Cultura Cucuteni - Cultura Yangshao, întâmplare sau destin comun?

Miercuri, 24 mai 2017, cercetători români și chinezi s-au întâlnit pentru a discuta despre o curiozitate a istoriei, și anume similitudinile dintre două culturi neolitice – Cultura Cucuteni și Cultura Yangshao. Cele două culturi neolitice au fost contemporane, iar ariile lor de răspândire s-au aflat la mii de kilometri distanță.

Legat de aceste cercetări, la sediul ICR Beijing, a avut loc vernisajul expoziției organizate de Institutul Cultural Român de la Beijing, în parteneriat cu Institutul de Arheologie din cadrul Academiei de Științe Sociale a Chinei, „Cultura Cucuteni – Cultura Yangshao, întâmplare sau destin comun?” și  simpozionul „Două mari civilizații ale lumii preistorice”. Lucrările au fost deschise de Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing.

Din partea română, la vernisajul expoziției au participat doamna Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași și doamna Cornelia Magda Lazarovici, cercetător în cadrul Institutului de Arheologie Iași. Din partea reprezentanților chinezi au luat cuvântul domnul Li Xinwei, doamna Wang Weilin, de la Muzeul de Istorie al Provinciei Shaanxi, domnul Wang Chuang, pictor și scriitor, venit special din orașul Henjiang din sudul Chinei, precum și un grup de cinci profesori de la Universitatea Baoding.

În aceeași zi, la sediul Institutului de istoria lumii al Academiei de Științe Sociale a avut loc o sesiune de comunicări științifice, unde au luat cuvântul Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzel Național „Moldova” din Iași și Cornelia Magda Lazarovici, cercetător în cadrul Institutului de Arheologie Iași. Tema prezentării părții române a fost „ Cultura Cucuteni. Stadiul Cercetărilor și reflectarea culturii Cucuteni în expoziții internaționale”. Prelegerile științifice au fost continuate de către Li Xinwei, cercetător, Institutul de Arheologie al Academiei de Științe Sociale din China, Li Shuicheng, profesor la Universitatea Beijing, Han Jianye, profesor la Universitatea Renmin și Wang Weilin, director adjunct al Muzeului de istorie al provinciei Shaanxi. Grație Institutului Cultural Român, în toamnă, lucrările vor continua în România.