Art Talk şi expoziţie Tudor Banuş la ICR Viena

În data de 11 aprilie, la ora 18.00, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena (Argentinierstraße 39, 1040) va avea loc o întâlnire cu artistul Tudor Banuş. La sediul ICR Viena va fi expusă o selecţie de lucrări ale artistului. Evenimentul are loc în contextul expoziţiei Delir controlat / Controlled Delirium semnată de Tudor Banuş şi prezentată la FIVE PLUS Art Gallery din Viena, în perioada 9-27 aprilie. Vor fi expuse lucrări din diferite perioade de lucru ale artistului de origine română stabilit la Paris: desene originale și litografii, precum și publicații a căror ilustrație a fost realizată de acesta. Cu o stilistică amintind de Bosch, universul descris de Tudor Banuș este unul al delirului controlat, deschizând lumi paradisiace în care apar recurent motivul Creatorului, al cărții și al timpului.

Viena este orașul care a găzduit prima expoziţie internaţională a artistului Tudor Banuş, Delir controlat / Controlled Delirium fiind a doua expoziție personală a artistului la Viena.

Tudor Banuş s-a născut pe 8 iulie 1947 la Bucureşti şi este unul dintre cei mai importanţi artisti plastici români contemporani. A obţinut în 1970 diploma în arhitectură şi urbanism la Institutul „Ion Mincu“ din București. A urmat studii de pictură la Şcoala Naţională de Arte Frumoase (Beaux-arts) din Paris, unde s-a stabilit în anul 1972. Tudor Banuş a ilustrat peste 25 de cărţi de autori celebri printre care Jules Verne, Fraţii Grimm, Thomas Jefferson, Jack London, Didier Decoin şi Doris Lessing. Din 1976 colaborează cu peste 50 de ziare şi reviste, dintre care Le Monde, Die Zeit, The New York Times, L’Express, Le Point, Marianne, Business Tokyo, Figaro Magazine. În 1979 obţine premiul pentru cea mai frumoasă carte pentru tineret cu Muzicanţii din Bremen de Fraţii Grimm. În 2004, Ministerul Culturii i-a decernat Premiul Naţional pentru ilustraţiile cărţii Enciclopedia Zmeilor de Mircea Cărtărescu. A avut aproximativ 70 de expoziţii personale în Franţa, Statele Unite, Elveţia, Austria, Germania, Belgia, Suedia, Marea Britanie şi România.