1916, un an al contrastelor

1916, un an al contrastelor 1916, un an al contrastelor

În contextul aniversării în acest an a unui secol de la intrarea României în primul război mondial, Institutul Cultural Român de la Lisabona organizează împreună cu Biblioteca Națională a Portugaliei simpozionul „1916, un an al contrastelor".

Evenimentul va avea loc pe data de 31 octombrie 2016, la ora 18.30, în Auditoriul Bibliotecii Naționale a Portugaliei din Campo Grande no. 83 (Lisabona). Vor conferenția doamna Inês Cordeiro (Directoarea Generală a instituției și reputat cercetător), și istoricii Margarida Ramalho și Alina Smigun.

Cele două cercetătoare vor evoca legăturile de sânge între casa regală română şi cea portugheză şi vor zugrăvi pentru publicul portughez situația delicată pe care a traversat-o România în anul 1916, cel în care a fost transgresată o fragilă linie între extaz și agonie: de la trecerea entuziastă a Carpaților la amara înfrângere de la Turtucaia; de la încrederea care domnea la jumătatea lui august 1916 până la demoralizanta retragere a guvernului la Iași - mica și îndrăzneața Românie plătește prețul aderării la Antantă, fără o pregătire adecvată. Entuziasmul se stinge până la sfârșitul anului 1916, când țara s-a regăsit, după doar câteva luni, pe marginea prăpastiei. Națiunea este scindată: o parte a ei este ostatecă, iar cealaltă (inclusiv armata, instituțiile, casa regală) este refugiată în ceea ce mai rămăsese din micul regat pentru a cărui construcție și consolidare regele Carol I își dedicase domnia de aproape o jumătate de secol. De la această situație s-a pornit de fapt pe drumul către înfăptuirea Marii Uniri din decembrie 1918.