Întâlnire cu scriitorul Norman Manea la Milano

intalnire cu scriitorul Norman Manea la Milano


Turneul în Italia al scriitorului şi eseistului român din exil Norman Manea continuă la Milano, în data de 17 septembrie, începând cu ora 19.00, la Fundaţia Giangiacomo Feltrinelli (Sala Polifunzionale, viale Pasubio 5), cu dialogul dintre Norman Manea şi scriitorul italian Andrea Bajani, cu ocazia evenimentului Viva Tabucchi! menit să îl comemorezepe scriitorul italian Antonio Tabucchi. Pentru informaţii suplimentare: stampa@ilsaggiatore.com sau tel. 0220230202.

Tot la Milano, la Librăria Feltrinelli Duomo (Piazza Duomo – Via Foscolo 1/3), în data de 19 septembrie, începând cu orele 18.30, va avea loc prezentarea cărţii lui Norman Manea, Curierul de Est, care constă într-o serie de dialoguri între Norman Manea şi Edward Kanterian pe teme precum antisemitismul, Germania nazistă, Gulagul şi Holocaustul, condiţia intelectualului est-european după căderea regimurilor totalitare, atentatul de la 11 septembrie, violenţele din Irak şi Afganistan, cultura pop din America, cultura umanistică confrontată cu dezvoltarea tehnologiilor, etc. Autorul român va dialoga cu Ginevra Bompiani, scriitoare, editor, traducătoare, eseistă şi profesoară italiană, precum şi cu Edward Kanterian, lector universitar la Universitatea din Kent.

Cele două evenimente sunt organizate de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, editura Il Saggiatore, Fundaţia Giangiacomo Feltrinelli şi Libreria Feltrinelli Duomo, în colaborare cu Centrul Cultural Italo–Român din Milano. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Pentru informaţii suplimentare: stampa@ilsaggiatore.com, istiorga@tin.it sau tel. 02 20230202, 041 5242309.

Norman Manea este un scriitor român, născut în Bucovina, în 1936. A suferit atât de pe urma persecuţiei naziste şi a internării într-un lagăr de concentrare, cât şi de pe urma regimului comunist şi a dictaturii lui Nicolae Ceauşescu. A părăsit România în 1986 şi s-a stabilit în Statele Unite, la New York, unde predă şi astăzi literatură europeană la Bard College. Romanele sale sunt influenţate de evenimente din biografia sa marcată de regimurile totalitare, în special Despre clovni: dictatorul și artistul (1997) şi Întoarcerea huliganului (2003), cu care a câştigat Premiul Médicis în 2006). Printre cărţile cele mai reprezentative amintim Plicul negru (1986), Fericirea obligatorie (2004), Variante la un autoportret (2008), Vizuina (2009), Curierul de Est (2010), Cuvinte din exil (2011). Pentru cărţile şi activitatea sa Norman Manea a primit numeroase premii, printre care: Premiul naţional român pentru literatură (România), McArthur Fellowship (SUA), Premio Nonino (Italia), Medicis Etranger (Franţa), Nelly Sachs (Germania), Palau Fabre (Spania) etc.Este membru al Royal Society of Literature din Marea Britanie şi al Acadamiei de Arte Frumoase din Berlin. A fost decorat de către guvernul francez cu titlul de Commandeur dans l’ordre des Arts et des Lettres.

Organizatori: Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, editura Il Saggiatore, Fondazione Giangiacomo Feltrinelli;

Patronaj: Ambasada României în Italia, Consulatul General al României de la Milano, Regione Lombardia, Città Metropolitana di Milano, Comune di Milano;

Parteneri: Libreria Feltrinelli Duomo, Centrul Cultural Italo–Român din Milano;

Parteneri Media: Radio România, Agenda Diasporei, Emigrantul, Gazeta Românească, Ziarul Românesc, Lettera 43.