A șasea ediție a Conferinței dedicate studiilor românești la Universitatea din Lisabona

A sasea editie a Conferintei dedicate studiilor romanesti la Universitatea din Lisabona A sasea editie a Conferintei dedicate studiilor romanesti la Universitatea din Lisabona A sasea editie a Conferintei dedicate studiilor romanesti la Universitatea din Lisabona A sasea editie a Conferintei dedicate studiilor romanesti la Universitatea din Lisabona A sasea editie a Conferintei dedicate studiilor romanesti la Universitatea din Lisabona A sasea editie a Conferintei dedicate studiilor romanesti la Universitatea din Lisabona

Joi, 18 mai 2017, între orele 9.30 și 19.45, în Amfiteatrul III al Facultății de Litere a Universității din Lisabona (FLUL), va avea loc cea de-a șasea ediție a Conferinței dedicate studiilor românești la Universitatea din Lisabona, organizată de Institutul Cultural Român de la Lisabona și de Lectoratul de Limba Română din cadrul Departamentului de Lingvistică Generală și Romanică a FLUL.

În 2017, tema propusă este Traducerea intersemiotică: traducere sau transducere? Invitatul special al evenimentului este Prof. Dr. Emil Ionescu, Decanul Facultății de Litere a Universității din București, care va susține o prelegere cu titlul: Globalizare lingvistică și identitate națională.

Având în vedere că de-a lungul întregului an 2017 Ambasada României la Lisabona, în colaborare cu ICR Lisabona, celebrează împlinirea a 100 de ani de relații oficiale diplomatice între România și Portugalia, unul din domeniile de creativitate românească ce vor fi prezentate publicului portughez în cadrul acestui proiect anual maraton este dedicat lingvisticii românești. În acest sens, în cadrul evenimentului de la Universitatea din Lisabona, Lect. dr. Roxana Ciolăneanu, lectorul de Română de la FLUL va susține prelegerea 100 de ani de semiotică românească, punând accentul pe personalități precum Eugen Coșeriu, Emanuel Vasiliu și Solomon Marcus.

Prof. univ. dr. Emil Ionescu este decanul Facultății de Litere din București, specialist în lingvistică generală și computațională și director al Centrului de lingvistică computațională (2004-prezent). Este, de asemenea, autorul unor lucrări fundamentale în domeniul lingvisticii: Manual de lingvistică generală (Editura All, 1993), Limbă și comunicare (Editura All, 2004), Gramatici formale (Editura Universității din București, 2007), Limba română. Perspective actuale(Polirom, 2013).

Programul evenimentului de la Universitatea din Lisabona poate fi descărcat mai jos: