Mari pictori români la Palatul regal din Lisabona

Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Fundaţia Bonte şi Direcţia Generală a Patrimoniului din Portugalia, prezintă, între 13 mai şi 30 august 2016, la Palatul Naţional Ajuda din Lisabona, expoziţia Pictură românească modernă (1875-1945). Colecţia Fundaţiei Bonte.

Colecţia Bonte este o adevărată galerie de artă modernă românească, reunind lucrări ale câtorva dintre cei mai valoroşi artişti ai secolelor XIX şi XX (Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Camil Ressu, Iosif Iser, Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu, Francisc Şirato, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Vermont, Ipolit Strâmbu, Kimon Loghi, Arthur Verona, Ştefan Dimitrescu, Ştefan Popescu, Leon Al. Biju, Ion Theodorescu-Sion, Vasile Popescu, Samuel Mützner, Rodica Maniu, Magdalena Rădulescu, Adam Bălţatu, Constantin Isachie, Dumitru Ghiaţă, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, George Catargi, Jean Cheller) ce vor oferi publicului portughez o panoramă elocventă a momentului de maximă înflorire a culturii române.

Istoria alcătuirii ei este nu doar cea a pasiunii unui colecționar, Alain Bonte, ci și a unui rar devotament pentru o cauză culturală și a credinței - exersată în timp, cu argumente profesioniste - că arta plastică românească merită și trebuie cunoscută cum se cuvine și peste granițele țării.

Cunoscând colecția, Institutul Cultural Român împreună cu Ambasada României în Portugalia au decis să o valorifice potrivit meritelor sale și intențiilor care au constituit-o.

Proiectul de faţă a primit o nouă dimensiune prin cooptarea Palatului Național Ajuda din Lisabona, instituţie culturală portugheză de primă mărime, aflată în circuitul turistic şi cultural „obligatoriu" al capitalei portugheze. Fostă reședință a regilor Portugaliei începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea, Palatul Național Ajuda este astăzi sediu pentru un muzeu, pentru o uriaşă bibliotecă precum și pentru Ministerul Culturii din Portugalia. Început în 1791, cu un profil arhitectural baroc, palatul este modificat începând cu 1802 în sens neoclasic, nota definitorie pentru ansamblul arhitectural al palatului. Decoraţiunile interioare glorifică însă, în spiritul aglomerării opulente de factură barocă, vechea Portugalie a cuceririlor.

În spațiul de ținută regală al muzeului se vor afla pe simeze, începând cu 13 mai 2016, 57 de tablouri din Colecția Bonte ce vor oferi publicului portughez o panoramă elocventă a momentului de maximă înflorire a culturii române.

Expoziţia va fi deschisă în fiecare zi între orele 10.00 şi 18.00 (ultima intrare 17.30). Miercurea muzeul este închis.