O frumoasă prezență românească la Festivalul de film de la Cannes 2015

ICR Paris susține prezența românească la Festivalul de film de la Cannes 2015
Ajuns la cea de-a 68-a ediţie, Festivalul internațional de film de la Cannes este programat între 13 şi 24 mai. Ca în fiecare an, Institutul Cultural Român de la Paris își face un punct de onoare în a contribui la susținerea prezenței românești la acest festival.

Cannes – cel mai prestigios festival din lume. Cannes 2015 în cifre
Toate opiniile desemnează Cannes ca fiind cel mai cunoscut, prestigios și mai mediatizat festival din lume. Profesioniști ai industriei cinematografice, staruri internaționale și actori ȋn devenire sunt prezenți alături de o mulțime avidă de imagini și intâlniri surprinzătoare.

La acest eveniment cinematografic participă anul acesta aproape 35.000 de profesioniști ai filmului și peste 4500 de ziariști sunt acreditați la festival.
Vor fi proiectate 83 de lung-metraje, dintre care 53 figurează în selecția oficială. Inedit, anul acesta juriul va avea doi președinți în persoana fraților Coen, premiați déjà de cinci ori la Cannes. 200.000 de persoane vor fi prezente la Cannes în timpul festivalului, în timp ce populația orașului nu depășește 74.000 de locuitori.

Filmele românești – participare fără precedent la Cannes

Prezența românească din acest este una substanțială, cu 32 filme figurând în diversele secțiuni ale festivalului și cu patru selecții oficiale.

In selecţia oficială Un certain regard (care numără 19 filme) figurează două filme româneşti: « Comoara », în regia şi scenariul lui Corneliu Porumboiu şi « Un etaj mai jos », cel mai nou film al regizorului Radu Muntean. Ambele filme vor avea premiera mondială la Cannes, « Un etaj mai jos » pe 14 mai, iar « Comoara » joi, 21 mai.

Filmul « Comoara » descrie aventurile a doi bărbaţi care incearcă să descopere o comoară. Rolurile principale în filmul « Comoara » sunt interpretate de Cuzin Toma (cunoscut pentru peliculele « Aferim! », « Câinele japonez », « Domnişoara Christina »), Adrian Purcărescu şi actorul amator Corneliu Cozmei. Imaginea filmului este semnată de directorul de imagine Tudor Mircea, iar producţia este asigurată de Marcela Ursu (42 Km Film). Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanţi regizori din noua cinematografie românească. A primit premiul pentru debut Camera d'Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru « A fost sau n-a fost? », a figurat în selecţia Un Certain Regard în 2009, cu « Poliţist, adjectiv ». Filmul a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.ICR Paris susţine prezenţa la Cannes a actorilor Cuzin Toma, Adrian Purcărescu, Corneliu Cozmei, a producătorului Marcela Ursu şi a directorului de imagine Tudor Mircea.

Prezenta echipei filmului « Un etaj mai jos » la Cannes este şi ea susţinută de ICR Paris : este vorba despre actorii Teodor Corban, Iulian Postelnicu, de Oana Kelemen, producător delegat şi de scenaristul Alexandru Baciu. Filmul lui Radu Muntean pleacă de la o întâmplare petrecută cu mulţi ani în urmă : întorcându-se acasă, Pătrașcu aude zgomotele unei violente dispute amoroase care se petrecea în spatele uşii unui apartament. Câteva ore mai târziu, cadavrul unei femei este descoperit… Radu Muntean este considerat unul dintre regizorii emblematici ai noului val al cinematografiei româneşti.

Scurt-metrajul « Ramona » de Andrei Creţulescu face parte din selecţia Semaine de la critique, secţiune paralelă a Festivalului de la Cannes. Acest film de 20 de minute, fără dialog, al cărui sinopsis pe site-ul festivalului este « O fată. O maşină. Noapte. Nici o coincidenţă », va avea premiera mondială tot la Cannes. Scurt-metrajul « Ramona » este produs de casele de producţie Kinosseur, Wearebasca şi deFilm, din distribuţie făcând parte actori cu notorietate precum Rodica Lazăr (« Moartea domnului Lăzărescu »), Dorian Boguţă (« Love Building »), Andi Vasluianu (« Despre oameni și melci ») şi Şerban Pavlu (« Umbre »). ICR Paris susţine prezenţa la Cannes a realizatorului Andrei Creţulescu.

Proiectul de lung-metraj « Frontiere/Borders » (Romania-Danemarca), regizat de Ionuţ Piţurescu, este invitat în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, în cadrul secţiunii Atelier de Festival a Cinéfondation. Ionuţ Piţurescu este deja deţinător al unui premiu, în 2010, la Quinzaine des Réalisateurs, pentru « Căutare ». Aflat la a XI-a ediţie, Atelier de la Cinéfondation invită la Festivalul de la Cannes 15 realizatori ale căror proiecte de film au fost considerate deosebit de promiţătoare. Insoţiţi de producătorul lor, acestora li se creează ocaziile pentru a întâlni parteneri potenţiali, indispensabili în finalizarea proiectului şi realizarea filmului. Lung-metrajul regizat de Ionuţ Piţurescu este un proiect internaţional transoceanic filmat în Europa şi Asia de Sud-Est. ICR Paris a dorit să contribuie la susţinerea prezenţei la Cannes a acestui important regizor, producător şi scenarist.

Nu mai puţin de 14 scurt-metraje româneşti figurează la secţiunea Short Film Corner, întâlnirea de neocolit a filmelor de scurt-metraj organizată de Festivalul de la Cannes. Short Film Corner este spaţiul unde se descoperă talentele de mâine, unde regizori, producători, distribuitori, programatori de festivaluri îşi dau întâlnire. Filmele româneşti din această secţiune sunt : « Idle » de Raia Ana Al Souliman, « What God Wants, God Gets, God Helps Us All » de Mihai Pîrcălabu, « Cu lapte, fără zahăr » de Razvan Macovei şi Andrei Florescu, «Tibi » de Dan Iliuţă, « Maşina de făcut teme » de Ariana Pendiuc, « Nunta lui Iov » de Ciprian Mega, « Filmul de la capătul lumii » de Gheorghe Preda, « The Box » de Alexandru Fotea, « Castane & ghinde » de Ana Boariu, « Lingura veche » de Mick Davis, « Sin » de Isabella Santo, « Mesagerul » de Radu Potcoavă, « Dopul scuză mijloacele » de Mihai Ionescu, « In the House » de Ana-Maria Comanescu.

ICR Paris a ales să susţină două prezenţe în cadul acestei secţiuni : este vorba despre filmul de scurt-metraj pentru copii « Maşina de făcut teme » in regia Arianei Pendiuc şi «Tibi » de Dan Iliuţă.
« Maşina de făcut teme » este recentul film pentru copii semnat de Ariana Pendiuc, Directorul Școlii de Film şi Televiziune pentru Copii « Micile Vedete » şi regizorul filmelor pentru copii din seria « Aventurile Micilor Vedete ». Filmul prezintă misterioasa dipariție a Mașinii de făcut teme, un dispozitiv magic dorit în secret de toții copiii, pe urmele căruia inspiratul Detectiv pornește însoțit de micii inventatori ai genialei mașinării. Școala de Film și Televiziune pentru Copii « Micile Vedete » este un proiect educațional nonguvernamental unic în România.
Filmul « Tibi » este regizat de Dan Iliuţă, elev în clasa a XII-a la Colegiul « Gheorghe Lazăr ». Inscrierea sa în secţiunea Short Film Corner este promiţătoare, Dan Iliuţă fiind considerat de critică un regizor genial, care rupe cu tradiţia noului val al cinematografiei româneşti. Premiera mondială a filmului va avea loc la Cannes.

Din 2008 până azi, programul Romanian Short Waves prezintă la Cannes 200 minute de scurt-metraje româneşti. Romanian Short Waves este un program produs de Asociaţia Secvenţe şi susţinut şi în acest an de Institutul Cultural Român de la Paris. Filmele selectate în programul Romanian Short Waves de Asociaţia Secvenţe participă la Short Film Corner, secţiune non-competitivă a Festivalului de Film de la Cannes. Prin promovarea filmelor independente și a celor de școală, Romanian Short Waves a condus la o mai mare vizibilitate a producţiilor româneşti în faţa selecţionerilor festivalurilor. Cele 15 filme de scurt-metraj selectate pentru ediţia din acest an a programului Romanian Short Waves sunt: « Ecouri » de Dumitru Grosei, « Omulan! » de Matei Branea, « Verigheta » de Gabriel Achim, « Ninel » de Constantin Popescu, « N-ai fost acolo » de Ioana Agatha Păltinel, « Imobil » de Besenyei Katalin, « Lumină firavă » de Florina Dumitrache, « LAG » de Anton Groves & Bogdan Orcula, « Blue Spring » de Andreea Borţun, « Micul tata » de Ioana Turcan, « Dumneavoastră, Tu » de Bogdan Olteanu, « Fereastra » de Georgiana Moldoveanu, « This Time, Last Year » de Ana Savin, « Puzzled » de Tudor Botezatu, « Cristian » de Doina Rusti.

Notăm de asemenea prezenta Irinei Trocan la secţiunea Semaine de la critique, în programul Jeunes Talents Critiques. Irina Trocan este critic de film şi coordonatoarea revistei « Acoperişul de Sticlă ».

Anul acesta, prezenţa românească se regăseşte aproape în toate secţiunile Festivalului de la Cannes. Nu a trecut neobservată nici participarea filmului « Fiul lui Saul » de László Nemes, un film franco-maghiar prezentat în premiera mondială la Cannes. ICR Paris susţine prezenţa la Cannes a actorului Levente Molnár, de laTeatrul maghiar din Cluj, care are unul dintre rolurile cheie (Abraham) în această co-producţie.

Communiqué de presse - RO Dossier de presse "Comoara" Dossier de presse "Un etaj mai jos"