„Fotograful Unirii” – piesa de teatru și expoziția de portrete, la Alba Iulia

După lansarea proiectului național „100 de chipuri românești” pe 24 ianuarie în Alba Iulia, revenim pentru o nouă etapă. De data aceasta alături de Teatrul de Artă din Deva, ca o avanpremieră a Galei UNITER ce urmează să aibă loc în Alba Iulia. Vă invităm sâmbătă, 21 aprilie, ora 19:00 la Casa de Cultură a Sindicatelor la premiera locală a piesei de teatru „Fotograful Unirii” în regia lui Mihai Panaitescu după un scenariu de Denis Dinulescu.


Piesa de teatru este însoțită în țară și peste hotare de expoziția de portrete realizate de artistul albaiulian Radu Chindriș cu aceeași tehnică folosită cu o sută de ani în urmă de Samoilă Mârza.

Plecând de la ideea că timp de un an de zile fotografiem cei mai importanți 100 de români ai momentului, fiecare lăsând generațiilor următoare o serie de sfaturi valoroase, încercăm de fapt o radiografie a României de astăzi. Încercăm ca împreună cu publicul care urmărește pagina www.100deChipuri.ro, împreună cu autorități și cu parteneri, să răspundem întrebăriiCare ne sunt de fapt valorile astăzi?. Sau, altfel spus,Ce este emblematic pentru România anului 2018?. Pentru că100 de chipuri românești este o inițiativă care se construiește cu sprijinul și participarea tuturor, de la angajații Muzeului Unirii care ne ajută cu informații valoroase până la publicul care propune și votează românii care merită un loc în istorie astăzi”, spune Florian Fugașin, coordonatorul proiectului național.

Radu Chindriș, artistul pasionat de fotografie care a pus în slujba proiectului talentul și colecția sa impresionantă de aparate de epocă își dorește ca încununarea întregului proeict să fie pe 1 decembrie 2018 când va reface tot la Alba Iulia imaginea istorică dar cu oamenii de astăzi, folosind exact tehnica de acum o sută de ani. „Va fi un moment unic și emoționant să mă întorc acasă pentru a reface fotografia istorică a lui Samoilă Mârza cu mulțimea de oameni în care îmi doresc, ca un omagiu, să se regăsească poate și profesorii care m-au format. Contăm pe sprijinul și pe mobilizarea publicului, cu atât mai mult cu cât autoritățile locale cunosc încă de anul trecut inițiativa și eforturile pe care le presupune proiectul100 de chipuri românești”.

Consultanța legală pentru drepturile de imagine din proiect este asigurată de casa de avocatură „Grecu & Asociații”, în timp ce transparența financiară este asigurată de „Alinda Bănică Business Consultancy”. „Este o provocare să explicăm partenerilor comerciali ai proiectului valoarea reală a imaginilor realizate cu tehnica de acum 100 de ani”, spune Alinda Bănică, co-inițiator al proiectului. „Pentru că noi nu doar fotografiem personaje care vor intra în istorie prin ce fac, dar și readucem la viață imaginile originale ale Unirii digitalizându-le, tipărindu-le pe hârtie specială de arhivare pentru a intra în patrimoniul Muzeului Unirii. Lucrăm cu imagini vechi, construim altele valoroase în prezent și lăsăm o moștenire culturală”.

Cele 30 de portrete, primele din cele 300 realizate în total în cadrul proiectului, sunt expuse la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia până pe 4 aprilie. Fiecare imagine are aproximativ un metru înălțime și este tipărită pe hârtie din bumbac 100% garantată să reziste alți o sută de ani. Pentru printarea imaginilor care înrămate cântăresc 10 kilograme fiecare, se folosește un sistem de tipărire cu 11 cartușe de cerneală.

Publicul prezent sâmbătă, 21 aprilie ora 19:00 la premiera locală a piesei „Fotograful Unirii” prezentată de Teatrul de Artă din Deva va avea ocazia unică să îi vadă față în față și să își facă fotografii cu Samoilă Mârza interpretat de actorul Eugen Pădureanu și cu Samoilă Mârza interpretat de Rareș Diodiu, istoric la Muzeul Unirii.

Mai multe detalii pe www.100deChipuri.ro, pe pagina de Facebook @100deChipuri și în social media folosind #100deChipuripentru căutare.

Inițiativa asocierii piesei de teatru „Fotograful Unirii” și proiectului național „100 de chipuri românești” într-un turneu pe parcursul anului Centenar este sprijinită de Institutul Cultural Român, bucurându-se de sprijinul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.