Festivalul Culturii Române la Cracovia, ediţia a X-a

Duminică, 14 mai, s-a încheiat cea de-a X-a ediţie a Festivalul Culturii Române la Cracovia, manifestare de amploare, desfăşurată pe parcursul a patru zile, care a oferit publicului din „capitala culturală” a Poloniei, numeroase evenimente de înaltă ţinută.

Festivalul a fost deschis joi, 11 mai, cu spectacolul de teatru Schneider&Schuster, oproducție ARCUB, în regia lui Lucian Pavel și interpretarea actorilor Mihai Călin și Richard Bovnoczki. Spectacolul, găzduit de reputatul Teatru Bagatela din Cracovia, a fost primit cu foarte multă căldură de numerosul public, alcătuit din polonezi interesaţi de cultura română, membri ai comunităţii româneşti din Cracovia, oameni de cultură.

Vineri, 12 mai, la Centrul Internațional pentru Cultură din Cracovia, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie Piaţa, loc simbolic al oraşului, în prezenţa autorului, Cătălin D. Constantin. Planşele conţin fotografii aeriene, realizate cu drona, ale pieţelor oraşelor istorice europene, fotografiile fiind realizate din unghiuri inaccesibile ochiului omenesc. După cum a spus în timpul vernisajului autorul expoziţiei, fiecare imagine are o poveste aparte, legată atât de fotografierea propriu-zisă, cât mai ales de istoria şi legendele locurilor surprinse. Expoziţia va fi expusă până la sfârşitul lunii mai.

Tot vineri, la Biblioteca Voievodală din Cracovia a fost deschisă publicului expoziţia de fotografie Arbori bătrâni, de Florin Ghenade, pregătită de ICR Varșovia. Fotografiile înfăţişează copaci impresionanţi, cu coroane regale şi trunchiuri majestuoase, imortalizaţi în întunericul nopţii. Expoziția va fi expusă până la finalul lunii iunie.

Ziua de vineri s-a încheiat cu proiecţiile filmului Câini, în regia lui Bogdan Mirică şi a unui grupaj de scurtmetraje, care a inclus filmele: Mă cheamă Costin, regia Radu Potcoavă, 4:15 PM. Sfârșitul lumii, regia Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Şarga,O noapte în Tokoriki, regia Roxana Stroe, Toate râurile curg în mare, regia Alexandru Badea, Pipa, sexul și omleta, regia Ana-Maria Comănescu, Mamă, tată, trebuie să vă spun ceva..., animație realizată de Paul Mureşan.

Filmele, proiectate la cinematograful de artă „Pod Baranami”, unul dintre cele mai iubite cinematografe din Cracovia, fac parte dintr-un proiect mai larg, intitulat Caravana Filmului Românesc în Polonia, carea mai ajuns anul acesta la Toruńşi laRzeszów şi va mai cuprinde până la sfârşitul anului, oraşeleŁódź, Białystokşi Varşovia. În afara proiecţiilor amintite mai sus, etapa cracoviană a Caravenei a mai avut în program filmele: Box, în regia lui Florin Şerban (sâmbătă) şi Două lozuri, în regia lui Paul Negoescu (duminică).

Cei mici au avut parte de un program dedicat, început sâmbătă, 13 mai, cu o serie de ateliere despre România, ţinute la Clubul Kornet Drum Bun şi continuate duminică, 14 mai, la Cinematograful „Pod Baranami”, cu proiecţii de desene animate româneşti şi alte ateliere şi jocuri, concepute special pentru acest eveniment.

Un moment aparte l-a constituit meciul de fotbal România - Polonia, la nivel de reprezentative ale suporterilor români şi polonezi, organizat sâmbătă, 13 mai, ca un preambul al partidei oficiale dintre Polonia şi România, din preliminariile Campionatului Mondial din 2018 (10 iunie, Varşovia). Evenimentul a beneficiat de prezenţa Alteţei Sale Regale, Principele Radu al României, care a înmânat trofee ambelor echipe, la sfârşitul partidei.

Meciul de la Cracovia, desfăşurat într-o atmosferă extrem de prietenoasă, atât în tribune, cât şi pe teren, le-a oferit celor prezenţi, români şi polonezi, ocazia să se cunoască şi să se apropie, partida fiind urmată de un picnic de familie.

Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu un „DJ Party românesc”, la Clubul Kornet Drum Bun, spaţiu care găzduieşte frecvent evenimente cu specific românesc, atât pentru comunitatea românească din Cracovia, cât şi pentru publicul larg cracovian, pasionat de ţara noastră.

Duminică, 14 mai, la Centrul Internaţional pentru Cultură a avut loc prezentarea cărţii Bucureşti. Oraş al memoriei. Realizată de o echipă de tineri istorici şi sociologi polonezi, sub îndrumarea profesorilor Błażej Brzostek, Adam Burakowski şi Kazimierz Jurczak, lucrarea face parte dintr-un ciclu mai amplu, initulat Memoria regimurilor totalitare în spaţiul public urban, care are ca scop popularizarea istoriei şi memoriei colective din ţările din Europa de Est. Având un format cuprins între cel al unui ghid turistic clasic şi cel al unei lucrări ştiinţifice, cartea este compusă din 40 de eseuri care îi poartă pe cititori printr-o serie de locuri-cheie din Bucureşti, fiecare eseu constituind, totodată, o sursă de reflecţie despre starea memoriei colective din ţara noastră. Prezentarea cărţii a fost urmată de numeroase întrebări din partea publicului, ocazie cu care autorii lucrării au putut oferi mai multe detalii despre istoria recentă a României şi despre elemente din cultura noastră naţională.

Festivalul Culturii Române de la Cracovia s-a încheiat printr-un concert al trupei româneşti When Violin Meets Guitar (Cristi Horia – vioară şi Emilian Florentin Gheorghe – chitară), găzduit de Clubul Alchemia, unul dintre spaţiile muzicale cele mai apreciate de iubitorii de jazz, rock şi muzică alternativă din Cracovia. Cei doi muzicieni români îşi propun să stabilească punţi între genuri muzicale diferite (clasic, jazz, rock) prin interpretarea inovativă şi de o înaltă virtuozitate.

Ajuns la cea de-a X-a ediţie, Festivalul Culturii Române la Cracovia a devenit deja o tradiţie, fiind un eveniment aşteptat nu numai de polonezii pasionaţi de România, ci şi de publicul larg, tot mai numeros de la an la an şi tot mai familiarizat cu diversele forme ale culturii române.