Dezbaterea „Filosofie contemporană din Europa de Est: curente de gândire din Bulgaria, Armenia, România și Rusia“ la Viena

În data de 10 aprilie, ora 18.30, la sediul Institutului Cultural Bulgar de la Viena are loc dezbaterea „Filosofie contemporană din Europa de Est: curente de gândire din Bulgaria, Armenia, România și Rusia“. La discuții vor participadr. Mădălina Diaconu (România), prof. dr. Yvanka Raynova (Bulgaria), prof. dr. Raúl Fornet-Betancourt (Cuba, specializat pe filosofia de eliberare a Americii Latine și pe filosofie interculturală) și dr. Bianca Boteva-Richter (Bulgaria, coordonatorul revistei internaţionale Concordia).

Evenimentul are loc cu prilejul lansării numărului73 al revistei internaționale de filosofie Concordia. Ediţia este dedicată filosofiei contemporane din Bulgaria, România, Armenia și Rusia și cuprinde două studii despre filosofia românească – unul realizat de dr. Mădălina Diaconu (Universitatea din Viena) şi unul de prof. univ. dr. Viorel Cernica (Universitatea din București).

Institutul Cultural Român de la Viena sprijină proiectul în calitate de partener de promovare.

Mădălina Diaconu, docentă la Institutul de Filosofie și lector la Institutul de Romanistică ale Universității din Viena, deține doctorate în filosofie la Universitatea din București (1996) și la Universitatea din Viena (1998), fiind abilitată în filosofie la Universitatea din Viena (2006). Redactor-șef al revistei polylog. Zeitschrift für Interkulturelles Philosophieren (Viena), membră a redacției revistelor Contemporary Aesthetics (SUA) și Studia Phaenomenologica (București). Membră a colegiului director al Wiener Gesellschaft für interkulturelle Philosophie. Autoare a 10 monografii, printre care Bukarest – Wien. Eine kulturhistorische Touristik an Europas Rändern(împreună cu L. M. Vosicky, 2007), Sinnesraum Stadt (2012), Phänomenologie der Sinne (Reclam, 2013) și De gustibus. Breviar de gastrosofie (premiul ex-aequo pentru Cartea de specialitate la Gala Industriei de Carte 2014). Editoare a şapte volume colective, printre care Constantin Noica, De dignitate Europae (2012), Geisteswissenschaften im Dialog. Deutsch-Rumänisch / Rumänisch-Deutsch (coeditare cu A. Corbea-Hoișie, 2016) și Grenzen im Denken Europas. Mittel- und osteuropäische Ansichten (coeditare cu B. Boteva-Richter, 2017).În perioada septembrie 2017 – iunie 2018, dr. Mădălina Diaconu susține la Institut für Österreichkunde din Viena seria de prelegeri reunite sub titlul „Introducere în istoria ideilor din România.Reprezentanți, curente, impact social“.