Jazz și ritmuri incendiare la festivalul internațional Brussels Jazz Weekend

Institutul Cultural Român Bruxelles organizează participarea formației de jazz Lucian Nagy & Balkumba Tribe la Festivalul Brussels Jazz Weekend (25-27 mai 2018) și lansarea noului album State of Soul, în Belgia, pe scena amplasată în Place du Luxembourg, în fața Parlamentului European din Bruxelles.


Înregistrat la Credo Music Studios (Romania), State of Soul este primul album lansat de formația timișoreană, în primăvara anului 2018, în România și conține, în mare parte, compozițiile lui Lucian Nagy, Bosphorus Strait, Balkafrican Horo, The South Side Hora, Pilgrim Prayer, Afreeindian Journey, Gnawango, State of Soul și Ayocunle.

Lucian Nagy & Balkumba Tribe este compusă din: Lucian Nagy (saxofon; poli-instrumentist, aranjor şi compozitor), Edouard Phrabu (tabla), Sebastian Spanache (pian), Johann Berby (bass), Csabi Pusztai (baterie și percuție) şi Steve Brookfield (chitară electrică, Kora, orgă Hammond, Fender Rhodes, percuție, corzi și corn francez; inginer de sunet\producător).

Lucian Nagy & Balkumba Tribe, fondată în februarie 2014, reprezintă fuziunea perfectă de stiluri muzicale și etnice diferite, în care fiecare membru trasează o influență sonoră aparte ce îi permite să se manifeste într-un mod natural.

Prospețimea şi originalitatea formaţiei provin de la influențele muzicii afro-indiene ale basului lui Johann Berby, amprenta etno-jazz a pianistului Sebastian Spanache şi a fondatorului Lucian Nagy și de la bateria lui Csabi Pusztai şi tabla lui Prahbu Edouard care contribuie cu un „groove“ unic prin împletirea de ritmuri din sfera afro-indiană, middle-east & jazz. Muzica a fost special compusă de liderul formației, Lucian Nagy, pentru a fi prezentată în cadrul festivalurilor de World-Music și de Jazz.

Lucian Nagy este poli-instrumentist, aranjor şi compozitor: stăpâneşte, deopotrivă, saxofoanele alto, sopran şi tenor, clarinetele, flautul, cavalul bulgăresc, dudukul şi clarinetul pku armenesc, fluierele ney, mizmar, arghul, bansuri-ul indian, ewi, fluierele chinezeşti hulusi şi xiao, precum şi instrumentele de percuţie djembe, pandeiro, caxixi, clopotele africano/braziliene agogo, congas și berimbau. În cariera sa, Nagy a cântat cu mari muzicieni: Eldad Tarmu (SUA), Paul de Castro (SUA), Gabriel Rosati (SUA), Henry „Skipper“ Franklin (SUA), Peter Herbolzeimer (Germania), Poldi Big Band (Germania), BraziLatAfro Project (USA, EU), Bega Blues Band (România) și Anca Parghel (România).

Suntem onorați să concertăm la festivalul Brussels Jazz Weekend, pe scena mare din Place du Luxembourg, unde vom lansa și noul album al Balkumba Tribe, State of Soul. Publicul va avea ocazia să asculte câteva din compozițiile de pe noul album și nu vor lipsi momentele de improvizație. Mulțumim Institutului Cultural Român Bruxelles pentru invitația de a concerta în Bruxelles și totodată organizatorilor festivalului.“, a declarat Lucian Nagy pentru ICR Bruxelles.

Brussels Jazz Weekend rămâne unul dintre cele mai mari festivaluri de gen din Belgia. Ediția de anul acesta va găzdui peste 700 de artişti care vor susține mai mult de 250 de concerte live desfășurate în 94 de locaţii diferite din Bruxelles, în spații convenționale sau în principalele pieţe centrale ale oraşului. Bruxelles-ul devine capitala europeană a jazz-ului şi va fi conectat pentru trei zile consecutive la ritmurile particulare ale jazz-ului, blues-ului, funk-ului, swing-ului și ritmurilor alternative.

Proiectul se înscrie în strategia Institutului Cultural Român de promovare a artiștilor români consacrați și a jazz-ului, ca expresie a creativității și a diversității.


Intrarea liberă

Dată: vineri, 25 mai, de la ora 18:30 la 19:30

Loc: Place du Luxembourg, 1050 Ixelles, Bruxelles

Program: http://www.brusselsjazzweekend.be/BRUJAZZWE2018Folder.pdf