100 de ani de muzică românească într-un tur pe Bosfor

Miercuri, 20 iunie 2018, de la ora 19:00, prin susținerea Consulatului General al României, alături de partenerii turci de la Primăria Metropolitană Istanbul și Șehir Hatları – Liniile navale publice, ICR Istanbul a organizat un eveniment unic, o premieră extraordinară - Croazieră pe Bosfor în armonii de muzică românească.

Principalele obiective atinse de acest concert – croazieră cu titlul - 100 de ani de muzică românească au fost marcarea Centenarului Marii Uniri, marcarea Zilei Universală a Iei, dar și (c) aniversarea a 140 de ani de relații diplomatice bilaterale. Sute de persoane s-au îmbarcat alături de artiști, într-o croazieră-concert de două ore pentru a se bucura de muzica românească. În deschiderea evenimentului au luat cuvântul doamna Adriana Ciamba, consulul general al României la Istanbul, doamna Nadia Tunsu, directorul ICR Istanbul și președintele Șehir Hatları, domnul Yakup Güler. Vorbitorii s-au referit la multiplele aniversări de anul acesta, cu precădere celebrarea Centenarului Marii Uniri, la caracterul inedit al evenimentului, precum și la relațiile culturale bilaterale și aniversarea diplomatică.

Vaporul a fost pus la dispoziție în mod gratuit de Șehir Hatları și că este pentru prima dată când un institut cultural european, care își desfășoară activitatea la Istanbul, organizează un astfel de program unic, pe Bosfor.  La prova navei a fost instalat ansamblul romanesc, Ana-Maria Racu si Taraful, astfel încât cei care îi ascultau și îi priveau pe muzicieni, să poată admira deopotrivă și peisajele europene și asiatice. Programul a fost structurat în două părți: concert de muzică interbelică - Iancu Marinescu și Zavaidoc, urmat de un program de muzică folclorică.

Dintre piesele alese de muzicieni, câteva cunoscute drept interpretări extraordinare ale perioadei interbelice sau purtând amprenta Mariei Tănase, s-au numărat Vioara, Zaraza, Să-mi cânți cobzar bătrân ceva, Iubesc femeia sau Coșarul. Nu au lispit titluri ca Cine iubește și lasă, Bun îi vinul ghiurghiuliu, Ciuleandra sau Aseară ți-am luat basma. Cum era firesc, Ana-Maria Racu și Taraful au interpretat și două piese turcești extrem de iubite, moment care a dublat apaluzele și ovațiile celor aflați în croaziera muzicală a ICR Istanbul. Nu au lipsit momentele de bis, fotografiile sau autografele din partea artiștilor.

Muzica a fost primită și trăită cu mare bucurie de sutele de oaspeți prezenți, fie români din comunitate, fie turci, mare parte dintre ei purtând tradiționala cămasă românească, din diverse zone culturale. În public s-au mai aflat și reprezentanți ai corpului consular acreditat la Istanbul sau reprezentanți ai primăriilor din cele mai importante districte ale orașului de pe cele două continente. Concertul s-a încheiat după ora 21.00, călătoria muzicală fiind extrem de bine primită nu numai de comunitatea de români de la Istanbul, comunitatea Ada-kaleh, dar și publicul local. De altfel, partenerul turc, prin reprezentanții Șehir Hatları, s-a arătat deja interesat de un nou proiect pe Bosfor.