Corul Regal- vestitorul primăvarii la Beijing

În perioada 14 – 21 martie 2018, la Beijing, Baoding și Shanghai, ICR Beijing a organizat evenimentul „Sosirea Primăverii” cu participarea de înaltă ținută a Corului Regal. Această acțiune se numără printre evenimentele organizate de ICR Beijing cu scopul de a sărbători Centenarul Marii Uniri.

Primul concert pe care l-a susținut Corul Regal a avut loc în data de 14 martie 2018, la Universitatea din Baoding (North China Electric Power University), în sala de festivități a universității. Talentul excepțional al tinerilor cântăreți români a fost răsplătit prin aplauzele și ovațiile celor aproximativ 600 de spectatori, care la finalul spectacolului s-au ridicat în picioare și au aplaudat timp de câteva minute.

A doua zi, în data de 15 martie, Corul Regal a prezentat un recital în cadrul evenimentului „România prezentată tinerilor elevi în Anul Centenarului Marii Uniri” organizat la sediul institutului din Beijing și la care a fost invitată Școala Primară Chaoyang Shiyan. Șaizeci de elevi cu vârsta cuprinsă între 9 – 12 ani au rămas impresionați de farmecul vocilor cântăreților români.

Al treilea concert al Corului Regal a avut loc la Universitatea de Limbă și Cultură din Beijing, în data de 16 martie. La finalul spectacolului, în vuietul aplauzelor sale, spectatorii printre care s-au numărat domnul Wang Tieshan, președintele Asociației de Prietenie China – România, domnul Qi Yuan, secretarul general al Asociației Chinezilor care au studiat in America și Europa, zeci de românologi, studenți și profesori s-au ridicat în picioare, cerând bis corului.

În data de 17 martie, la sediul ICR Beijing, Corul Regal a oferit publicului un recital de excepție. Sala de Expoziții a sediului în care a avut loc evenimentul a fost neîncăpător pentru cei peste o sută de spectatori. De altfel, în cadrul evenimentului, au mai avut loc și alte momente artistice prezentate de către grupul artistic „Iubitorii din Beijing ai cântecului și dansului tradițional românesc”, câțiva actori chinezi au recitat două poezii de Mihai Eminescu („Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie!” și „Floare albastră”), iar corul chinezesc de copiii Ark's a cântat „La Oglindă” în cele două limbi, română și chineză.

Turneul Corului Regal de un succes răsunător, care a adunat peste 1200 de spectatori, s-a încheiat cu recitalul susținut la Conservatorul din Shanghai, în data de 20 martie. La finalul spectacolului un grup de copiii a urcat pe scenă cântând împreună cu corul românesc un cunoscut cântec chinezesc „Molihua”.

Programul pe care l-a susținut corul a fost format din cântece în special românești dedicate Centenarului Marii Uniri, dar și din repertoriul internațional, inclusiv chinezești, cele mai multe fiind dedicate florilor și primăverii, precum cântecele: Iac-Așa” (Simeon Nicolescu), „Haz de necaz” (Gheorghe Cucu), „...Lui Lucian Blaga” (Mircea M. Stefanescu), „Lino, Leano” (Nicolae Ursu), „Noapte de vară” (Dimitrie Cuclin), „Răsunet de la Crisana” (Ion Vidu), „Chindia” (Alexandru Pascanu), „Morarul” (D.G. Kiriac), „Ceteruica din tri lemne” (Liviu Borlan), „Sârba din Câmpie” (Constantin Romașcanu), „Fata de Păstor” (prelucrare de Teodor Teodorescu), „Suita de cântece vechi din Bihor” (Fr. Hubic), „My Lord, What a mornin’” (H.T. Burleigh), „Les Champs – Elysees” (Mike Wish & Mike Deighan), „Vocaliza” (C. Capitonian) și Molihua (cântec chinezesc).

Componenţa „Corului Regal”:

Sopran: Georgiana Maria Dumitru și Miruna Georgiana Iancu

Alto: Simina Dragomirescu și Ina Creciun

Tenor: Vasile Corîu și Rafael Romanescu

Bas: Adrian Rada și Alex Gherasimescu

Dirijor și director artistic – Eduard Dinu

Corul Regal a fost inaugurat la 6 iulie 2012 și este un ansamblu cameral de tineret aflat sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, format din tineri muzicieni cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, marea majoritate dintre ei fiind studenţi și absolvenți ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti și câștigători ai premiilor concursurilor de specialitate. Corul Regal a luat naştere la iniţiativa unui grup de studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, din dorinţa acestora de a crea o formaţie corală profesionistă care să contribuie la promovarea şi dezvoltarea tinerelor talente muzicale din România.

Corul Regal are ca scop principal promovarea muzicii culte româneşti, atât prin abordarea creaţiei compozitorilor consacraţi, cât şi prin prezentarea în primă audiţie a lucrărilor muzicale contemporane. De asemenea, acesta susţine şi repertorii variate ce cuprind lucrări din întreaga istorie a muzicii universale. În plus, ansamblul doreşte să promoveze arta corală în rândul publicului românesc, și urmăreşte creșterea vizibilității artei corale românești la nivel european și mondial.