Conferința internațională „Importanța artei contemporane în promovarea patrimoniului cultural imobil în România” – ediția a doua

Conferinta internationala Importanta artei contemporane in promovarea patrimoniului cultural imobil in Romania - editia a doua

Asociația pentru Promovarea Culturii și Responsabilizare Civică (APCRC), în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR), organizează joi, 2 noiembrie 2017, între orele 10:00 și 21:00, la Casa Artelor – Direcția Județeană pentru Cultura Timiș (str. Augustin Pacha nr. 8) și la Librăria Cărturești Mercy (str. Florimund Mercy, nr. 7), cea de a doua ediție a conferinței internaționale cu tema „Importanța artei contemporane în promovarea patrimoniului cultural imobil în România”. Conferinta este un eveniment conex al Bienalei de Arta Contemporana „Art Encounters”.

Evenimentul este împărțit în trei secțiuni, având drept invitați o serie de personalități din sfera culturală, manageri ai unor asociații și organizații din sectorul cultural independent din țară și din străinătate, precum și reprezentanți ai unor instituții guvernamentale.

La conferință vor lua cuvântul: Ovidiu Șandor — președintele Fundației „Art Encounters”; Simona Neumann — director executiv al asociației „Timișoara 2021 – Capitala Europeană a Culturii”; Vlad Gaivoronschi — președinte al filialei Timiș a Ordinului Arhitecților din România; Sorin Predescu — director executive al Direcției Județene pentru Cultura Timiș; Diana Marincu — curator al celei de a doua ediții a Bienalei de Artă Contemporană „Art Encounters”; Cristian Sitov – vicepreședinte al Asociației “Prin Banat”; Agata Etmanowicz – vicepreședinte al Fundației Impact (Varșovia, Polonia).

Primele două secțiuni vor avea loc în Sala StudioArt din cadrul Casei Artelor – Direcția Județeană pentru Cultura Timiș, în intervalul orar: 10:00 – 14:00

Secțiunea 1 — Patrimoniul cultural imobil — cadru legislativ și aspecte urbanistice

Secțiunea 2 — Proiecte culturale derulate în clădiri de patrimoniu din Timișoara

Cea de a treia secțiune a conferinței, denumită „Patrimoniu cultural imobil — potențial spațiu de manifestare a artei contemporane” va avea loc începând cu ora 18:00, la Librăria Cărturești Mercy (str. Florimund Mercy)

În cadrul acesteia se va desfășura evenimentul „Feminitate. XX versus XXI”, ce își propune sa pună față în față portretele a două tipologii feminine. Este vorba despre portretul femeii în „Epoca de Aur”, asa cum rezulta el din textele incluse în antologia „Tovarășe de drum”, realizata de Dan Pavel Gheo și Dan Lungu, pus în oglindă cu cel al femeii contemporane, creionat în romanul „Aleargă” al Anei-Maria Sandu. La eveniment va fi prezenta d-na. Adriana Babeți, scriitoare și profesor de Literatură comparată, la Universitatea de Vest din Timișoara, în calitatea domniei sale de autoare a textului „Sarsanela”, inclus în antologia "Tovarășe de drum". Va avea loc o discuție, prin intermediul căreia se va pune în lumină modul în care conceptul de feminitate și-a modificat înțelesurile, în cele două epoci și cum arta este cea mai în măsura să pună în evidență acest lucru. Discuția va fi completată de expoziția de fotografie realizata de către membrii Scolii de Fotografie Freelancer din București, având drept temă ipostazierea femeii contemporane.

Parteneri: Institutul Cultural Român, Art Encounters, Casa Artelor – Direcția Județeană pentru Cultură Țimiș, Librăriile Cărturești

Accesul la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile și în baza rezervării la adresa de e-mail contact@apcrc.ro sau la numărul de telefon 0758.039.392.