ca Alexandre să intervină şi să facă legătura între anumite scene. Practic, spectacolul are ca temă pasiunea acestei mari artiste pentru muzică... de fapt pentru poezie, căci Barbara, chiar dacă a negat acest lucru, este o adevărată poetă. Iar noi am încercat să redăm lucrurile nu într-o cronologie biografică, ci să ne axăm pe tema fundamentală a vieţii sale, adică pe această dorinţă permanentă de dragoste care a animat-o. Fiindcă după incestul pe care l-a trăit cu tatăl său, toată viaţa ei a căutat o dragoste aparte în toţi bărbaţii pe care i-a cunoscut şi a fost animată de acest foc interior pe care a reuşit până la urmă să îl transforme în artă”, a declarat, duminică seară, Juliette Binoche, într-o conferinţă de presă, desfăşurată la Institutul Francez din Capitală.

Conferinţa a fost organizată în parteneriat cu Institutul Francez şi Ambasada Franţei la Bucureşti, fiind prilejuită de un alt eveniment special găzduit în FNT: proiecţia filmului „Polina – danser sa vie”, regizat de Valérie Müller şi Angelin Preljocaj. Cei doi au vorbit împreună cu Juliette Binoche despre conceperea şi semnificaţiile acestei pelicule care reprezintă debutul în cinematografie a apreciatului coregraf Angelin Preljocaj, invitat special al Festivalului Naţional de Teatru.

A fost o adevărată aventură”,  a mărturisit artistul despre lucrul la filmul său: „Soţia mea, Valérie a scris scenariul şi am coregizat acest film. Eu sunt coregraful care a participat la film, dar trebuie să spun că Juliette ne-a ajutat extrem de mult. Pentru că în acest film sunt mulţi dansatori care nu cunosc actorie, iar generozitatea ei faţă de aceşti tineri artişti debutanţi a fost extraordinară; şi mi se pare că în final calitatea interpretării lor actoriceşti a ajuns să fie de un nivel optim”, a adăugat Angelin Preljocaj.

S-a subliniat că la turnajul filmului nu au existat dubluri, regizorii nevrând să trişeze înlocuind corpurile actorilor cu dublaje ale unor profesionişti: „Corpurile pe care le vedeţi pe ecran sunt chiar cele ale dansatorilor şi ale actorilor (...) Când o vedeţi pe Juliette dansând – să ştiţi că ea este”, a precizat regizoarea Valérie Müller.

Vorbind despre cum a ieşit din zona de confort şi cum a perceput resorturile intime ale muncii unui dansator, Juliette Binoche a subliniat, la rândul său: „Nu am bazele unui dansator, dar am fost animată de o dorinţă foarte puternică şi aceasta m-a dus către descoperirea propriei energii”.

Conferinţa de presă prilejuită de prezenţa marii actriţe în FNT a fost moderată de Marina Constantinescu, director al Festivalului Naţional de Teatru şi s-a bucurat de participarea oficialităţilor franceze gazdă, precum şi a altor personalităţi ale vieţii culturale a Capitalei.  Institutul Francez şi Ambasada Franţei la Bucureşti au avut un sprijin esențial  în realizarea evenimentelor speciale cu participare franceză din cadrul FNT 2017.

Spectacolul-eveniment,„Vaille Que Vivre/ Să trăieşti orice ar fi (Barbara)”, care închide cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, se joacă luni seară, de la ora 20.00, la Sala Studio a TNB.

Fotografii: FNT/ Lucian Muntean