Scurtmetrajul "Vaca finlandeză", regia Gheorghe Preda, la Festivalul Internaţional de Film de Artă EPOS, Muzeul de Artă din Tel Aviv. 21, 22 şi 28 martie 2014

Festivalul Internaţional de Film de Artă EPOS se va desfăşura în perioada 19-29 martie 2014, la Muzeul de Artă din Tel Aviv. Cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, scurtmetrajul "Vaca finlandeză" ( 2012, regia Gheorghe Preda) va fi proiectat în cadrul programului de scurtmetraje în 21, 22 şi 28 martie 2014. Proiecţia filmului din 21 martie va fi urmată de o sesiune de Q&A cu regizorul.
Pelicula a participat la ediţia 2013 a Festivalului de Film de la Cannes, în cadrul secţiunii "Short Film Corner".

Vaca finlandeză (România 2012), 20 minute, scurtmetraj
Regia: Gheorghe Preda
Distribuţie: Maria Obretin, Toma Cuzin
Română şi engleză. Subtitrare: ebraică

21 martie 2014 ora 16:00 Kaufmann Auditorium- Muzeul de Artă din Tel Aviv
22 martie 2014 ora 12:00 Muzeul de Artă din Tel Aviv – Intrarea liberă
28 martie 2014 ora 10:00 Muzeul de Artă din Tel Aviv – Intrarea liberă

Bilete: 03-60.77.020 (Casa de bilete a Muzeului de Artă), www.eventim.co.il sau *9066

Detalii: http://epos5.filmart.co.il/en/movies/finnish-cow

Inspirat de Guillermo Vargas, un artist care a expus în 2008 la Bienala Centroamericana Habakkuk din Honduras o lucrare foarte controversată (un câine care a fost lăsat să moară de foame), Vaca finlandeză de Gheorghe Preda ilustrează povestea unui fermier, Fane, care vinde o vacă unui muzeu de artă contemporană, neştiind că expunerea acelui animal într-un muzeu va cauza schimbări radicale în viaţa lui. Având o structură narativă şi mizanscenă relativ clasice, filmul naşte o interesantă dezbatere despre controversata problematică a "gratuităţii actului artistic".

"Amuzant, filosofic şi amar în acelaşi timp, Vaca finlandeză pare să intre în contradicţie cu conceptul autonomiei esteticului, care afirmă că arta este valoroasă în sine, că scopurile artistice îşi sunt lor însele suficiente şi că un demers artistic nu are nevoie de o justificare morală, ba mai mult, poate să fie neutru sau chiar subversiv faţă de etică. Deşi moştenirea kantiană a contribuit la eliberarea artiştilor de constrângerile moralei, regizorul acestui film vine cu un contra-argument puternic: este normal ca un artist să lase un animal să moară de dragul artei?" (Andrei Luca)

Festivalul Internaţional de Film de Artă EPOS este primul festival de film din Israel dedicat în exclusivitate legăturilor dintre artă şi cinematografie. Aflat la a cincea ediţie, festivalul include peste 50 de filme (lung metraje şi documentare - dintre care 36 străine şi 6 israeliene, şi 6 scurt metraje) – în marea lor majoritate filme prezentate pentru prima dată în Israel şi acoperind o tematică bogată, eclectică: muzică de toate genurile, dans, literatură, artă, teatru, filmul ca artă.