Cea mai amplă operațiune de diplomație culturală din Spania la final

Duminică, 10 iunie, s-a încheiat la Madrid cea mai amplă operațiune de diplomație culturală organizată în Spania cu ocazia Centenarului Marii Uniri. La cea de-a 77-a ediție a Târgului de Carte de la Madrid, la care România a fost țară invitată, în perioada 25 mai – 10 iunie, 50 de autori și conferențiari români s-au întâlnit cu lectorii spanioli.

Peste două milioane de vizitatori au luat parte la cea mai vastă sărbătoare a cărții din Spania; mulți dintre aceștia au asistat la cele aproape 100 de evenimente organizate de România în târg sau au cumpărat cărți ale autorilor români. De altfel, cifra de vânzări reflectă interesul crescut pentru cultura română: față de anul trecut, s-au vândut de opt ori mai multe cărți din cele peste 300 de titluri disponibile în română și peste 100 în limba spaniolă.

Fără îndoială, câștigul cel mai important a fost cel de vizibilitate, România fiind prezentă prin literatura și cultura sa în mass-media naționale spaniole. În decursul a trei săptămâni, au apărut 195 de articole în presa centrală, cu un impact publicitar estimat la 2,65 milioane de euro, conform agenției de monitorizare a târgului, Sentisis Analytics. Participarea românească s-a bucurat de o excelentă difuzare în mediile online, cu un mare potențial de multiplicare, 45% din articole fiind publicate pe bloguri literare și pagini internet, în vreme ce 25% din mențiuni au fost preluate de radio, îndeosebi de radioul public, Radio Nacional de España. Rețelele de socializare, Twitter și Facebook, au fost foarte active, știrile despre participarea românească fiind menționate în 1.493 de postări.

Comunitatea românească rezidentă în Spania a fost în centrul atenției, iar autoritățile spaniole, reprezentate de ministrul culturii, Màxim Huerta Hernandez, ori primarul orașului Madrid, Manuela Carmena, au vizitat Pavilionul și standul cu vânzare ale României. În felul acesta, o comunitate de peste un milion de persoane, care contribuie semnificativ la economia Spaniei, a beneficiat de o apreciere fără precedent, spaniolii arătându-se foarte interesați să (re)descopere cultura română.

Efectul de cumul pentru literatura română în spațiul hispanic se va decanta pe termen mediu și lung, dar, cu ocazia acestui desant literar românesc, așa cum nota și cotidianul El País, în ediția din 6 iunie, spaniolii au putut descoperi că în spatele unor „giganți precum Herta Müller, Mircea Cărtărescu, Norman Manea ori Ana Blandiana” se află, de fapt, o întreagă literatură.

Participarea României în calitate de țară invitată la a 77-a ediție a Târgului de Carte de la Madrid a fost organizată de Institutul Cultural Român prin filiala sa de la Madrid și Centrul Cărții, sub auspiciile Ambasadei României în Spania și cu sprijinul Asociației Librarilor din Madrid. Au colaborat: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Escuela de Escritores din Madrid, Rețeaua Bibliotecilor Publice din Madrid, Asociația Spaniolă a Traducătorilor, Corectorilor și Interpreților, Asociația de Basm.