CEREMONIA DE DECERNARE A TITLURILOR ONORIFICE «AMICUS ROMANIAE»2014 DE CĂTRE ICR LISABONA

Institutul Cultural Român de la Lisabona continuă tradiţia decernării titlurilor onorifice Amicus Romaniae în data de 11 februarie 2014, la orele 18:30, în auditoriul Institut Français du Portugal (Av. Luís Bívar, 91, Lisabona). Titlul onorific Amicus Romaniae a fost instituit în 2009, ca semn al recunoştinţei şi aprecierii ICR Lisabona faţă de personalităţi din mediul cultural şi instituţional, susţinători ai activităţii institutului în diseminarea valorilor culturii române în spaţiul portughez. Evenimentul va debuta cu atribuirea titlurilor de către E.S. Dl Vasile Popovici, Ambasadorul României în Portugalia şi de către Dl. Daniel Nicolescu, Directorul ICR Lisabona. Va urma un recital de pian şi vioară în interpretarea artiştilor Constantin Sandu şi Radu Ungureanu, cu piese ale compozitorilor George Enescu, Sabina Ulubeanu, Sorin Lerescu, Paul Constantinescu şi Pascal Bentoiu. Serata se va încheia cu un Porto de Honra.
Constantin Sandu a desfăşurat o intensă activitate solistică în diverse ţări din Europa şi Asia, culegând aplauzele publicului şi elogiile criticii de specialitate: „personalitatea sa sensibilă îi permite o interpretare foarte personală şi, în acelaşi timp, autentică” (Piano Journal – Marea Britanie), „muzician cu o personalitate indiscutabilă, (...) un magnific simţ al culorii şi al ritmului, care se alătură unei virtuozităţi categorice” (Diario de Sevilla – Spania), „un pianist superb, (...) un colorit şi o delicateţe magistrale, (...) măiestrie ireproşabilă. Copleşitor.” (ABC – Spania), „un concert plin de expresivitate şi emoţie” (Público – Portugalia), „o demonstraţie artistică de înaltă ţinută” (Muzica – România), „un general în faţa trupelor sale, Orchestra Simfonică Bodensee” (L’Est Républicain – Franţa), „tuşeul delicat, profund şi sunetul aproape imaterial au transportat publicul la o dimensiune de reverie” (Corriere Valsesiano –Italia).Colaborează cu regularitate cu orchestrele din România şi Portugalia, a fost solistul unor importante orchestre europene, ca Arthur Rubinstein din Lodz, Filarmonica din Halle, Bodensee-Symphonie-Orchester din Konstanz, Orchestra Naţională a Bielorusiei, Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii din Kiev, Filarmonica Naţională a Moldovei, Orchestra Naţională din Porto.
În 2006, a obţinut titlul de Doctor în Muzică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Grigore Constantinescu, cu teza „Muzica portugheză pentru pian”.
În prezent, locuieşte în Portugalia, unde este directorul departamentului de muzică al Şcolii Superioare de Muzică şi Artele Spectacolului din Porto.

Muzician luso-român, Radu Ungureanu stăpâneşte un repertoriu vast, care acoperă diverse genuri şi stiluri muzicale, ceea ce i-a permis de-a lungul anilor să se prezinte în sute de producţii muzicale sub formă de recitaluri solo, cu acompaniament de pian sau orchestră, precum şi în combinaţii camerale diversificate, ce includ o prodigioasă activitate în formula cvartetului de coarde. A fost primul violonist care a prezentat în recital Integrala Sonatelor şi Partitelor pentru Vioară Solo de Bach în Portugalia (2009, Casa da Música, Porto) şi în România (1985, Ateneul Român). Cu cvartetul „Serioso” a realizat în Bucureşti Integrala Cvartetelor de Beethoven (1987) şi de Mozart (1989-1990). În 2008, a fondat în Portugalia cvartetul de coarde „Douro”, reprezentativ pentru viaţa muzicală portugheză. Este membru al grupurilor de muzică contemporană „Música Nova” şi „Oficina Musical”. A fost prim violonist în Filarmonica George Enescu (Bucureşti), a câştigat concursul de concertmaistru al Orchestrei Radiodifuziunii Naţionale Române şi în prezent este concertmaistru asistent al Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Música.
Compozitori precum Wilhelm Berger, Zeno Vancea, Cristian Petrescu, Cristian Berger, Virgílio Melo şi alţii i-au dedicat diverse lucrări.
Este doctor în muzică, titlu obţinut în cadrul Universităţii din Aveiro, Portugalia.
Din anul 1995 este profesor de vioară la Şcoala Superioară de Muzică din Porto, unde a format numeroşi violonişti, care ocupă poziţii importante în viaţa muzicală portugheză. În 2011 a fondat gruparea muzicală „Camerata NovNorte” din nordul Portugaliei, al cărei director artistic şi dirijor este.

Repertoriul propus de Constantin Sandu şi Radu Ungureanu va fi următorul:
GEORGE ENESCU - Impressions d'Enfance op. 28 pentru vioară şi pian (fragmente)Ménétrier
Vieux Mendiant
Ruisselet Au Fond Du Jardin
L'Oiseau En Cage Et Le Coucou Au Mur
Chanson Pour Bercer


SABINA ULUBEANUCadenţa lirică pentru vioară soloAllegro. Presto. Largo

SORIN LERESCU - Phonologos III pentru pian solo
PAUL CONSTANTINESCUJoc dobrogean pentru pianVeloce (quasi una toccata)

PASCAL BENTOIU - Sonată pentru pian şi vioară op. 14
Lento, un poco rubato
Animato