NEWSLETTER
Dacă doriţi să primiţi newsletter-ul ICR, vă rugăm să introduceţi adresa de e-mail aici:

 
 
  • FOLCLOR: ANSAMBLUL CINDRELUL -JUNII SIBIULUI
    FOLCLOR: ANSAMBLUL CINDRELUL -JUNII SIBIULUI
    Ansamblul folcloric profesionist CINDRELUL - JUNII SIBIULUI va susţine un turneu în Spania, în perioada 26-29 iulie 2010. Spectacolele sunt organizate de ICR Madrid în colaborare cu: Primăria Soria, Asociaţia Aripi, Universitatea Alicante, Asociaţia Aripi, Universitatea Alicante, Primăria Alicante, Consulatul României din Sevilla şi Primăria...

FOLCLOR: ANSAMBLUL CINDRELUL -JUNII SIBIULUI

Luni, 26 iulie 2010 - Joi, 29 iulie 2010

Ansamblul folcloric profesionist CINDRELUL - JUNII SIBIULUI va susţine un turneu în Spania, în perioada 26-29 iulie 2010. Spectacolele sunt organizate de ICR Madrid în colaborare cu: Primăria Soria, Asociaţia Aripi, Universitatea Alicante, Asociaţia Aripi, Universitatea Alicante, Primăria Alicante, Consulatul României din Sevilla şi Primăria Roquetas del Mar. Program:
• 26 iulie, ora 21:00, Plaza Mayor din Soria, în cadrul primei ediţii a Festivalului „Músicas del Mundo”.
• 27 iulie, ora 20:00, Concha de la Explanada din Alicante, în cadrul Festivalului folcloric internaţional din Alicante.
• 29 iulie, ora 20:30, Amfiteatrul din Portul Roquetas del Mar, în cadrul programului de vară al Primăriei/Departamentul de cultură

                                                                   ***

Cea mai veche formaţie de dansuri populare din România, devenită patrimoniu universal; Junii Sibiului s-a născut în 1944, din iniţiativa maestrului coregraf Ioan Macrea şi s-a transformat de-alungul timpului din formaţie de amatori, la început bărbătească, apoi mixtă, în Ansamblu Profesionist Naţional (1991).

În repertoriul ansamblului se regăsesc jocurile populare din Transilvania, Moldova, Oltenia, Muntenia, Banat, Dobrogea, din patrimoniul muzical-coregrafic european, toate prezentate în costume specifice. Ansamblul valorifică deopotrivă obiceiuri  precum Prinsul văruţelor, Înălbitul pânzelor, Culesul viilor, Intrarea fetei în horă, Căluşul, Drăgaica, Capra, Căiuţii şi jocuri bătrâneşti din zona Sibiului: Hodoroaga, Banu Mărăcine, Coconiţa, Glâmboaca. Fluierul de Mărginime, imaginea feciorului care joacă simultan cinci fete, „bituşca” ciobănească, pălăriile bogat ornamentate de Avrig, coiful de fată şi vălitorile de pe Valea Hârtibaciului, şirurile neobosite de 20 de piruete sau ponturi fecioreşti concură la crearea momentelor muzical-coregrafice, completate de proiecţii video şi efecte tehnice moderne. Toate suitele de jocuri şi obiceiuri pot fi adaptate reprezentaţiilor cu 4 -20 de perechi de dansatori, în săli de spectacol sau în spaţii mai puţin convenţionale.

Bogăţia şi diversitatea repertoriului, tehnica dansatorilor, instrumentiştilor şi soliştilor vocali au fost aplaudate în cele peste 400 de turnee efectuate în România, Europa, America de Nord, Asia şi Africa şi au fost recompensate cu premii şi medalii. Statutul de ambasador al spiritualităţii româneşti a fost recunoscut şi în 1986, când „Junii Sibiului” a fost prima formaţie de dansuri româneşti prezentă într-un turneu în SUA; în 2006, la Patras, ansamblul a preluat simbolic cheia Capitalei Culturale Europene pentru Sibiu 2007, iar în 2009 a fost invitat să evolueze pentru demnitarii prezenţi la Summitul NATO de la Bucureşti.

http://www.juniisibiului.ro/  

Duminică, 04 octombrie 2015 13:02
 Română |  Español
CĂUTARE

NEWSLETTER

Parteneri Instituţionali

    SPUNE-I UNUI PRIETEN
Trimite la (e-mail):
*
De la (e-mail):
*
Mesaj (opţional):
Scrieţi în caseta de text codul din imaginea de lângă ea:
 » *