Prelegere: Marile doamne ale literaturii române - Recital de muzică clasică la Budapesta


Institutul Cultural Român Budapesta a invitat, la sediul său din strada Izsó nr. 5, în 8 martie, ora 18. 00, publicul la prelegerea intitulată Marile doamne ale literaturii române susținută de Florin Cioban, profesor universitar dr. habilitat laCatedra de Filologie Română, Universitatea ELTE Budapesta şi la un recital vocal-instrumental de muzică clasică susținut de studenți români. Recitalul a fost organizat în colaborare cu Fundația culturală „Dana Ardelea“ din București.

Prelegerea intitulată Marile doamne ale literaturii române a prezentat succint câteva nume feminine reprezentative ale scrisului românesc din perioade literare diferite: regina Maria a României, Hortensia Papadat Bengescu, Martha Bibescu, Cella Serghi și Nina Cassian. De asemenea, prezentarea s-a  oprit la numele celor mai cunoscute muze ale marii noastre literaturi: Veronica Micle, Leny Caler, Fanny Rebreanu, Maytrei, etc. Trecând în revistă și cele mai cunoscute personaje feminine din literatura română, comunicarea s-a încheiat cu aducerea la zi a seriei scriitoarelor contemporane de literatură română, incluzând și autoarele din Ungaria.Program Recital de muzică clasică

Renate Grad – soprană (la pian: Marius Groza)

*Antonin Dvorak – Aria „Mesiku na nebi hlubokem” din Opera „Rusalka”

*George Grigoriu –  Aria „Muzica” din Opereta „Valurile Dunării”


Teodora Iliescu – flaut (la pian: Marius Groza)

*Paul Constantinescu – „Cântec vechi”

* G. Faure – „Fantezie”


Alexandrina Vizitiu – mezzosoprană (la pian: Marius Groza)

*Bernstein – Somewhere din musical-ul “West side story”

*Andrew Loyd Webber – Aria “Memory” din musical-ul “Cats”


Daniela Ioana Tudor – vioară (la pian: Marius Groza)

*C. Frank – „Sonata” in La major, P.2

*Bela Bartok – „6 Dansuri românești”


Renate Grad – soprană  (la pian : Marius Groza)

*Giacomo Puccini – Aria Magdei din Opera “La Rondine”

*George Gershwin – Aria „Summertime” din Opera „Porgy and Bess”


Teodora Iliescu – flaut (la pian: Marius Groza)

*Wilhelm Popp – „Russisches Zigeunerlied”


Alexandrina Vizitiu – mezzosoprană (la pian: Marius Groza)

*Camille Saint-Saens – Aria Dalilei – „Mon Coeur s’ouvre a ta voix” din Opera „Samson şi Dalila”

*Nicolae Bretan – Liedul: „Stele-n cer”


Daniela Ioana Tudor – vioară (la pian: Marius Groza)

* Pablo de Sarasate – Melodii LăutăreștiIntrarea la eveniment a fost liberă.

Florin Cioban este profesor universitar dr. habilitat la Catedra de Filologie Română de la Universitatea Eötvös Loránd. Activitatea sa academică este impresionantă, pornind din funcția de învățător, continuând în postura de profesor, la Liceului Pedagogic, iar în prezent profesor universitar la Universitatea din Oradea, îmbinând activitatea didactică cu meseria de diplomat, orientat spre cultură şi educație. A inițiat manifestări legate de tradiții şi obiceiuri, precum expoziții şi lansări de carte prin care s-a urmărit îmbunătățirea imaginii României. Lucrări publicate: Etnologie şi folclor literar românesc (2014, împreună cu Aneta Micle), Literatură pentru copii (2008), Primii paşi în limba română (2007),  Antropologie de poezie populară (2006), Folclorul copiilor (2006), Metodica educării limbajului în învățământul preșcolar (2004).

Alexandrina Vizitiu (mezzosoprană) este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, secția: Interpretare Muzicală-Canto. A studiat canto cu mari maeștrii ai artei lirice între care se enumeră: tenorul Corneli Fanateanu, sopranele Mariana Nicolescu, Doina Dimitriu şi Irina Iordăchescu. Este membră a Coralei „Nihil Sine Deo” şi artist liric în Filarmonica „George Enescu” din București, ansambluri cu care a susținut concerte atât în țară cât și în străinătate.

Teodora Iliescu (flaut) este studentă în anul I de Master la Universitatea Națională de Muzică din București. În activitatea sa muzicală, a obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, a participat la cursuri de măiestrie precum Forum International pour flute et piano – Diekirch și Cursul de flaut – Bistrița. A susținut numeroase concerte și recitaluri în cadrul unor instituții precum: Ateneul Român, Sala Palatului, Muzeul Național al Bucureștiului – Palatul Șuțu, Palatul Cotroceni, Sala Radio, Opera Națională București. Începând cu anul 2017, Teodora Iliescu face parte din ansamblul Flaut Power și este membră a Orchestrei Naționale de Tineret a României.

Renate Grad (soprană) a absolvit Facultatea de interpretare Muzicală şi Masteratul la secția Canto din cadrul Universității Naționale de Muzică București. A făcut cei mai importanți pași în arta sunetelor alături de soprana Eleonora Enachescu și mezzosoprana Cristina Soreanu. Deși a studiat opera interpreta a cochetat întotdeauna cu musical-ul, muzica de film şi jazzul. A susținut numeroase recitaluri şi concerte de operă şi musical în țară şi în Nurenberg, Germania.

Daniela Ioana Tudor (vioara) a început studiul viorii la Colegiul Național de Muzică „George Enescu“ din București, iar în prezent este studentă în anul I de Master la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa de vioară a conf. univ. dr. Luminița Burcă. A obținut numeroase premii şi diplome de excelență la concursuri naționale şi internaționale.Este membră a Orchestrei Române de Tineret și a Orchestrei Fundației „Principesa Margareta a României“ și a Fundației Culturale „Dana Ardelea”. În septembrie 2017, a avut ocazia de a fi membră a Wiener Jeunesse Orchester, participând la concertul susținut de această orchestră la Wiener Musikverein.

Marius Groza (pian) este masterand la Universitatea Națională de Muzică București, Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea Acompaniament. A susținut recitaluri instrumentale la Ateneul Român, Radio România Muzical, Studioul „Alfred Alessandrescu“: emisiunile „Ora micului meloman“ și „Muzicieni de azi...muzicieni de mâine“, Muzeul Național „George Enescu“ București (Palatul Cantacuzino) și Sinaia, Muzeul Memorial „Nottara“ București, Institutul Balassi din Bucureşti, Biblioteca Metropolitană „Ion Creangă“, București, Universitatea Națională de Muzică București, sala „George Enescu“, Kurhaus Göggingen, Augsburg, Germania și Théâtre Naţional Mohammed V – Rabat, Maroc.